INSIDE OUT

Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;

09-05-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;

Καταρχήν Συνέδριο χωρίς παιδάκια να αγκαλιάζουν τον Αρχηγό δεν γίνεται. Να τα βλέπουν αυτά στην Κουμουνδούρου, να μάθουν συνεδριακή μπαλίτσα, αλλά μικροί είναι ακόμα θα μάθουν. «Μακριά από κάθε έπαρση» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου στην κομματική και κυβερνητική ελίτ και το σημειώνω κι από ‘δω, γιατί είχε πολλούς αποδέκτες. Μεταμφιεσμένη σε σύνεδρο επαρχίας, φόρεσα ένα απλό φλοράλ σακάκι, το συνδύασα με χρυσά αξεσουάρ και φουσκωτό-σαντρέ μαλλί και έτσι, περνώντας απαρατήρητη, χώθηκα στο Μετροπόλιταν Εξπο. Το Συνέδριο της ΝΔ είχε περισσότερο κόσμο παρά ποτέ, γενικά όλοι ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι, ενώ με αφορμή την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά υπήρξε λάιτ ιδεολογική σύγκρουση.

Τί κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Είναι: «Δεξιοί-Κεντροδεξιοί-Φιλελεύθεροι, όλοι μαζί ενωμένοι για την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης», όπως υπογράμμισε ο γνωστός καθηγητής και βουλευτής Βορείου Τομέα Δημήτρης Καιρίδης στα σόσιαλ;

Τι είπε ο Πρόεδρος Αντώνης

Ο Πρόεδρος Αντώνης δεν έκρυψε την αγωνία του μην εξαϋλωθεί η Δεξιά μέσα στην ευρύτερη απεύθυνση του κόμματος. Και γι’ αυτό επιχείρησε να δώσει κουράγιο στον απλό νεοδημοκράτη που νιώθει τον κόσμο να χάνεται μεταξύ Πατέλη, Πιερρακάκη, Σκέρτσου, και Γεραπετρίτη. «Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα... η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει "Ποτάμι". Να ανοιχτούμε σε όλους ναι - αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι, - αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

«Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».

Απάντηση με καρφί

Ο Πρόεδρος Κυριάκος το σήκωσε το γάντι και μάλιστα δύο φορές. Από το βήμα του Συνεδρίου λέγοντας : «Κλονίστηκε και η Νέα Δημοκρατία την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε, όμως, να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες». Αλλά και από το «Βήμα της Κυριακής» όπου σημείωσε τα εξής: «Η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε. Μπορεί να πατάει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό είναι τελικά η πρόοδος. Πρόοδος είναι η αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξεις αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν».

Πως πρέπει να κυβερνιέται η χώρα

Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. «Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο»... Και σημείωσε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ. «Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκει στην ΝΔ και δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση της ΝΔ». Σαφές.

Η ενοχή του «νεοφιλελεύθερου»

Η αναζήτηση ιδεολογικού στίγματος όμως δεν έγινε μόνο μεταξύ Αντώνη και Κυριάκου. Υπήρξαν και λεπτές αποχρώσεις σε τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών και υπουργών. Ξεχωρίζω την απολογία Σκυλακάκη. «Ξέρετε, εμένα για πολλά χρόνια με κατηγορούσαν ως νεοφιλελεύθερο. Νομίζω ότι όσοι με γνωρίζουν το θυμούνται. Και μου έτυχε το ατύχημα να είμαι ο νεοφιλελεύθερος που έχω ως υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής υπογράψει περισσότερα χρήματα για τους πολίτες από οποιονδήποτε άλλον νομίζω στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ο καθένας με την τύχη που του επιφυλάσσει η ζωή και η ιστορία» κατέληξε, βάζοντας επιτέλους μια πινελιά καλού χιούμορ στο Συνέδριο της ΝΔ.

Είναι η ΝΔ λαϊκό κόμμα;

Ενώ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι η ΝΔ ένα γνήσια λαϊκό κόμμα, λέγοντας: «Λαϊκό κόμμα και λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε τους πολλούς, να σεβόμαστε τους πολλούς, να αγαπάμε τους πολλούς, να ματώνουμε για τους πολλούς, να μη ξεχνάμε τους πολλούς».

Το πουγκί του Σκυλακάκη

Πάντως οι γαλάζιοι έχουν μπει σε σκληρή προεκλογική πορεία, ότι κι αν λέει ο Πρόεδρος Κυριάκος. Το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Σκυλακάκης μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε «φέραμε ήδη στα ταμεία του ελληνικού κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι στα διαθέσιμά μας 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν σε πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Εξοικονομώ στην υγεία, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή επανάσταση, στην κινητροδότηση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, και προπαντός του χρόνου, στους επόμενους μήνες μέχρι να πάμε στις εκλογές».

Σ’ αυτό το προπαντός κρύβεται όλο το ζουμί.

Νέο γραφείο

Στον αγώνα για τις κάλπες τον πρώτο λόγο έχει ο απλός γαλάζιος βουλευτής. Ένας από αυτούς μάλιστα έχει ήδη έτοιμο το γραφείο του, καλόγουστα και minimal διακοσμημένο

στην Καλλιθέα. Ο Κυρανάκης, με «γούρι» ένα κομματάκι από το Τείχος του Βερολίνου, ένα δώρο με το έμβλημα του Καστελόριζου και μια αρτιστίκ ελληνική σημαία, ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα. Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς , εκτός του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, θα κατέβει για πρώτη φορά στη ζωή του σε εκλογές ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.

Σας φιλώ, ενημερώνοντας στα λοιπά ότι Κυριάκος ελέγχει τα πάντα στα όργανα.

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

«Το παράκανε»: Ο Τραμπ απαιτεί από το ABC την απόλυση Τζίμι Κίμελ

23:45

Νιγηρία: Τουλάχιστον 29 νεκροί εξαιτίας επίθεσης ενόπλων στην πολιτεία Ανταμάουα

23:32

Uni Systems: Αυξημένα κατά 22% τα EBITDA το 2025 - Στα 268 εκατ. ευρώ ο τζίρος

23:20

Ο Τραμπ υπέρ της ιδέας να μετονομαστεί σε "NICE" η αστυνομία μετανάστευσης

23:07

Φρέσκα ρεκόρ αλλά με επιφυλακτικότητα στην Wall Street

22:53

Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο με φόντο την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»