Tip of the Day

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος

19-05-2021 | 08:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει απλά και ανέξοδα την εταιρεία που θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στο χώρο του (σπίτι ή επαγγελματική στέγη).

Διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

• Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει παρέλθει ο ελάχιστος χρόνος ισχύος της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του, ώστε να αποφύγει την επιβολή ενδεχόμενης οικονομικής ρήτρας.

• Ο καταναλωτής υποβάλλει Αίτηση Προμήθειας στο νέο Προμηθευτή της επιλογής του.

• Ο καταναλωτής πρέπει να υποβάλει έγγραφη καταγγελία της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του ή να εξουσιοδοτήσει το νέο Προμηθευτή της επιλογής του να την υποβάλει εκ μέρους του.

• Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από την προηγούμενη Σύμβαση Προμήθειας ή να έχει προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που ο εν λόγω Προμηθευτής εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην κατηγορία των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών.

• Ο νέος Προμηθευτής οφείλει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύναψη Σύμβασης Προμήθειας με το νέο Πελάτη, να υποβάλει Δήλωση Εκπροσώπησης του Μετρητή Φορτίου στον αρμόδιο Διαχειριστή, δηλαδή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Εάν η Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας και στη συνέχεια η σύναψη Σύμβασης γίνεται από απόσταση (π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία), ο Προμηθευτής οφείλει να αποστείλει στον Πελάτη τη Σύμβαση Προμήθειας με το προτεινόμενο τιμολόγιο ή οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου ο Πελάτης να μπορεί να μελετήσει τους όρους, συνοδευόμενα από έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, ο Προμηθευτής υποβάλλει τη Δήλωση Εκπροσώπησης το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την παρέλευση των 14 ημερολογιακών ημερών μετά την υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας από τον Πελάτη, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον Πελάτη να υπαναχωρήσει.

• Η νέα Σύμβαση τίθεται σε ισχύ από την προηγουμένη της ημέρας έναρξης ισχύος της Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή από το νέο Προμηθευτή και όχι από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης. Η ημέρα αυτή καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου και γνωστοποιείται στον παλαιό και στο νέο Προμηθευτή.

Η αλλαγή εκπροσώπησης υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. εντός 2 (δύο) ημερών από την υποβολή της Δήλωσης Εκπροσώπησης από το νέο Προμηθευτή για τους Μη Ωριαίους Μετρητές Φορτίου, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Άρθρο 7, παρ. 6), με την επιφύλαξη των περιορισμών που δύναται να επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτή ή το άρθρο 95 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι τέλεσης ρευματοκλοπής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:43

Βρετανία: H διμερής συμφωνία με τη Γαλλία για την επιστροφή μεταναστών «θα προχωρήσει»

14:30

Θέση εργασίας από τη ΔΥΠΑ στην Αυστρία με μισθό από 40.500 ευρώ

14:17

Κόλλιας (ΟΕΕ): Να αφορά όλες τις ΑΕ η παράταση διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων

14:00

Ναβάλνι: «Εξετάσεις δυτικών εργαστηρίων δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε» λέει η χήρα του

13:57

Αναβαθμίζει σε buy την Inditex η UBS – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ελληνική αγορά

13:50

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καματερό

13:49

Καταπατημένες εκτάσεις: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά τους

13:46

ΤτΕ: Αυξημένες κατά 7,3% οι τιμές διαμερισμάτων το β' τρίμηνο του 2025

13:37

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ - Δένδιας: Το Πίρι Ρέις δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση

13:35

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία - Στις 113,9 μονάδες τον Αύγουστο

13:35

Παπαστράτος: Η Μαρίνα Σπυριδάκη αναλαμβάνει καθήκοντα Director Public Affairs

13:33

Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας

13:31

Τουρκία σε Νετανιάχου: «Η Ιερουσαλήμ δεν υποτάχθηκε ποτέ σε όλη την ιστορία της»

13:31

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: Επιχειρείται η χειραγώγηση και ο επηρεασμός έξωθεν της Δικαιοσύνης

13:23

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε πάνω από 150 στόχους από χθες στην Πόλη της Γάζας

13:12

Γερμανία: Ο Μερτς κάνει λόγο για «συγκεκριμένη απειλή» και προετοιμάζει τους πολίτες για «εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις

13:10

Κεραμέως: Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, το Rebrain Greece πάει Νέα Υόρκη

13:10

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός της ΕΕ τον Σεπτέμβριο – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

13:04

Expert Hellas: Επενδύσεις για ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων στην ελληνική αγορά

12:56

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποιεί για παραπλανητικά μηνύματα που υπόσχονται επιστροφή χρημάτων

12:52

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα - Παρακολουθούμε στενά το Πίρι Ρέις

12:50

Ο καύσωνας σκοτώνει: Δεκάδες επιπλέον θάνατοι στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

12:47

UBS: Ανεβάζει την τιμή-στόχο για το ασήμι στα 47 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό

12:41

Alpha Bank: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς έως 170 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών

12:39

Εκδήλωση ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων

12:39

Ιράν - πυρηνικό πρόγραμμα: Τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιράν

12:38

Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Διάλογος δεν σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστον υποχώρηση σε οτιδήποτε

12:32

Δεκαετές ομόλογο: Στα 941 εκατ. ευρώ το ύψος των προσφορών – Στο 3,26% η απόδοση

12:22

Παραιτείται ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's, Τζέρι Γκρίνφιλντ

12:09

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ένα πλαστό ευρώ;