ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  

Γιάννης Αγγέλης
14-11-2023 | 12:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιoν χτυπάνε οι καμπάνες;  

Το Οικονογράφημα για προφανείς λόγους αποφεύγει να μεταφέρει «φήμες» και εικοτολογίες που ακούγονται δεξιά και αριστερά.

Αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση, που όμως δεν αλλάζει τον κανόνα μας, καθώς αν και δεν είναι διασταυρωμένη πληροφορία αξίζει τον κόπο να την μεταφέρουμε στο insider.gr λόγω της σημασίας της.

Την Κυριακή το απόγευμα βρεθήκαμε με τον γνωστό στους φίλους του Οικονογραφήματος κ. Χ για καφέ.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι σε όλο το – μεγάλο – χρονικό διάστημα που έχει πάψει το Οικονογράφημα να μεταφέρει τις συζητήσεις της παρέας μας, του κ. Χ, του κ. Ψ και της Ελένης, δεν έχουμε πάψει να βρισκόμαστε και να τα λέμε.

Η άποψη όμως φίλου του Οικονογραφήματος, (του οποίου εκτιμούμε την αντιληπτική ικανότητα), ότι αυτή η συνήθεια να μεταφέρουμε στο Οικονογράφημα τις συζητήσεις μας, «ίσως και να μη ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αναγνωστικό μας κοινό…», οδήγησε στην παύση αυτής της... συνήθειας.

Και έτσι τo Οικονογράφημα επέστρεψε στην αρχική μορφή των σχολίων του. Σήμερα όμως θα κάνουμε μία εξαίρεση. Κι αυτό γιατί ο κ. Χ ήταν ιδιαίτερα επίμονος, πως αυτό που μου μετέφερε στη συνάντησή μας ίσως να ήταν περισσότερο σημαντικό από όσο μπορούσαμε να αντιληφθούμε άμεσα.

Για να έρθω στο «ψητό».

Ο κ. Χ όπως μου εξήγησε είχε κάνει πρόσφατα – γύρισε την Κυριακή το πρωί – ένα ταξίδι στο Λονδίνο αρχικά για να δει την κόρη του που δουλεύει εκεί στο City, αλλά γύρισε μέσω Φρανκφούρτης για να περάσει να δει παλιούς του φίλους.

Δεν μου ανέφερε ποιους αλλά γνωρίζω από παλιά ότι οι προσωπικές επαφές του στην Βundesbank, όπως και στην Deutsche Bank είναι πολύ «σοβαρές». Άλλωστε και ο ίδιος ξόδεψε αρκετό χρόνο από την επαγγελματική του ζωή στα «μέρη» αυτά.

Παρ’ ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε «λεπτομέρειες», ξεπερνώντας τα όρια που επιτρέπει η δημοσιότητα του Οικονογραφήματος, η επισήμανση από πλευράς του κ. Χ ήταν πως υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία (στην Φρανκφούρτη), αφενός για την κατάσταση του χρέους και κυρίως τη διαχείρισή του τόσο του δημόσιου όσο και - κυρίως - του ιδιωτικού χρέους στις ΗΠΑ.

Τα σημάδια που εμφανίζονται στις αγορές όπως επέμεινε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και καταγράφονται με απειλητικό τρόπο στις διακυμάνσεις της ρευστότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Οι χειρισμοί που φαίνεται να κάνει η Fed, παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να έχει επιφυλάξεις για τις προθέσεις που υπάρχουν εν τούτοις, για πρώτη φορά φαίνεται να επηρεάζονται και από κινήσεις στο εξωτερικό (Κεντρικές Τράπεζες).

Το προβληματικό όμως σημείο για το οποίο οι συζητήσεις στην Φρανκφούρτη διατυπώνουν ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ομοφωνία στο εσωτερικό της Fed για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η μεσοβραχυπρόθεση τακτική της απέναντι στις αγορές, απέναντι σε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Επιπλέον φαίνεται να εμφανίζεται ένα νέο «φαινόμενο» που καταγράφεται στους δείκτες, που δείχνει μία απότομα μειούμενη απορρόφηση αμερικανικών εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, με ρυθμούς που θα μπορούσαν να αποδειχθούν απειλητικοί πρώτα απ’ όλα για το τραπεζικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον εδώ, όπως μου εξήγησε, είναι η ανησυχία στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Φρανκφούρτη, πως οι «αντοχές» του Ευρωσυστήματος απέναντι σε ένα νέο κύκλο κρίσης χρέους, δεν είναι σαφές ότι «είναι επαρκείς…». Τέτοιες προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις ισοδυναμούν στο περιβάλλον αυτό με «καμπάνα» που χτυπάει, όπως έσπευσε να μου διευκρινίσει ο κ. Χ.

Η κουβέντα μας μπήκε και σε κάποιες άλλες πλευρές αυτής της «εικόνας» όπως σε κάποια επεισόδια – την περασμένη εβδομάδα – στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, κλπ.

Ο κ. Χ μου τόνισε ακόμα ότι τις ίδιες ανησυχίες, συνάντησε διάχυτες σε συζητήσεις που είχε στο Λονδίνο με στελέχη βασικά της χρηματαγοράς, αλλά τότε δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γιατί θεώρησε ότι αυτές είχαν να κάνουν με την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που διάγει η βρετανική αγορά και ειδικά το City.

Κάπου εκεί ήταν η συζήτηση όταν κατέφθασε ο κ. Ψ για να μας αλλάξει εντελώς κατεύθυνση στην κουβέντα. Ερχόταν από μία βόλτα που είχε κάνει για να συναντήσει παλιούς του φίλους έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε το «δράμα» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτηρισμός «δράμα» ήταν δικός του. Μας διηγήθηκε τις συζητήσεις του εκεί και η κουβέντα για το αμερικάνικο χρέος ξεστράτησε εντελώς.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χ, όπως είδα στα μέιλ μου μόλις γύρισα σπίτι, μου είχε προωθήσει ένα διάγραμμα του Bloomberg σχετικό με την κουβέντα μας που είχε προηγηθεί. Είναι το διάγραμμα που παρατίθεται στη συνέχεια.

Η επιδείνωση της ρευστότητας αποτυπώνεται στη δεξιά πλευρά και ο δείκτης προς τα πάνω (μαύρο) καταγράφει την επιδείνωση. Μια εικόνα που πλησιάζει τα επίπεδα του 2011...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα 17% της Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απέφερε καρπούς η απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Συμφωνία με Baidu

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

08:03

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

08:00

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

07:59

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

07:50

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:42

Μία πρόταση από τον Λέτα με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί να συζητηθεί

07:40

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

07:35

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

07:28

Οι προβλέψεις του Γεράκη - Κέντρο και γυναίκες κρίνουν το αποτέλεσμα - Δωρεά Λάτση στο υπουργικό

07:16

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers