INSIDE OUT

Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;

09-05-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καταρχήν Συνέδριο χωρίς παιδάκια να αγκαλιάζουν τον Αρχηγό δεν γίνεται. Να τα βλέπουν αυτά στην Κουμουνδούρου, να μάθουν συνεδριακή μπαλίτσα, αλλά μικροί είναι ακόμα θα μάθουν. «Μακριά από κάθε έπαρση» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου στην κομματική και κυβερνητική ελίτ και το σημειώνω κι από ‘δω, γιατί είχε πολλούς αποδέκτες. Μεταμφιεσμένη σε σύνεδρο επαρχίας, φόρεσα ένα απλό φλοράλ σακάκι, το συνδύασα με χρυσά αξεσουάρ και φουσκωτό-σαντρέ μαλλί και έτσι, περνώντας απαρατήρητη, χώθηκα στο Μετροπόλιταν Εξπο. Το Συνέδριο της ΝΔ είχε περισσότερο κόσμο παρά ποτέ, γενικά όλοι ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι, ενώ με αφορμή την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά υπήρξε λάιτ ιδεολογική σύγκρουση.

Τί κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Είναι: «Δεξιοί-Κεντροδεξιοί-Φιλελεύθεροι, όλοι μαζί ενωμένοι για την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης», όπως υπογράμμισε ο γνωστός καθηγητής και βουλευτής Βορείου Τομέα Δημήτρης Καιρίδης στα σόσιαλ;

Τι είπε ο Πρόεδρος Αντώνης

Ο Πρόεδρος Αντώνης δεν έκρυψε την αγωνία του μην εξαϋλωθεί η Δεξιά μέσα στην ευρύτερη απεύθυνση του κόμματος. Και γι’ αυτό επιχείρησε να δώσει κουράγιο στον απλό νεοδημοκράτη που νιώθει τον κόσμο να χάνεται μεταξύ Πατέλη, Πιερρακάκη, Σκέρτσου, και Γεραπετρίτη. «Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα... η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει "Ποτάμι". Να ανοιχτούμε σε όλους ναι - αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι, - αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

«Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».

Απάντηση με καρφί

Ο Πρόεδρος Κυριάκος το σήκωσε το γάντι και μάλιστα δύο φορές. Από το βήμα του Συνεδρίου λέγοντας : «Κλονίστηκε και η Νέα Δημοκρατία την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε, όμως, να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες». Αλλά και από το «Βήμα της Κυριακής» όπου σημείωσε τα εξής: «Η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε. Μπορεί να πατάει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό είναι τελικά η πρόοδος. Πρόοδος είναι η αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξεις αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν».

Πως πρέπει να κυβερνιέται η χώρα

Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. «Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο»... Και σημείωσε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ. «Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκει στην ΝΔ και δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση της ΝΔ». Σαφές.

Η ενοχή του «νεοφιλελεύθερου»

Η αναζήτηση ιδεολογικού στίγματος όμως δεν έγινε μόνο μεταξύ Αντώνη και Κυριάκου. Υπήρξαν και λεπτές αποχρώσεις σε τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών και υπουργών. Ξεχωρίζω την απολογία Σκυλακάκη. «Ξέρετε, εμένα για πολλά χρόνια με κατηγορούσαν ως νεοφιλελεύθερο. Νομίζω ότι όσοι με γνωρίζουν το θυμούνται. Και μου έτυχε το ατύχημα να είμαι ο νεοφιλελεύθερος που έχω ως υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής υπογράψει περισσότερα χρήματα για τους πολίτες από οποιονδήποτε άλλον νομίζω στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ο καθένας με την τύχη που του επιφυλάσσει η ζωή και η ιστορία» κατέληξε, βάζοντας επιτέλους μια πινελιά καλού χιούμορ στο Συνέδριο της ΝΔ.

Είναι η ΝΔ λαϊκό κόμμα;

Ενώ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι η ΝΔ ένα γνήσια λαϊκό κόμμα, λέγοντας: «Λαϊκό κόμμα και λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε τους πολλούς, να σεβόμαστε τους πολλούς, να αγαπάμε τους πολλούς, να ματώνουμε για τους πολλούς, να μη ξεχνάμε τους πολλούς».

Το πουγκί του Σκυλακάκη

Πάντως οι γαλάζιοι έχουν μπει σε σκληρή προεκλογική πορεία, ότι κι αν λέει ο Πρόεδρος Κυριάκος. Το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Σκυλακάκης μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε «φέραμε ήδη στα ταμεία του ελληνικού κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι στα διαθέσιμά μας 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν σε πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Εξοικονομώ στην υγεία, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή επανάσταση, στην κινητροδότηση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, και προπαντός του χρόνου, στους επόμενους μήνες μέχρι να πάμε στις εκλογές».

Σ’ αυτό το προπαντός κρύβεται όλο το ζουμί.

Νέο γραφείο

Στον αγώνα για τις κάλπες τον πρώτο λόγο έχει ο απλός γαλάζιος βουλευτής. Ένας από αυτούς μάλιστα έχει ήδη έτοιμο το γραφείο του, καλόγουστα και minimal διακοσμημένο

στην Καλλιθέα. Ο Κυρανάκης, με «γούρι» ένα κομματάκι από το Τείχος του Βερολίνου, ένα δώρο με το έμβλημα του Καστελόριζου και μια αρτιστίκ ελληνική σημαία, ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα. Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς , εκτός του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, θα κατέβει για πρώτη φορά στη ζωή του σε εκλογές ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.

Σας φιλώ, ενημερώνοντας στα λοιπά ότι Κυριάκος ελέγχει τα πάντα στα όργανα.

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:39

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο

17:23

Κόχερ (ΕΚΤ): Προς αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο αν δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία στο Ιράν

17:07

Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν συμβιβάζεται για την τιμή της χώρας

16:47

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Σοβαρές ζημιές στο στούντιο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD

16:35

Πακιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε τρένο

16:22

«Adios»: Πολεμική ανάρτηση από τον Τραμπ με φλεγόμενα πλοία του Ιράν

16:07

Ποιες εταιρείες τροφίμων και ποτών κάνουν μπίζνες στην Ασία

15:59

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

15:35

Τουρκία: Εκκένωση των γραφείων του CHP από την αστυνομία - Πορεία Οζέλ προς το κοινοβούλιo

15:24

Μελόνι: Καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση με πύραυλο Ορέσνικ στην Ουκρανία

15:12

Πόλεμος στο Ιράν, ημέρα 85η: Πρόοδος ναι, αλλά όχι (ακόμα) συμφωνία

14:47

Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρόοδο προς μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν»

14:26

Θεοδωρικάκος: Για πρώτη φορά Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης

14:11

Πώς ο στρατός μέσα σε μία νύχτα έστησε πεζογέφυρα 15 μέτρων στον Κηφισό

14:04

Περιμένοντας 20 χρόνια στον «προθάλαμο» της ΕΕ

13:50

Ιρανικά μέσα: Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για μία – δύο ρήτρες του μνημονίου συμφωνίας

13:41

Πιερρακάκης: Η ΕΕ να περάσει στην επίθεση - Έργο win-win ο GSI

13:20

Ανδρουλάκης: Μαζί βάζουμε τέλος στον κατήφορο - Όχι πια στο όνομά μας η παρακμή των θεσμών

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»

12:45

Ferrari: Δημιουργεί Formula 1 «superfans» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

12:21

ΗΠΑ: Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη δεξαμενής με χημικά προϊόντα

12:03

Ακίνητα: Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, πόσο αξίζουν οι κατοικίες - Η γεωγραφική κατανομή

11:57

Tραμπ για επίθεση στον Λευκό Οίκο: Ο δράστης είχε «ιστορικό βίας» και «εμμονή» με την προεδρία

11:46

Παπασταύρου: «Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με τον χωροταξικό σχεδιασμό»

11:23

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε πάνω από 40 περιοχές του Κιέβου

11:20

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία για το Ιράν

11:02

Η Delivery Hero επιβεβαίωσε την πρόταση εξαγοράς από την Uber

10:50

Κυκλοφοριακό μπλόκο έως τις 16.00 στην Εθνική Θεσσαλονίκης –Έδεσσας

10:45

Tasnim: Το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη μέτρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα