INSIDE OUT

InsideOut: Η Νίκη της Σαμοθράκης και οι Γαλλίδες του… κυρ Φώτη - Ο Στέλιος και το υπόλοιπο Αττικής

29-09-2021 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κούκλα την έκαναν, κι ας της λείπει το κεφάλι. Την θαύμαζα να στέκεται με το λευκό παριανό της μάρμαρο να λάμπει, 2,75 μέτρα κοπελάρα μαζί με τα φτερά, 29 τόνους βάρος μαζί με το μάρμαρο της βάσης. Για την λεύκανση και συντήρησή της, 6.700 Γάλλοι πολίτες έβαλαν το χέρι στην τσέπη πριν επτά χρόνια, και συγκεντρώθηκαν περίπου 4 εκατ. ευρώ μετά από έκκληση του Μουσείου του Λούβρου. Συγκινητικό. Σαν δική τους την έχουν τη Νίκη μας που βρήκε ένας Έλληνας εργάτης το 1863 φωνάζοντας «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!», στον Κάρολο Σαμπουαζό, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στην Σαμοθράκη. Ο Σαμπουαζό, που ήταν υποπρόξενος της Γαλλίας ενημέρωσε τον πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, κι εκείνος πήρε ειδική άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε γαλλικό πολεμικό να μεταφέρει τη Νίκη. Η Σαμοθράκη ανήκε ακόμα στους Οθωμανούς βλέπετε. Περασμένα ξεχασμένα όμως. Κοιτάζω μπροστά και μακριά και συνιστώ το ίδιο και σε εσάς. Ξεκουράζει το βλέμμα και την σκέψη.

Μπροστά στη Νίκη

Τη Νίκη διάλεξε ο Πρωθυπουργός να δώσει συνέντευξη και να μιλήσει προχθές το βράδυ για την μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Έξοχος ο συμβολισμός. Την έφτιαξαν μάλλον το 190 π.Χ, ενώ υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για ποιο λόγο. Και στις δύο, υπάρχει μια νίκη ελλήνων εναντίων βαρβάρων στην περιοχή της Μεσογείου (Κύπρος και Σίδη, η δεύτερη στην περιοχή της Αττάλειας). Δίνω άριστα με τόνο σε όποιον σκέφτηκε να γίνει με φόντο τη Νίκη της Σαμοθράκης η συνέντευξη του Κυριάκου. Και άριστα με τόνο στην «λεπτομέρεια» της αμυντικής συμφωνίας, ότι θα υπάρξει στρατιωτική συνδρομή, ακόμα κι αν η απειλή προέλθει από μέλος της συμμαχίας. Γιατί οι γαλλίδες, δεν θα φτάσουν άμεσα στο Αιγαίο, θέλουν και κανά-δυο χρονάκια ναυπήγησης.

Έργο Φώτη

Όμως κι ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να δείξει λίγη ανθρωπιά και να μνημονεύσει με κάποιο τρόπο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις γαλλίδες Belharra γίνονταν από το ’18, υπό το άγρυπνο μάτι του Φώτη Κουβέλη. Ναι, σωστά ξεχάσατε όλοι ότι ο Φώτης Κουβέλης διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αυτής της χώρας. Ήταν ιδιαίτερα αθόρυβος. Όμως μια ωραία μέρα αποκάλυψε ότι «είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», με το γνωστό μειλίχιο ύφος. Είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος χαίρεται ειλικρινά με το σημερινό deal , καθώς αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό και η χώρα μπαίνει υπό γαλλική ομπρέλα ασφαλείας. Άλλωστε ως θιασώτης του Σουν Τζου, γνωρίζει καλά πως οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει. Και την γαλλοελληνική συμμαχία είναι αλήθεια πως πολλοί δεν τη περίμεναν σε αυτό το επίπεδο. Και κατά βάθος ξέρει, πως δεν θα υπήρχε συμφωνία σε τέτοιο βάθος με leasing.

Πως γίνεται η δουλειά

Κινήσεις που πολλοί δεν περιμένουν πάντως, γίνονται συνεχώς στο ευγενικό πεδίο της πολιτικής. Επειδή μου λένε συνέχεια για παράδειγμα ότι ο Στέλιος Πέτσας ετοιμάζεται για το υπόλοιπο Αττικής, τον προειδοποιώ. Το παιγνίδι είναι πολύ σκληρό. Να προχθές που πήγα για παϊδάκια στην Σταμάτα, βρήκα ενθουσιασμένους κατοίκους με βουλευτή της ΝΔ ονόματι Γεωργία Μαρτίνου. Που μπορεί ως βάση μεν να έχει τα νότια προάστια και ιδιαίτερα την Βάρη-Βουλιαγμένη, όμως το άγρυπνο μάτι της φτάνει μέχρι τον ταπεινό Άγιο Στέφανο. Ειλικρινά όταν μου είπαν ότι έδωσε 3 εκ για την ανακατασκευή του Ιερού Ναού, σκέφτηκα αμέσως τον Πέτσα: Που πας να μπλέξεις;

Το χωριό του Νίκου

Ξέρω σήμερα είμαι ένας ύμνος για την κυβέρνηση, αλλά ποιος μπορεί να πει κάτι, οτιδήποτε για την απόκριση το μηχανισμού στο σεισμό της Κρήτης; Ποιος; Ούτε καν οι Παππάς, Ζαχαριάδης, του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν κι αυτοί αμέσως στο Αρκαλοχώρι. Η πρεμιέρα Στυλιανίδη σε θέση Χαρδαλιά μας έδειξε έναν άλλο Επίτροπο, αυτόν στο πεδίο. Ευχόμαστε να τον βλέπουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Και ο Πρωθυπουργός, μετά τα δείπνα στο Ελιζέ με το ζεύγος Μακρόν, έσπευσε κατευθείαν στην Κρήτη. Στο χωριό του Νίκου του Ανδρουλάκη, υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκεί είναι το σπίτι του πατέρα του, που έπαθε μεγάλες ζημιές. Σε χρόνο dt και η ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων. Αν δεν ήταν μια απλή Τετάρτη, θα έλεγα ότι είμαστε στο μέσω προεκλογικής περιόδου. Σίγουρα ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ukroboronprom υπέβαλε παραίτηση μετά από έκρηξη σε αποθήκη

23:39

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά στο Φοντενεμπλό

23:26

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ίσως ξεπερνά έως και 4 φορές τις επίσημες εκτιμήσεις

23:13

Κέρδη στη Wall Street με «πάσα» από ΔΤΚ και τσιπ: Επί τάπητος οι τράπεζες - «Μαύρη Τρίτη» για IBM

23:02

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ιρανικές πτήσεις στην Υεμένη - Τι ζητεί η Ελλάδα

22:51

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από ΗΠΑ - Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

22:36

Βενεζουέλα: Στους 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες

22:22

IPO σχεδιάζει και η DeepSeek

22:10

Κλήρωση Τζόκερ 14/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν το 1 εκατ. ευρώ

21:56

Bloomberg: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγoρά της Delivery Herο η Uber

21:42

Λαμία: Υπό έλεγχο και σε φάση εκτόνωσης τα κρούσματα σαλμονέλωσης

21:28

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 40 εκατ. ευρώ

21:14

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

21:00

Κίνα: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Μέση Ανατολή «σε έναν επικίνδυνο γκρεμό»

20:49

Ισπανία: Καταδικάστηκε ο αδελφός του Πέδρο Σάντσεθ - Αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα για 9 έτη

20:36

Ο Τραμπ ζήτησε από Νετανιάχου να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από Λίβανο και Συρία

20:23

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - SOS στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου

20:11

Rebound 1,5% για χρυσό με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:00

Η παγίδα πίσω από την έμπνευση του Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

Αποζημίωση 5,6 εκατ. δολαρίων στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ από Τραμπ

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

19:17

Η Seanergy Maritime αντλεί 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου στη Euronext Athens

19:15

Εμπρησμός Marfin: Στην φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι - Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη

19:07

Μπαμπ ελ Μαντέμπ: Το Ιράν μετατρέπει σε «όπλο» το στενό που ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά

18:59

Κούβα: Τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών στο νησί

18:53

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Air Transport Research Society

18:48

Σε υψηλό 1 μήνα το πετρέλαιο: Ανθεκτικά τα κέρδη παρά την αναδίπλωση Τραμπ