Tip of the Day

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος

19-05-2021 | 08:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει απλά και ανέξοδα την εταιρεία που θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στο χώρο του (σπίτι ή επαγγελματική στέγη).

Διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

• Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει παρέλθει ο ελάχιστος χρόνος ισχύος της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του, ώστε να αποφύγει την επιβολή ενδεχόμενης οικονομικής ρήτρας.

• Ο καταναλωτής υποβάλλει Αίτηση Προμήθειας στο νέο Προμηθευτή της επιλογής του.

• Ο καταναλωτής πρέπει να υποβάλει έγγραφη καταγγελία της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του ή να εξουσιοδοτήσει το νέο Προμηθευτή της επιλογής του να την υποβάλει εκ μέρους του.

• Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από την προηγούμενη Σύμβαση Προμήθειας ή να έχει προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που ο εν λόγω Προμηθευτής εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην κατηγορία των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών.

• Ο νέος Προμηθευτής οφείλει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύναψη Σύμβασης Προμήθειας με το νέο Πελάτη, να υποβάλει Δήλωση Εκπροσώπησης του Μετρητή Φορτίου στον αρμόδιο Διαχειριστή, δηλαδή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Εάν η Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας και στη συνέχεια η σύναψη Σύμβασης γίνεται από απόσταση (π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία), ο Προμηθευτής οφείλει να αποστείλει στον Πελάτη τη Σύμβαση Προμήθειας με το προτεινόμενο τιμολόγιο ή οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου ο Πελάτης να μπορεί να μελετήσει τους όρους, συνοδευόμενα από έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, ο Προμηθευτής υποβάλλει τη Δήλωση Εκπροσώπησης το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την παρέλευση των 14 ημερολογιακών ημερών μετά την υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας από τον Πελάτη, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον Πελάτη να υπαναχωρήσει.

• Η νέα Σύμβαση τίθεται σε ισχύ από την προηγουμένη της ημέρας έναρξης ισχύος της Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή από το νέο Προμηθευτή και όχι από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης. Η ημέρα αυτή καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου και γνωστοποιείται στον παλαιό και στο νέο Προμηθευτή.

Η αλλαγή εκπροσώπησης υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. εντός 2 (δύο) ημερών από την υποβολή της Δήλωσης Εκπροσώπησης από το νέο Προμηθευτή για τους Μη Ωριαίους Μετρητές Φορτίου, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Άρθρο 7, παρ. 6), με την επιφύλαξη των περιορισμών που δύναται να επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτή ή το άρθρο 95 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι τέλεσης ρευματοκλοπής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»

19:25

Αποσύρθηκε το βίντεο του Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα - «Λάθος υπαλλήλου», λέει ο Λευκός Οίκος

19:21

Θετικό φίνις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 24% της Stellantis

19:13

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συζητήσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

19:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

18:49

«Καμπανάκι» ΕΚΤ προς ΕΕ: «Άμεση δράση» για την οικονομία - Ζητά πέντε μέτρα για να σωθεί η ανάπτυξη

18:45

Μαρινάκης: Στο επίκεντρο η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανεργία

18:41

ΑΑΔΕ: Υπογραφή μνημονίου εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

18:30

Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property

18:30

Μπόστιτς (Fed): Υψίστης σημασίας να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

18:28

ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων του τραμ λόγω έργων στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

18:19

Μπλε Κέδρος: Απέκτησε δύο διατηρητέα ακίνητα σε Πειραιά και Αθήνα έναντι 1,09 εκατ. ευρώ

18:12

Σε υψηλό εξαμήνου η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο

17:55

Reuters: Stablecoins σε ευρώ και κοινό χρέος στο «τραπέζι» του Eurogroup

17:51

ΧΑ: Δυναμικό come-back για τον Γενικό Δείκτη και εβδομαδιαία κέρδη 2%