INSIDE OUT

Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;

09-05-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι τελικά σήμερα η ΝΔ; - Το προεκλογικό πουγκί - Ποιος γαλάζιος άνοιξε γραφείο στην Καλλιθέα;

Καταρχήν Συνέδριο χωρίς παιδάκια να αγκαλιάζουν τον Αρχηγό δεν γίνεται. Να τα βλέπουν αυτά στην Κουμουνδούρου, να μάθουν συνεδριακή μπαλίτσα, αλλά μικροί είναι ακόμα θα μάθουν. «Μακριά από κάθε έπαρση» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου στην κομματική και κυβερνητική ελίτ και το σημειώνω κι από ‘δω, γιατί είχε πολλούς αποδέκτες. Μεταμφιεσμένη σε σύνεδρο επαρχίας, φόρεσα ένα απλό φλοράλ σακάκι, το συνδύασα με χρυσά αξεσουάρ και φουσκωτό-σαντρέ μαλλί και έτσι, περνώντας απαρατήρητη, χώθηκα στο Μετροπόλιταν Εξπο. Το Συνέδριο της ΝΔ είχε περισσότερο κόσμο παρά ποτέ, γενικά όλοι ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι, ενώ με αφορμή την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά υπήρξε λάιτ ιδεολογική σύγκρουση.

Τί κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Είναι: «Δεξιοί-Κεντροδεξιοί-Φιλελεύθεροι, όλοι μαζί ενωμένοι για την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης», όπως υπογράμμισε ο γνωστός καθηγητής και βουλευτής Βορείου Τομέα Δημήτρης Καιρίδης στα σόσιαλ;

Τι είπε ο Πρόεδρος Αντώνης

Ο Πρόεδρος Αντώνης δεν έκρυψε την αγωνία του μην εξαϋλωθεί η Δεξιά μέσα στην ευρύτερη απεύθυνση του κόμματος. Και γι’ αυτό επιχείρησε να δώσει κουράγιο στον απλό νεοδημοκράτη που νιώθει τον κόσμο να χάνεται μεταξύ Πατέλη, Πιερρακάκη, Σκέρτσου, και Γεραπετρίτη. «Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα... η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει "Ποτάμι". Να ανοιχτούμε σε όλους ναι - αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι, - αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

«Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».

Απάντηση με καρφί

Ο Πρόεδρος Κυριάκος το σήκωσε το γάντι και μάλιστα δύο φορές. Από το βήμα του Συνεδρίου λέγοντας : «Κλονίστηκε και η Νέα Δημοκρατία την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε, όμως, να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες». Αλλά και από το «Βήμα της Κυριακής» όπου σημείωσε τα εξής: «Η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε. Μπορεί να πατάει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό είναι τελικά η πρόοδος. Πρόοδος είναι η αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξεις αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν».

Πως πρέπει να κυβερνιέται η χώρα

Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. «Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο τελικά ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο»... Και σημείωσε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ. «Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκει στην ΝΔ και δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση της ΝΔ». Σαφές.

Η ενοχή του «νεοφιλελεύθερου»

Η αναζήτηση ιδεολογικού στίγματος όμως δεν έγινε μόνο μεταξύ Αντώνη και Κυριάκου. Υπήρξαν και λεπτές αποχρώσεις σε τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών και υπουργών. Ξεχωρίζω την απολογία Σκυλακάκη. «Ξέρετε, εμένα για πολλά χρόνια με κατηγορούσαν ως νεοφιλελεύθερο. Νομίζω ότι όσοι με γνωρίζουν το θυμούνται. Και μου έτυχε το ατύχημα να είμαι ο νεοφιλελεύθερος που έχω ως υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής υπογράψει περισσότερα χρήματα για τους πολίτες από οποιονδήποτε άλλον νομίζω στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ο καθένας με την τύχη που του επιφυλάσσει η ζωή και η ιστορία» κατέληξε, βάζοντας επιτέλους μια πινελιά καλού χιούμορ στο Συνέδριο της ΝΔ.

Είναι η ΝΔ λαϊκό κόμμα;

Ενώ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι η ΝΔ ένα γνήσια λαϊκό κόμμα, λέγοντας: «Λαϊκό κόμμα και λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε τους πολλούς, να σεβόμαστε τους πολλούς, να αγαπάμε τους πολλούς, να ματώνουμε για τους πολλούς, να μη ξεχνάμε τους πολλούς».

Το πουγκί του Σκυλακάκη

Πάντως οι γαλάζιοι έχουν μπει σε σκληρή προεκλογική πορεία, ότι κι αν λέει ο Πρόεδρος Κυριάκος. Το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Σκυλακάκης μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε «φέραμε ήδη στα ταμεία του ελληνικού κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι στα διαθέσιμά μας 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν σε πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Εξοικονομώ στην υγεία, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή επανάσταση, στην κινητροδότηση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, και προπαντός του χρόνου, στους επόμενους μήνες μέχρι να πάμε στις εκλογές».

Σ’ αυτό το προπαντός κρύβεται όλο το ζουμί.

Νέο γραφείο

Στον αγώνα για τις κάλπες τον πρώτο λόγο έχει ο απλός γαλάζιος βουλευτής. Ένας από αυτούς μάλιστα έχει ήδη έτοιμο το γραφείο του, καλόγουστα και minimal διακοσμημένο

στην Καλλιθέα. Ο Κυρανάκης, με «γούρι» ένα κομματάκι από το Τείχος του Βερολίνου, ένα δώρο με το έμβλημα του Καστελόριζου και μια αρτιστίκ ελληνική σημαία, ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα. Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς , εκτός του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, θα κατέβει για πρώτη φορά στη ζωή του σε εκλογές ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.

Σας φιλώ, ενημερώνοντας στα λοιπά ότι Κυριάκος ελέγχει τα πάντα στα όργανα.

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:22

Υποδομές: Έρχεται διαγωνισμός 72 εκατ. για κατασκευή φράγματος Αλμωπαίου ποταμού (Πέλλας)

08:20

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

08:08

«Παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών» (ΜΕΤΚΑ): Στην «παράταση» λόγω προβλημάτων και η προαίρεση των 65 εκατ.

08:07

ΔΝΤ για Μέση Ανατολή: Ξανά σε δοκιμασία η παγκόσμια οικονομία - Έρχονται νέα σοκ

08:04

Νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί ο Σάντσεθ - Πέρασε η επιστολική για τους Έλληνες του εξωτερικού

07:47

Υδρογονάνθρακες: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο - Τι κερδίζει η Ελλάδα

07:43

Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους σε Ιερουσαλήμ, Ισραήλ, Ιράκ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

07:35

Τράπεζα Κύπρου: Κεφαλαιακό μαξιλάρι, ισχυρές άμυνες και «βροχή» μερισμάτων

07:26

Lamda - Ελληνικό: «Ξεπουλάει» η Little Athens, «πετάνε» οι οικιστικές εισπράξεις - Τα Malls και ο Riviera Tower

07:21

Ακίνητα: Φρένο στις αγοραπωλησίες, «γκάζι» στις γονικές παροχές

07:15

Το άλυτο αίνιγμα των πυρηνικών του Ιράν

07:08

Ρυθμίσεις και περιτυλίγματα - Τα ασφαλιστικά κόστη στα στενά του Ορμούζ - Ο Πρόεδρος του Pharos

23:55

Κονγκό: Τουλάχιστον 200 νεκροί από κατολίσθηση στο ορυχείο Ρουμπαγιά

23:45

Ιταλία: Οδηγός του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού κατηγορείται για πέντε θανάτους ηλικιωμένων

23:24

Τραμπ: «Σε θέση ισχύος» οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

23:14

Wall Street: Άνοδος «ανάσα» με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και θετικά μάκρο

23:09

Κύπρος: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι – «Προληπτικά πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν εντοπίστηκε απειλή»

23:00

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

22:53

Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:46

Το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει από τη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ

22:30

ΗΠΑ: Διαψεύδουν ότι εξοπλίζει οργανώσεις Κούρδων για να εξεγερθούν εναντίον του Ιράν

22:24

«Ηρέμησε» το πετρέλαιο μετά την υπόσχεση ΗΠΑ για ασπίδα προστασίας στα τάνκερ

22:16

ΗΠΑ: Ο στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο του Ιράν «εντός των προσεχών ωρών»

22:03

Ανέκαμψε ο χρυσός λόγω της υποχώρησης του δολαρίου

21:52

Novibet: Από κοινού με Allwyn απόφαση για απόσυρση της διαδικασίας συναλλαγής

21:45

Δένδιας: Διαψεύδει ότι drones στόχευσαν τη Σούδα - «Συνταγματική μας υποχρεώση να προστατέψουμε την επικράτεια»

21:31

Ο Πούτιν παρέδωσε δύο αιχμαλώτους πολέμου στον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας

21:19

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του συζητούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράν

21:07

Βουλή: Πέρασε με 201 «υπέρ» η επιστολική ψήφος για τους απόδημους

21:01

Λευκός Οίκος: Η Ισπανία συμφώνησε να συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό - Διαψεύδει ο Σάντσεθ