ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τομάτες, καρπούζια, πεπόνια και... χρυσός

Γιάννης Αγγέλης
31-08-2023 | 14:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τομάτες, καρπούζια, πεπόνια και... χρυσός

Όταν Αύγουστο μήνα, αγοράζει κανείς ντομάτες υπαίθριας καλλιέργειας, ή καρπούζια άρτι αφιχθέντα από τα μποστάνια της Θήβας, σε τιμές υπερδιπλάσιες από εκείνες που τα αγόραζε πέρσι το καλοκαίρι, ή ακόμα χειρότερα το καλοκαίρι του 2021, αλλά και... κάθε καλοκαίρι, ασφαλώς δεν χρειάζεται να περιμένει τις ανακοινώσεις της Eurostat ή και της δικής μας ΕΛΣΤΑΤ, για να μάθει τι γίνεται με τον πληθωρισμό.

Αλλά ακόμα και αυτές οι ανακοινώσεις – που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα όταν πρόκειται να επισκεφτεί κανείς το... Σούπερ Μάρκετ – είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν ότι ανεξάρτητα από το τι λέει ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, οι αυξήσεις Αύγουστο μήνα των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί άλλο ένα 10%(!).

Για την Ελλάδα την αύξηση στα τρόφιμα θα την «μάθουμε» την άλλη εβδομάδα, αλλά θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο, τον μήνα της μεγαλύτερης παραγωγής φρέσκων λαχανικών για παράδειγμα, η σχετική αύξηση ήταν 12,3% (!), την ίδια στιγμή που ο ΔΤΚ... «έπεφτε».

Εδώ είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι πριν από την εμφάνιση του πληθωρισμού στα τέλη του 2021, ο δείκτης που όλοι κοιτάζαμε ήταν το γενικός ΔΤΚ, καθώς σ' αυτόν εκφραζόταν αυτό που έτσι κι αλλιώς «αισθανόμαστε» όταν πηγαίναμε για κάθε είδους ψώνια.

Μετά την εμφάνιση του πληθωρισμού – τον είχαμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες – αρχίσαμε να μαθαίνουμε διάφορους «δείκτες» για τον πληθωρισμό που ο κάθε ένας από αυτούς μπορούσε να καταγραφεί την αύξηση συγκεκριμένων προϊόντων.

Συνήθως την δημοσιότητα κέρδιζε κάθε φορά ο «δείκτης» που φαινόταν ότι μπορεί και να... μειώνεται, πότε στην ενέργεια, πότε ο δομικός, πότε κάποιος άλλος «δείκτης» συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων.

Ο δείκτης πληθωρισμού στην κατηγορία των τροφίμων αν και εξαιρετικά «αντιληπτός» στην τσέπη του καταναλωτή παρ' όλα αυτά δεν κερδίζει... τίτλους στα δημοσιεύματα των σχετικών ανακοινώσεων.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τον όρο «αντιληπτός πληθωρισμός» δηλαδή ο πληθωρισμός που καταγράφεται περισσότερο από κάθε άλλο δείκτη πληθωρισμού στην αντίληψη του καταναλωτή, τον έχει εισάγει με παλαιότερη δήλωσή της – πριν από ενάμιση χρόνο – η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ (!).

Αλλά έκτοτε έχει πάψει να αναφέρεται σ' αυτόν στις δημόσιες παρεμβάσεις της...

Πώς δουλεύει ο «δείκτης» και το Ευρώ

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης εδώ, σε σχέση με το πως διαβάζουμε τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού, είναι το ότι κάθε φορά η όποια μείωση του δείκτη του πληθωρισμού δεν σημαίνει βέβαια ελάφρυνση στις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων.

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξημένο ή μειωμένο, είναι ένα ποσό που «προστίθεται» στην τιμή του προηγούμενου μήνα ή έτους ανάλογα με τον δείκτη που «διαβάζουμε». Με άλλα λόγια καταγράφει μια περαιτέρω μεταβολή (αύξηση) στην τιμή του προϊόντος και όχι μείωσή του, ίση με το ποσοστό που δίνει ο Δείκτης.

Κάπως έτσι βρισκόμαστε σήμερα να κοιτάζουμε από απόσταση ασφαλείας τις μελιτζάνες, τα φασολάκια, ή τις τομάτες για να μη μιλήσουμε για τα γαλακτοκομικά, το κρέας ή το λάδι... Και όλα αυτά Αύγουστο μήνα που οι ντομάτες ή τα φασολάκια ωριμάζουν σε υπαίθριες καλλιέργειες και όχι σε θερμοκήπια.

Μπορεί να σκεφτεί και να προβλέψει κανείς εύκολα τι θα συμβεί με τις ντομάτες που για να τις αγοράσουμε για παράδειγμα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν καλλιεργηθεί και ωριμάσει στα θερμοκήπια...

Το Insider.gr έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων στην ενότητα «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» που όχι μόνο εξηγούν και αποκαλύπτουν τους πραγματικούς μηχανισμούς

διαμόρφωσης των τιμών στα τρόφιμα, αλλά και τις πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις που μπορούν να αναδυθούν από τις παρουσιάσεις αυτές.

Το Οικονογράφημα θέλει απλώς να επισυνάψει και την νομισματική συνιστώσα αυτής της «διαδικασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν «ξεχάσουμε» για λίγο τις τιμές της ντομάτας ή του πεπονιού και ρίξουμε μια ματιά στις τρέχουσες τιμές του χρυσού, σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, θα παρατηρήσουμε για άλλη μια φορά ένα άλλο το παράδοξο της τελευταίας διετίας: αντί η τιμή του χρυσού να «πέφτει» όταν ενισχύεται το δολάριο όπως τους τελευταίους μήνες, αυτή αυξάνεται «σχεδόν» παράλληλα.

Αυτό μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εύκολα στους πίνακες των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Πίσω από το παράδοξο αυτό βρίσκεται το γεγονός ότι δεν είναι βέβαια η αύξηση της πραγματικής αξίας του χρυσού (αυτή είναι η λιγότερο μεταβαλλόμενη από κάθε άλλο προϊόν), αλλά η μεταβολή της «αξίας» του δολαρίου.

Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να διαβάσει αυτή την σχέση όχι ως τιμολόγηση του χρυσού σε δολάρια, αλλά σαν «τιμολόγηση» του δολαρίου σε «αξία» χρυσού.

Αν αυτή την σχέση την μεταφέρουμε επαγωγικά στο Ευρώ μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ, θα διαπιστώσουμε την αναλογική διολίσθηση της «αξίας» του Ευρώ σε χρυσό.

Αυτή την «διολίσθηση» της αξίας του Ευρώ σε χρυσό μπορούμε όμως με μεγάλη ευκολία να την παρακολουθήσουμε στις τιμές πώλησης χρυσού ή χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος (ανεξάρτητα και παρά την τρομακτική διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης που εφαρμόζει η ΤτΕ).

Η καταγραφή αυτής της «διολίσθησης» της αγοραστικής αξίας του ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις τιμές αγοράς πώλησης - χρυσού από την ΤτΕ, φωτίζει ακόμα περισσότερο το γιατί και πώς δεν φταίει η τιμή της ντομάτας σε ευρώ, αλλά η διολίσθηση της «ικανότητας» του Ευρώ να την αγοράσει, σε ποσότητες που μπορούσε να το κάνει, όπως πριν από ένα χρόνο...

Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία Ιουλίου από το SWIFT (Society for World wide Interbank Finacial Telecommunication) – το σύστημα από το οποίο εξοστρακίστηκε η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία – δείχνουν μια σημαντική «αλλαγή» για το Ευρώ.

Η «φωτογραφία» του Ιουλίου δείχνει μία κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών σε δολάρια (πάνω από 45%) και για πρώτη φορά πτώση των συναλλαγών σε Ευρώ κάτω από τα επίπεδα του 2012 (κρίση χρέους στην Ευρωζώνη).

Θα μπορούσε κατά συνέπεια να ισχυρισθεί κανείς ότι οι περιβόητοι «δείκτες» πληθωρισμού, που κάθε μήνα μας «βομβαρδίζουν», κρύβουν αλήθειες για την «τιμή» της ντομάτας, για τις οποίες δεν μπορούν να μιλήσουν οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ή της Eurostat.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:38

Γαλλία: Υπέρ του δικαιώματος στο άσυλο τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν

13:26

HDB: Το 68% των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων θέλει να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες

13:22

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

13:12

Titan: Κορυφαία επιλογή για τη Eurobank Equities και νέα υψηλή τιμή στόχος

13:00

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

12:59

Eurostat: Οι Έλληνες ανάμεσα στους λιγότερο ικανοποιημένους από την ζωή τους Ευρωπαίους

12:39

Δύο μήνες xωρίς οπαδούς οι αγώνες στη Super League - Τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας

12:29

Στα σκαριά η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου - Κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων σε «ζώνες επικινδυνότητας»

12:25

Αύξηση 28,3% στα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο

12:24

Τσάπαλος: Τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

12:20

Κατανομή των 130 εκατ. ευρώ της πρώτης αρωγής για τις πλημμύρες ανά Περιφερειακή Ενότητα

12:08

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έχει κάνει αυτά που ζητήθηκαν, το ίδιο αναμένει από την ΕΕ

12:06

Στη φαρέτρα των όπλων της ΕΕΕΠ μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη 

12:00

ΑΔΜΗΕ: Αποχώρησε ο Διευθυντής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

11:51

Προθεσμία για την Πέμπτη έλαβε ο 18χρονος από τον ανακρίτρια Πειραιά

11:40

Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;

11:30

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

11:26

Bitcoin: Ανακόπηκε το ράλι με σύντομη «βουτιά» 7,5% - «Κρατάει» τα 40.000 δολάρια

11:19

ΕΤΕ: Δάνεια έως 12,5 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε ΜμΕ

11:05

COP28: Στην τελική ευθεία η Διάσκεψη για το Κλίμα

10:50

Πολεμικά τραύματα: Βαρύ το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα, παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο

10:40

Lavipharm: Εξαγοράζει το φάρμακο Flagyl από την Sanofi

10:36

Μ. Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ - Στρατηγική τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

10:33

Κασσελάκης: 4 αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα

10:22

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών

10:17

Ομάδα επενδυτών σχεδιάζει να αγοράσει τη Macy's για 6 δισ. δολάρια

10:16

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

10:10

Μίνι παράταση για τις αιτήσεις voucher Πολιτισμού και Θεάματος ΔΥΠΑ

10:07

Γάζα: Συνεδριάζει την Τρίτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

10:03

ΤΙΤΑΝ: Έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25% - Οι προοπτικές