ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  

Γιάννης Αγγέλης
14-11-2023 | 12:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  

Το Οικονογράφημα για προφανείς λόγους αποφεύγει να μεταφέρει «φήμες» και εικοτολογίες που ακούγονται δεξιά και αριστερά.

Αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση, που όμως δεν αλλάζει τον κανόνα μας, καθώς αν και δεν είναι διασταυρωμένη πληροφορία αξίζει τον κόπο να την μεταφέρουμε στο insider.gr λόγω της σημασίας της.

Την Κυριακή το απόγευμα βρεθήκαμε με τον γνωστό στους φίλους του Οικονογραφήματος κ. Χ για καφέ.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι σε όλο το – μεγάλο – χρονικό διάστημα που έχει πάψει το Οικονογράφημα να μεταφέρει τις συζητήσεις της παρέας μας, του κ. Χ, του κ. Ψ και της Ελένης, δεν έχουμε πάψει να βρισκόμαστε και να τα λέμε.

Η άποψη όμως φίλου του Οικονογραφήματος, (του οποίου εκτιμούμε την αντιληπτική ικανότητα), ότι αυτή η συνήθεια να μεταφέρουμε στο Οικονογράφημα τις συζητήσεις μας, «ίσως και να μη ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αναγνωστικό μας κοινό…», οδήγησε στην παύση αυτής της... συνήθειας.

Και έτσι τo Οικονογράφημα επέστρεψε στην αρχική μορφή των σχολίων του. Σήμερα όμως θα κάνουμε μία εξαίρεση. Κι αυτό γιατί ο κ. Χ ήταν ιδιαίτερα επίμονος, πως αυτό που μου μετέφερε στη συνάντησή μας ίσως να ήταν περισσότερο σημαντικό από όσο μπορούσαμε να αντιληφθούμε άμεσα.

Για να έρθω στο «ψητό».

Ο κ. Χ όπως μου εξήγησε είχε κάνει πρόσφατα – γύρισε την Κυριακή το πρωί – ένα ταξίδι στο Λονδίνο αρχικά για να δει την κόρη του που δουλεύει εκεί στο City, αλλά γύρισε μέσω Φρανκφούρτης για να περάσει να δει παλιούς του φίλους.

Δεν μου ανέφερε ποιους αλλά γνωρίζω από παλιά ότι οι προσωπικές επαφές του στην Βundesbank, όπως και στην Deutsche Bank είναι πολύ «σοβαρές». Άλλωστε και ο ίδιος ξόδεψε αρκετό χρόνο από την επαγγελματική του ζωή στα «μέρη» αυτά.

Παρ’ ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε «λεπτομέρειες», ξεπερνώντας τα όρια που επιτρέπει η δημοσιότητα του Οικονογραφήματος, η επισήμανση από πλευράς του κ. Χ ήταν πως υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία (στην Φρανκφούρτη), αφενός για την κατάσταση του χρέους και κυρίως τη διαχείρισή του τόσο του δημόσιου όσο και - κυρίως - του ιδιωτικού χρέους στις ΗΠΑ.

Τα σημάδια που εμφανίζονται στις αγορές όπως επέμεινε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και καταγράφονται με απειλητικό τρόπο στις διακυμάνσεις της ρευστότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Οι χειρισμοί που φαίνεται να κάνει η Fed, παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να έχει επιφυλάξεις για τις προθέσεις που υπάρχουν εν τούτοις, για πρώτη φορά φαίνεται να επηρεάζονται και από κινήσεις στο εξωτερικό (Κεντρικές Τράπεζες).

Το προβληματικό όμως σημείο για το οποίο οι συζητήσεις στην Φρανκφούρτη διατυπώνουν ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ομοφωνία στο εσωτερικό της Fed για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η μεσοβραχυπρόθεση τακτική της απέναντι στις αγορές, απέναντι σε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Επιπλέον φαίνεται να εμφανίζεται ένα νέο «φαινόμενο» που καταγράφεται στους δείκτες, που δείχνει μία απότομα μειούμενη απορρόφηση αμερικανικών εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, με ρυθμούς που θα μπορούσαν να αποδειχθούν απειλητικοί πρώτα απ’ όλα για το τραπεζικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον εδώ, όπως μου εξήγησε, είναι η ανησυχία στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Φρανκφούρτη, πως οι «αντοχές» του Ευρωσυστήματος απέναντι σε ένα νέο κύκλο κρίσης χρέους, δεν είναι σαφές ότι «είναι επαρκείς…». Τέτοιες προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις ισοδυναμούν στο περιβάλλον αυτό με «καμπάνα» που χτυπάει, όπως έσπευσε να μου διευκρινίσει ο κ. Χ.

Η κουβέντα μας μπήκε και σε κάποιες άλλες πλευρές αυτής της «εικόνας» όπως σε κάποια επεισόδια – την περασμένη εβδομάδα – στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, κλπ.

Ο κ. Χ μου τόνισε ακόμα ότι τις ίδιες ανησυχίες, συνάντησε διάχυτες σε συζητήσεις που είχε στο Λονδίνο με στελέχη βασικά της χρηματαγοράς, αλλά τότε δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γιατί θεώρησε ότι αυτές είχαν να κάνουν με την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που διάγει η βρετανική αγορά και ειδικά το City.

Κάπου εκεί ήταν η συζήτηση όταν κατέφθασε ο κ. Ψ για να μας αλλάξει εντελώς κατεύθυνση στην κουβέντα. Ερχόταν από μία βόλτα που είχε κάνει για να συναντήσει παλιούς του φίλους έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε το «δράμα» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτηρισμός «δράμα» ήταν δικός του. Μας διηγήθηκε τις συζητήσεις του εκεί και η κουβέντα για το αμερικάνικο χρέος ξεστράτησε εντελώς.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χ, όπως είδα στα μέιλ μου μόλις γύρισα σπίτι, μου είχε προωθήσει ένα διάγραμμα του Bloomberg σχετικό με την κουβέντα μας που είχε προηγηθεί. Είναι το διάγραμμα που παρατίθεται στη συνέχεια.

Η επιδείνωση της ρευστότητας αποτυπώνεται στη δεξιά πλευρά και ο δείκτης προς τα πάνω (μαύρο) καταγράφει την επιδείνωση. Μια εικόνα που πλησιάζει τα επίπεδα του 2011...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple