Tip of the Day

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος

19-05-2021 | 08:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει απλά και ανέξοδα την εταιρεία που θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στο χώρο του (σπίτι ή επαγγελματική στέγη).

Διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

• Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει παρέλθει ο ελάχιστος χρόνος ισχύος της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του, ώστε να αποφύγει την επιβολή ενδεχόμενης οικονομικής ρήτρας.

• Ο καταναλωτής υποβάλλει Αίτηση Προμήθειας στο νέο Προμηθευτή της επιλογής του.

• Ο καταναλωτής πρέπει να υποβάλει έγγραφη καταγγελία της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του ή να εξουσιοδοτήσει το νέο Προμηθευτή της επιλογής του να την υποβάλει εκ μέρους του.

• Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από την προηγούμενη Σύμβαση Προμήθειας ή να έχει προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που ο εν λόγω Προμηθευτής εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην κατηγορία των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών.

• Ο νέος Προμηθευτής οφείλει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύναψη Σύμβασης Προμήθειας με το νέο Πελάτη, να υποβάλει Δήλωση Εκπροσώπησης του Μετρητή Φορτίου στον αρμόδιο Διαχειριστή, δηλαδή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Εάν η Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας και στη συνέχεια η σύναψη Σύμβασης γίνεται από απόσταση (π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία), ο Προμηθευτής οφείλει να αποστείλει στον Πελάτη τη Σύμβαση Προμήθειας με το προτεινόμενο τιμολόγιο ή οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου ο Πελάτης να μπορεί να μελετήσει τους όρους, συνοδευόμενα από έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, ο Προμηθευτής υποβάλλει τη Δήλωση Εκπροσώπησης το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την παρέλευση των 14 ημερολογιακών ημερών μετά την υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας από τον Πελάτη, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον Πελάτη να υπαναχωρήσει.

• Η νέα Σύμβαση τίθεται σε ισχύ από την προηγουμένη της ημέρας έναρξης ισχύος της Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή από το νέο Προμηθευτή και όχι από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης. Η ημέρα αυτή καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου και γνωστοποιείται στον παλαιό και στο νέο Προμηθευτή.

Η αλλαγή εκπροσώπησης υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. εντός 2 (δύο) ημερών από την υποβολή της Δήλωσης Εκπροσώπησης από το νέο Προμηθευτή για τους Μη Ωριαίους Μετρητές Φορτίου, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Άρθρο 7, παρ. 6), με την επιφύλαξη των περιορισμών που δύναται να επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτή ή το άρθρο 95 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι τέλεσης ρευματοκλοπής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γκιουλέκας: Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήναμε τον Θερμαϊκό βρώμικο

23:27

Excel4Pro: Ανοιχτή πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ για startups και ΜμΕ

23:16

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση να αναγκάσει τα funds και τους servicers να εφαρμόσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου

22:47

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

22:16

Νιγηρία: Τρεις νεκροί από την επίθεση ενόπλων και απαγωγή καθολικού ιερέα και πιστών στην πολιτεία Καντούνα

21:47

Προσομοιωτές αεροσκαφών F-16 και F-35 από την Πολεμική Αεροπορία στο νέο λιμάνι Πατρών

21:18

Χαρακόπουλος: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις

20:58

Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο

20:44

Βόλος: Μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στον Άγιο Κωνσταντίνο

20:40

Γαλλία: Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί απόφαση του ΥΠΕΣ να εντάξει το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας στην άκρα αριστερά

20:30

Χανιά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί

20:19

Ισραήλ: Αναλαμβάνει περισσότερες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

20:14

Τρίκαλα: Τρεις συλλήψεις για πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών