Tip of the Day

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος

19-05-2021 | 08:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει απλά και ανέξοδα την εταιρεία που θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στο χώρο του (σπίτι ή επαγγελματική στέγη).

Διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

• Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή, ο καταναλωτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει παρέλθει ο ελάχιστος χρόνος ισχύος της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του, ώστε να αποφύγει την επιβολή ενδεχόμενης οικονομικής ρήτρας.

• Ο καταναλωτής υποβάλλει Αίτηση Προμήθειας στο νέο Προμηθευτή της επιλογής του.

• Ο καταναλωτής πρέπει να υποβάλει έγγραφη καταγγελία της Σύμβασης που έχει με τον έως τώρα Προμηθευτή του ή να εξουσιοδοτήσει το νέο Προμηθευτή της επιλογής του να την υποβάλει εκ μέρους του.

• Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από την προηγούμενη Σύμβαση Προμήθειας ή να έχει προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που ο εν λόγω Προμηθευτής εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην κατηγορία των Ευάλωτων Οικιακών Πελατών.

• Ο νέος Προμηθευτής οφείλει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύναψη Σύμβασης Προμήθειας με το νέο Πελάτη, να υποβάλει Δήλωση Εκπροσώπησης του Μετρητή Φορτίου στον αρμόδιο Διαχειριστή, δηλαδή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Εάν η Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας και στη συνέχεια η σύναψη Σύμβασης γίνεται από απόσταση (π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία), ο Προμηθευτής οφείλει να αποστείλει στον Πελάτη τη Σύμβαση Προμήθειας με το προτεινόμενο τιμολόγιο ή οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου ο Πελάτης να μπορεί να μελετήσει τους όρους, συνοδευόμενα από έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, ο Προμηθευτής υποβάλλει τη Δήλωση Εκπροσώπησης το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την παρέλευση των 14 ημερολογιακών ημερών μετά την υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας από τον Πελάτη, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον Πελάτη να υπαναχωρήσει.

• Η νέα Σύμβαση τίθεται σε ισχύ από την προηγουμένη της ημέρας έναρξης ισχύος της Δήλωσης Εκπροσώπησης Μετρητή από το νέο Προμηθευτή και όχι από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης. Η ημέρα αυτή καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου και γνωστοποιείται στον παλαιό και στο νέο Προμηθευτή.

Η αλλαγή εκπροσώπησης υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. εντός 2 (δύο) ημερών από την υποβολή της Δήλωσης Εκπροσώπησης από το νέο Προμηθευτή για τους Μη Ωριαίους Μετρητές Φορτίου, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Άρθρο 7, παρ. 6), με την επιφύλαξη των περιορισμών που δύναται να επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτή ή το άρθρο 95 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου σχετικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι τέλεσης ρευματοκλοπής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:50

Σε χαμηλό 1,5 μήνα ο χρυσός με απώλειες 4,3% - Πτωτικό «7 στα 7»

22:38

Δανία και Ιταλία ζητούν ενισχυμένους ελέγχους συνόρων υπό το φόβο μεταναστευτικού κύματος

22:27

«Κόκκινο 2x2» στη Wall Street - Μάζεψαν τις απώλειες οι δείκτες

22:14

Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

22:12

Πετρέλαιο: Ο Νετανιάχου «φρέναρε» το ράλι - Απώλειες πάνω από 3% για WTI

22:04

Μαρινάκης: «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει πλήρως συνειδητά τα λεγόμενά μου»

21:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Double score για ΝΔ - Στο 31,1% στην εκτίμηση ψήφου

21:52

Το 65% των Αμερικανών πιστέυει ότι ο Τραμπ θα διατάξει χερσαία επίθεση στο Ιράν

21:44

Κικίλιας: «Η ελληνική πολιτεία στέκεται με ευγνομωσύνη στους ανθρώπους που έπεσαν στο καθήκον»

21:35

Μήνυμα Νετανιάχου για Στενά του Ορμούζ: «Χρειάζεται και χερσαία εμπλοκή» - Οι 3 στόχοι

21:30

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα μέτρα κατά της αθέμιτης κερδοφορίας

21:21

Πιερρακάκης: «Να εστιάσουμε στο πώς θα στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολίτες»

21:15

Στουρνάρας: «Ανθεκτική η ελληνική οικονομία καθώς βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια»

21:10

Μετσόλα: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή οικονομική δύναμη για να μιλά τη «γλώσσα της ισχύος»

21:01

Σε 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί την Δευτέρα 23 Μαρτίου

21:00

Οι αγορές σε νευρική κρίση - Όλο και πιο κοντά τα «χειρότερα σενάρια»

20:58

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ από ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο

20:57

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Τράπεζα Πειραιώς

20:44

Να φροντίσουμε τα του... Δήμου μας

20:35

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πωλήσεις όπλων άνω των 16 δισ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου

20:27

Δένδιας: Η συστοιχία Patriot προστατεύει σημαντικές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

20:17

Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται

20:07

Alpha Bank: Προαιρετικό πακέτο υπηρεσιών χαμηλού κόστους και μηδενικές χρεώσεις για συνταξιούχους, μισθωτούς

19:57

Ξεκινά η παραχώρηση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης

19:51

Δήμας: H Αλεξανδρούπολη, κομβικό σημείο συνδεσιμότητας με άξονα που φτάνει έως την Οδησσό

19:45

Τις πρώτες αυξήσεις στα αεροπορικά φέρνει το ράλι στα καύσιμα

19:45

Τα μηνύματα Λαγκάρντ προς τη Σύνοδο Κορυφής - Υψηλή αβεβαιότητα, ανάγκη για στοχευμένα μέτρα

19:42

Real Consulting: Στα 12,28 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

19:35

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές - Κεντρικές τράπεζες και Μ. Ανατολή έφεραν πτώση 2,4%

19:28

Τουρκία: Ένας χρόνος από τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου