ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  

Γιάννης Αγγέλης
14-11-2023 | 12:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το Οικονογράφημα για προφανείς λόγους αποφεύγει να μεταφέρει «φήμες» και εικοτολογίες που ακούγονται δεξιά και αριστερά.

Αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση, που όμως δεν αλλάζει τον κανόνα μας, καθώς αν και δεν είναι διασταυρωμένη πληροφορία αξίζει τον κόπο να την μεταφέρουμε στο insider.gr λόγω της σημασίας της.

Την Κυριακή το απόγευμα βρεθήκαμε με τον γνωστό στους φίλους του Οικονογραφήματος κ. Χ για καφέ.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι σε όλο το – μεγάλο – χρονικό διάστημα που έχει πάψει το Οικονογράφημα να μεταφέρει τις συζητήσεις της παρέας μας, του κ. Χ, του κ. Ψ και της Ελένης, δεν έχουμε πάψει να βρισκόμαστε και να τα λέμε.

Η άποψη όμως φίλου του Οικονογραφήματος, (του οποίου εκτιμούμε την αντιληπτική ικανότητα), ότι αυτή η συνήθεια να μεταφέρουμε στο Οικονογράφημα τις συζητήσεις μας, «ίσως και να μη ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αναγνωστικό μας κοινό…», οδήγησε στην παύση αυτής της... συνήθειας.

Και έτσι τo Οικονογράφημα επέστρεψε στην αρχική μορφή των σχολίων του. Σήμερα όμως θα κάνουμε μία εξαίρεση. Κι αυτό γιατί ο κ. Χ ήταν ιδιαίτερα επίμονος, πως αυτό που μου μετέφερε στη συνάντησή μας ίσως να ήταν περισσότερο σημαντικό από όσο μπορούσαμε να αντιληφθούμε άμεσα.

Για να έρθω στο «ψητό».

Ο κ. Χ όπως μου εξήγησε είχε κάνει πρόσφατα – γύρισε την Κυριακή το πρωί – ένα ταξίδι στο Λονδίνο αρχικά για να δει την κόρη του που δουλεύει εκεί στο City, αλλά γύρισε μέσω Φρανκφούρτης για να περάσει να δει παλιούς του φίλους.

Δεν μου ανέφερε ποιους αλλά γνωρίζω από παλιά ότι οι προσωπικές επαφές του στην Βundesbank, όπως και στην Deutsche Bank είναι πολύ «σοβαρές». Άλλωστε και ο ίδιος ξόδεψε αρκετό χρόνο από την επαγγελματική του ζωή στα «μέρη» αυτά.

Παρ’ ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε «λεπτομέρειες», ξεπερνώντας τα όρια που επιτρέπει η δημοσιότητα του Οικονογραφήματος, η επισήμανση από πλευράς του κ. Χ ήταν πως υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία (στην Φρανκφούρτη), αφενός για την κατάσταση του χρέους και κυρίως τη διαχείρισή του τόσο του δημόσιου όσο και - κυρίως - του ιδιωτικού χρέους στις ΗΠΑ.

Τα σημάδια που εμφανίζονται στις αγορές όπως επέμεινε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και καταγράφονται με απειλητικό τρόπο στις διακυμάνσεις της ρευστότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Οι χειρισμοί που φαίνεται να κάνει η Fed, παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να έχει επιφυλάξεις για τις προθέσεις που υπάρχουν εν τούτοις, για πρώτη φορά φαίνεται να επηρεάζονται και από κινήσεις στο εξωτερικό (Κεντρικές Τράπεζες).

Το προβληματικό όμως σημείο για το οποίο οι συζητήσεις στην Φρανκφούρτη διατυπώνουν ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ομοφωνία στο εσωτερικό της Fed για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η μεσοβραχυπρόθεση τακτική της απέναντι στις αγορές, απέναντι σε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Επιπλέον φαίνεται να εμφανίζεται ένα νέο «φαινόμενο» που καταγράφεται στους δείκτες, που δείχνει μία απότομα μειούμενη απορρόφηση αμερικανικών εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, με ρυθμούς που θα μπορούσαν να αποδειχθούν απειλητικοί πρώτα απ’ όλα για το τραπεζικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον εδώ, όπως μου εξήγησε, είναι η ανησυχία στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Φρανκφούρτη, πως οι «αντοχές» του Ευρωσυστήματος απέναντι σε ένα νέο κύκλο κρίσης χρέους, δεν είναι σαφές ότι «είναι επαρκείς…». Τέτοιες προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις ισοδυναμούν στο περιβάλλον αυτό με «καμπάνα» που χτυπάει, όπως έσπευσε να μου διευκρινίσει ο κ. Χ.

Η κουβέντα μας μπήκε και σε κάποιες άλλες πλευρές αυτής της «εικόνας» όπως σε κάποια επεισόδια – την περασμένη εβδομάδα – στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, κλπ.

Ο κ. Χ μου τόνισε ακόμα ότι τις ίδιες ανησυχίες, συνάντησε διάχυτες σε συζητήσεις που είχε στο Λονδίνο με στελέχη βασικά της χρηματαγοράς, αλλά τότε δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γιατί θεώρησε ότι αυτές είχαν να κάνουν με την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που διάγει η βρετανική αγορά και ειδικά το City.

Κάπου εκεί ήταν η συζήτηση όταν κατέφθασε ο κ. Ψ για να μας αλλάξει εντελώς κατεύθυνση στην κουβέντα. Ερχόταν από μία βόλτα που είχε κάνει για να συναντήσει παλιούς του φίλους έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε το «δράμα» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτηρισμός «δράμα» ήταν δικός του. Μας διηγήθηκε τις συζητήσεις του εκεί και η κουβέντα για το αμερικάνικο χρέος ξεστράτησε εντελώς.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χ, όπως είδα στα μέιλ μου μόλις γύρισα σπίτι, μου είχε προωθήσει ένα διάγραμμα του Bloomberg σχετικό με την κουβέντα μας που είχε προηγηθεί. Είναι το διάγραμμα που παρατίθεται στη συνέχεια.

Η επιδείνωση της ρευστότητας αποτυπώνεται στη δεξιά πλευρά και ο δείκτης προς τα πάνω (μαύρο) καταγράφει την επιδείνωση. Μια εικόνα που πλησιάζει τα επίπεδα του 2011...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:25

Αγαπηδάκη: Το «Προλαμβάνω» ήρθε για να μείνει - Τα sms θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους πολίτες κάθε χρόνο

13:20

Πεσκόφ: Η πυρηνική αποτροπή προστατεύει τον κόσμο από έναν παγκόσμιο πόλεμο

13:19

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,24% η απόδοση για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια 400 εκατ. ευρώ

13:15

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε κατηγορίες περί «γενικευμένης διαφθοράς» στην κυβέρνηση

13:12

Ρευματοκλοπές: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ζημίωσε με πάνω από 9 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ

13:00

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή Κοβέσι για την θητεία των Ευρωπαίων εισαγγελέων

13:00

Ξέρεις τι βάζεις στο τραπέζι σου; Στα My market ξέρεις.

12:57

Εντοπίστηκε στη Γαλλία το πρώτο κρούσμα Έμπολα σε γιατρό που επέστρεψε από τη ΛΔ Κονγκό

12:55

Μητσοτάκης για νόμο Κατσέλη: «Κλείνουμε μία εκκρεμότητα με σεβασμό προς τους έντιμους δανειολήπτες»

12:49

Μπρατάκος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να γίνει υπόθεση και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

12:48

Μαρινάκης: Συνειδητή πολιτική επιλογή η ενίσχυση της ασφάλειας των λειτουργών της ενημέρωσης

12:47

Χατζηδάκης: «Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα λόγω των δημοσκοπήσεων»

12:42

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Μακροχρόνια συμβόλαια υγείας 2026 - Αυξήσεις κοντά στο 8%

12:36

Παπασταύρου: Όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

12:29

Βρετανία: Σπάνια «κόκκινη προειδοποίηση» για επερχόμενο καύσωνα ρεκόρ

12:18

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση του Μητροπολιτικού Κέντρου πρασίνου και αναψυχής στη Φλώρινα

12:13

FT: Το Κατάρ επανέρχεται στην παραγωγή LNG μέσα στις επόμενες εβδομάδες

12:10

Βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη Γερμανία λόγω υποχωρήσεων στη Μέση Ανατολή

12:09

Τραμπ: «Οι τιμές της βενζίνης καλό θα ήταν να αρχίσουν να μειώνονται πολύ πιο γρήγορα»

11:58

Δίκη για τα Τέμπη: Δύο νέα αιτήματα για αναβάθμιση των κατηγοριών

11:46

BriQ Properties: Πιστοληπτική διαβάθμιση «AA» από την ICAP CRIF Ratings

11:35

Μ. Ανατολή: Στα ΗΑΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να καθησυχάσει τα κράτη του Κόλπου

11:32

Διευρύνει τις απώλειες το πετρέλαιο - Κάτω από τα 76 δολάρια το Brent

11:17

Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε ανοδικό τέμπο - Οι 2.500 μονάδες ξανά στο «στόχαστρο»

11:15

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Rheinmetall

11:08

Χρυσός: Η διόρθωση που δοκιμάζει την υπομονή των επενδυτών

11:07

Η KNDS σχεδιάζει διπλή εισαγωγή σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

11:02

Προειδοποίηση ΤτΕ για Ταμείο Ανάκαμψης - Αγώνας δρόμου για 10 δισ. ευρώ

11:00

Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στον λιβανικό στρατό ο έλεγχος των εδαφών στα νότια

10:54

ΔΕΗ: «Η αλήθεια για την απολιγνιτοποίηση και το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας»