INSIDE OUT

Στο Παρίσι για ουκρανικό brainstorming ο Κυριάκος - Πρόταση απελπισίας Σωκράτη σε Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
27-03-2025 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Παρίσι για ουκρανικό brainstorming ο Κυριάκος - Πρόταση απελπισίας Σωκράτη σε Ανδρουλάκη

Υπουργικό, αύξηση κατώτατου κι έφυγε. Σήμερα στο Παρίσι για μια ακόμη Σύνοδο για την Ουκρανία. Την Κυριακή Ισραήλ για συνάντηση με Νετανιάχου. Ο Μακρόν ψάχνει και ψάχνεται μαζί με τους Βρετανούς για λύσεις στην Ουκρανία και καλεί ηγέτες και αντιπροσωπείες από 30 χώρες σε ένα brainstorming που αφορά το κλασικό ερώτημα: και ποιος θα κρεμάσει το κουδουνάκι στη γάτα; Δηλαδή, πως θα λυθεί το πρόβλημα με τις εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στον Πούτιν;

Πολύ σημαντική και η συνάντηση με Νετανιάχου καθώς ο τραχανάς είναι απλωμένος: καλώδιο με Κύπρο, Τουρκία και ίσως Συρία.

Η ανακοίνωση της Chevron προς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας για ενδιαφέρον έρευνας νοτίως της Κρήτης

έρχεται να φωτίσει την κορυφή ενός παγόβουνου παρασκηνιακών κινήσεων σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Φυσικά κρατάω μικρό καλάθι. Ας καταφέρουμε πρώτα να ποντίσουμε το καλώδιο ανοιχτά της Κάσου. Αν γίνει αυτό, μετά μπαίνει ευκολότερα και το τρυπάνι.

Συλλογική προσπάθεια

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος συνδύασε τα δύο γεγονότα της χθεσινής ημέρας ως εξής:

«Δύο πολύ καλά νέα: Κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ/μήνα από 1η Απριλίου (αυξημένος κατά 35,4% από το 2019) και συνεργασία της Ελλάδας με τη Chevron, τη 2η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο των υδρογονανθράκων για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Τι συνδέει αυτές τις δύο θετικές ειδήσεις της ημέρας;

Μα τι άλλο πέρα από τη συλλογική προσπάθεια όλων μας, εδώ και σχεδόν 6 χρόνια, να χτίσουμε ξανά από την αρχή μια πατρίδα πιο ισχυρή, αυτόνομη παραγωγικά και αυτάρκη ενεργειακά, με μεγάλες διεθνείς και ελληνικές επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και οδηγούν πάνω σε γερά θεμέλια την αναγκαία αύξηση των εισοδημάτων».

Έργο ΠΑΣΟΚ

Στις διθυραμβικές ανακοινώσεις για την Chevron αντέδρασε άμεσα και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση, και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης. «Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα, για να προσελκύσει τον κορυφαίο αυτό επενδυτή, ο οποίος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος του στηρίχθηκε στα σεισμικά δεδομένα που είχε συλλέξει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2011-12, καθώς και στο σχετικό διαγωνισμό του 2014. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια ούτε καν προκήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό για να προσελκύσει επενδυτές» σημειώνουν οι Πασόκοι.

Ασόβαρη

Κι εκεί που το θέμα ήταν η μάχη με την κυβέρνηση για την επιτυχία εμφάνισης της Chevron πετιέται ξαφνικά ο Πρόεδρος Σωκράτης και κάνει πρόταση γάμου στο ΠΑΣΟΚ. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση δεν είναι κακή. Πίσω απ' την πρόταση κρύβεται ο φόβος μην μείνουν και οι δυο στο ράφι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συνεχόμενα μονοψήφια ποσοστά, ενώ το ΠΑΣΟΚ κυλάει προς ρηχό διψήφιο. Μήπως αν ενώσουν τα ρηχά τους, φτιάξουν ένα γερό διψήφιο;

Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης που ετοιμάζεται για το υπερατλαντικό, αντέδρασε ακαριαία. «Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριο τους ή όχι; Άρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήρια τους, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά όλα αυτά;».

Breakfast at Pierre

Διέκρινα ένα κλικ παραπάνω εκνευρισμό. Η αναπάντεχη πρόταση ήρθε ενώ ετοίμαζε βαλίτσες για Νέα Υόρκη. Σήμερα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ενώ στη συνέχεια θα πάει σε συνεδρίαση ομογενειακών οργανώσεων στην Αστόρια.

Αύριο πρωί έχει έπαρση σημαίας παρουσία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, και ομιλία σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αστόρια. Σάββατο επίσημη δεξίωση για την εθνική επέτειο παρουσία προσωπικοτήτων της ομογένειας και την Δευτέρα θα παρελάσει στην Fifth Ave.

Νωρίτερα θα έχει απολαύσει breakfast at Pierre (εντάξει θα πει και δυο λόγια πάλι).

Σ’ αυτή την κατάσταση βρήκε ο Σωκράτης να ρίξει την ιδέα να κατέβουν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές!

Φεύγουν - μένουν

Η αλήθεια είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν μια ανάσα καθ’ ότι οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες θα βγάλουν ξανά πριν το Πάσχα -με μια -δυο εξαιρέσεις-. Εντός του ΠΑΣΟΚ οι πλάκες κινούνται αλλά μαλακά. Μετά τον Ξινίδη αποχώρησαν άλλα δύο στελέχη. Η Νάντια πάντως δήλωσε χθες ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο και προχωράμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε αλλαγή ηγεσίας».

Οι αναφορές μας

Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής) πάντως που κούνησε μαντήλι,

έχει άλλη άποψη. «Δεν φτάνει μόνο η ενότητα πλέον, αλλά η διάθεση να μετάσχουμε σε κάτι που θα μας ξεπεράσει και θα μπορεί να μας εντάξει όλες και όλους. Όσοι επιμείνουν στον πολιτικό εγωισμό τους θα τους ενσωματώσει η διαχείριση κάποιας ΝΔ με Μητσοτάκη ή χωρίς, όσοι επιμείνουν στις εμμονές του παρελθόντος, θα τους ξεπεράσει η ίδια ζωή αυταπόδεικτα. Σε αυτές τις στιγμές, είμαστε οι αναφορές μας, με πάθος για όσα μπορούμε να καταφέρουμε με ένα και μόνο πρόσημο, την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:32

Στα χέρια της Nuveen η Schroders με mega deal 13,5 δισ. δολαρίων

20:31

Βρετανία, Νορβηγία και Γαλλία υπόσχονται νέα βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο

20:23

Νάγκελ: Η νέα πραγματικότητα απαιτεί περισσότερο κοινό χρέος

20:07

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα βασικά διδάγματα από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

19:54

Gazzetta Awards 2025 by Novibet: 11 χρόνια συνάντησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού

19:52

Γαλλία: Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027

19:50

Βρετανία: Παραιτείται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στάρμερ

19:47

Ευρωαγορές: Ξανά αρνητικό κλίμα στον απόηχο Βρετανίας και αποτελεσμάτων

19:26

Συνάντηση Ζαχαράκη – Γκίλφοϊλ στο υπουργείο Παιδείας- «Χτίζουμε γέφυρες γνώσης μεταξύ των δύο χωρών»

19:20

Θεοδωρικάκος: Νέος επιμελητηριακός νόμος το 2026

19:17

Fed Νέας Υόρκης: Το 90% των δασμών Τραμπ επιβάρυνε Aμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις

19:02

Γροιλανδία: Η Σουηδία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη για περιπολίες στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ

18:55

Ελληνικά Ναυπηγεία: Κομβικός ο ρόλος της ναυπηγικής βιομηχανίας στη στρατηγική αυτονομία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

18:50

Ινδία: «Πράσινο φως» για την αγορά 114 αεροσκαφών Rafale

18:47

ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

18:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ

18:35

Bloomberg: Ρωσική πρόταση επιστροφής στο σύστημα του δολαρίου

18:34

ΟΟΣΑ: Στο 7,5% η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Η καλύτερη επίδοση από το 2008

18:20

ΧΑ: Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, «στοίχημα» το πρόσημο της εβδομάδας

18:20

ΓΑΙΑΟΣΕ: Προσκλήσεις για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών Αθήνας και Πελοποννήσου

18:13

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) ο Παπασταύρου

18:10

Μιτζάλης (AVAX): Πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο - Στο τέλος του 2026 η ολοκλήρωση όλης της σήραγγας της Γραμμής 4 

18:00

Τραμπ: Τερματίζεται η αντιμεταναστευτική επιχείρηση στη Μινεάπολη

17:57

Τσίπρας σε Τασούλα: Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

17:55

Σφοδρή φραστική αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη στη Βουλή

17:42

Κικίλιας: Το Ναυτιλίας είναι ένα μάχιμο υπουργείο - Η θάλασσα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

17:41

Κεραμέως: Οκτώ αλήθειες για την Κοινωνική Συμφωνία

17:40

Συγγνώμη για την «αποικία μεταναστών» ζήτησε ο Τζιμ Ράτκλιφ

17:38

Την Παρασκευή η Διάσκεψη του Μονάχου - Η ατζέντα

17:36

Μελόνι: Στην Ευρώπη υπάρχει μια ιταλογερμανική ατμομηχανή, αλλά δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν