ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τομάτες, καρπούζια, πεπόνια και... χρυσός

Γιάννης Αγγέλης
31-08-2023 | 14:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τομάτες, καρπούζια, πεπόνια και... χρυσός

Όταν Αύγουστο μήνα, αγοράζει κανείς ντομάτες υπαίθριας καλλιέργειας, ή καρπούζια άρτι αφιχθέντα από τα μποστάνια της Θήβας, σε τιμές υπερδιπλάσιες από εκείνες που τα αγόραζε πέρσι το καλοκαίρι, ή ακόμα χειρότερα το καλοκαίρι του 2021, αλλά και... κάθε καλοκαίρι, ασφαλώς δεν χρειάζεται να περιμένει τις ανακοινώσεις της Eurostat ή και της δικής μας ΕΛΣΤΑΤ, για να μάθει τι γίνεται με τον πληθωρισμό.

Αλλά ακόμα και αυτές οι ανακοινώσεις – που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα όταν πρόκειται να επισκεφτεί κανείς το... Σούπερ Μάρκετ – είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν ότι ανεξάρτητα από το τι λέει ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, οι αυξήσεις Αύγουστο μήνα των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί άλλο ένα 10%(!).

Για την Ελλάδα την αύξηση στα τρόφιμα θα την «μάθουμε» την άλλη εβδομάδα, αλλά θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο, τον μήνα της μεγαλύτερης παραγωγής φρέσκων λαχανικών για παράδειγμα, η σχετική αύξηση ήταν 12,3% (!), την ίδια στιγμή που ο ΔΤΚ... «έπεφτε».

Εδώ είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι πριν από την εμφάνιση του πληθωρισμού στα τέλη του 2021, ο δείκτης που όλοι κοιτάζαμε ήταν το γενικός ΔΤΚ, καθώς σ' αυτόν εκφραζόταν αυτό που έτσι κι αλλιώς «αισθανόμαστε» όταν πηγαίναμε για κάθε είδους ψώνια.

Μετά την εμφάνιση του πληθωρισμού – τον είχαμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες – αρχίσαμε να μαθαίνουμε διάφορους «δείκτες» για τον πληθωρισμό που ο κάθε ένας από αυτούς μπορούσε να καταγραφεί την αύξηση συγκεκριμένων προϊόντων.

Συνήθως την δημοσιότητα κέρδιζε κάθε φορά ο «δείκτης» που φαινόταν ότι μπορεί και να... μειώνεται, πότε στην ενέργεια, πότε ο δομικός, πότε κάποιος άλλος «δείκτης» συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων.

Ο δείκτης πληθωρισμού στην κατηγορία των τροφίμων αν και εξαιρετικά «αντιληπτός» στην τσέπη του καταναλωτή παρ' όλα αυτά δεν κερδίζει... τίτλους στα δημοσιεύματα των σχετικών ανακοινώσεων.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τον όρο «αντιληπτός πληθωρισμός» δηλαδή ο πληθωρισμός που καταγράφεται περισσότερο από κάθε άλλο δείκτη πληθωρισμού στην αντίληψη του καταναλωτή, τον έχει εισάγει με παλαιότερη δήλωσή της – πριν από ενάμιση χρόνο – η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ (!).

Αλλά έκτοτε έχει πάψει να αναφέρεται σ' αυτόν στις δημόσιες παρεμβάσεις της...

Πώς δουλεύει ο «δείκτης» και το Ευρώ

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης εδώ, σε σχέση με το πως διαβάζουμε τις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού, είναι το ότι κάθε φορά η όποια μείωση του δείκτη του πληθωρισμού δεν σημαίνει βέβαια ελάφρυνση στις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων.

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξημένο ή μειωμένο, είναι ένα ποσό που «προστίθεται» στην τιμή του προηγούμενου μήνα ή έτους ανάλογα με τον δείκτη που «διαβάζουμε». Με άλλα λόγια καταγράφει μια περαιτέρω μεταβολή (αύξηση) στην τιμή του προϊόντος και όχι μείωσή του, ίση με το ποσοστό που δίνει ο Δείκτης.

Κάπως έτσι βρισκόμαστε σήμερα να κοιτάζουμε από απόσταση ασφαλείας τις μελιτζάνες, τα φασολάκια, ή τις τομάτες για να μη μιλήσουμε για τα γαλακτοκομικά, το κρέας ή το λάδι... Και όλα αυτά Αύγουστο μήνα που οι ντομάτες ή τα φασολάκια ωριμάζουν σε υπαίθριες καλλιέργειες και όχι σε θερμοκήπια.

Μπορεί να σκεφτεί και να προβλέψει κανείς εύκολα τι θα συμβεί με τις ντομάτες που για να τις αγοράσουμε για παράδειγμα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν καλλιεργηθεί και ωριμάσει στα θερμοκήπια...

Το Insider.gr έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων στην ενότητα «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» που όχι μόνο εξηγούν και αποκαλύπτουν τους πραγματικούς μηχανισμούς

διαμόρφωσης των τιμών στα τρόφιμα, αλλά και τις πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις που μπορούν να αναδυθούν από τις παρουσιάσεις αυτές.

Το Οικονογράφημα θέλει απλώς να επισυνάψει και την νομισματική συνιστώσα αυτής της «διαδικασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν «ξεχάσουμε» για λίγο τις τιμές της ντομάτας ή του πεπονιού και ρίξουμε μια ματιά στις τρέχουσες τιμές του χρυσού, σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, θα παρατηρήσουμε για άλλη μια φορά ένα άλλο το παράδοξο της τελευταίας διετίας: αντί η τιμή του χρυσού να «πέφτει» όταν ενισχύεται το δολάριο όπως τους τελευταίους μήνες, αυτή αυξάνεται «σχεδόν» παράλληλα.

Αυτό μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εύκολα στους πίνακες των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Πίσω από το παράδοξο αυτό βρίσκεται το γεγονός ότι δεν είναι βέβαια η αύξηση της πραγματικής αξίας του χρυσού (αυτή είναι η λιγότερο μεταβαλλόμενη από κάθε άλλο προϊόν), αλλά η μεταβολή της «αξίας» του δολαρίου.

Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να διαβάσει αυτή την σχέση όχι ως τιμολόγηση του χρυσού σε δολάρια, αλλά σαν «τιμολόγηση» του δολαρίου σε «αξία» χρυσού.

Αν αυτή την σχέση την μεταφέρουμε επαγωγικά στο Ευρώ μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ, θα διαπιστώσουμε την αναλογική διολίσθηση της «αξίας» του Ευρώ σε χρυσό.

Αυτή την «διολίσθηση» της αξίας του Ευρώ σε χρυσό μπορούμε όμως με μεγάλη ευκολία να την παρακολουθήσουμε στις τιμές πώλησης χρυσού ή χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος (ανεξάρτητα και παρά την τρομακτική διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης που εφαρμόζει η ΤτΕ).

Η καταγραφή αυτής της «διολίσθησης» της αγοραστικής αξίας του ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις τιμές αγοράς πώλησης - χρυσού από την ΤτΕ, φωτίζει ακόμα περισσότερο το γιατί και πώς δεν φταίει η τιμή της ντομάτας σε ευρώ, αλλά η διολίσθηση της «ικανότητας» του Ευρώ να την αγοράσει, σε ποσότητες που μπορούσε να το κάνει, όπως πριν από ένα χρόνο...

Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία Ιουλίου από το SWIFT (Society for World wide Interbank Finacial Telecommunication) – το σύστημα από το οποίο εξοστρακίστηκε η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία – δείχνουν μια σημαντική «αλλαγή» για το Ευρώ.

Η «φωτογραφία» του Ιουλίου δείχνει μία κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών σε δολάρια (πάνω από 45%) και για πρώτη φορά πτώση των συναλλαγών σε Ευρώ κάτω από τα επίπεδα του 2012 (κρίση χρέους στην Ευρωζώνη).

Θα μπορούσε κατά συνέπεια να ισχυρισθεί κανείς ότι οι περιβόητοι «δείκτες» πληθωρισμού, που κάθε μήνα μας «βομβαρδίζουν», κρύβουν αλήθειες για την «τιμή» της ντομάτας, για τις οποίες δεν μπορούν να μιλήσουν οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ή της Eurostat.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:54

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα 1η θέση στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην Ευρωζώνη

11:45

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα, έως τις 19:00, οι Μηχανικοί

11:37

Αυγενάκης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει»

11:28

Σαουδική Αραβία: Ο Βασιλιάς Σαλμάν νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό

11:22

Συνομιλίες Ν. Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων

11:20

Μήνυμα της ΠτΔ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

11:10

Βορίδης: Η συνέχιση της θετικής πορείας της Ελλάδας διασφαλίζεται μόνο μέσα από μία ισχυρή ΝΔ

11:00

Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της G7;

10:50

Κασσελάκης: Εσείς στη λίστα αναμονής - Oι άλλοι στη λίστα των εκλεκτών

10:40

Επιμένει η αφρικανική σκόνη - Η Αθήνα «πνίγεται» με 30άρια

10:30

«Αγύρτης» - «Ανισόρροπος»: Nέα ανταλλαγή… φιλοφρονήσεων μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

10:20

Επίσκεψη Ταχιάου σε Χανιά και Ρέθυμνο: Πρέπει να τρέξουμε για τον ΒΟΑΚ

10:10

Ζαχαράκη: Μάχη κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών

10:00

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

09:50

Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο Γκαντζ - 20 νεκροί σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα

09:45

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Φθορές σε οχήματα και πρόσοψη πολυκατοικίας

09:40

Αύξηση 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μία 10ετία λόγω AI

09:35

Νέες μάχες στη δυτική Λιβύη

09:30

Προκλήσεις για την ελληνική γεωργία λόγω κλιματικής αλλαγής

09:25

Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE

09:20

Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας

09:15

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ εκτοξεύουν την συνδρομητική

09:10

Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

09:05

Φυσικό Αέριο: Στα ύψη οι εισαγωγές από τη Μόσχα το 2024

09:00

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 1,089 δισ. και συνολικά έσοδα 2,592 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2024

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους