
Το ομολογιακό και η άνεση
Εγκρίθηκε το νέο ομολογιακό 250 εκατ. ευρώ της Aegean από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αλλά εδώ που τα λέμε, αν δει κάποιος τα διαθέσιμα, καταλαβαίνει ότι δεν τα έχει και τόσο ανάγκη η εταιρεία η οποία είναι φουλ στο μετρητό. Βέβαια από το 2019 έχει μια πολιτική να έχει υψηλή ρευστότητα αν και εδώ που τα λέμε αυτή η πολιτική μπορεί να υποκρύπτει επεκτατικές βλέψεις.
Και δεν μιλάμε αναγκαστικά για την Volotea όπου τα λεφτά που χρειάζονται είναι λίγα. Εκεί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στο τέλος του μήνα που είναι η περίοδος άσκησης του δεύτερου δικαιώματος. Πάντως με την χρηματοοικονομική εικόνα που έχει η εταιρεία αναμένεται να μαζέψει με άνεση τα 250 εκατ. ευρώ και με καλό επιτόκιο.
Δεν... καταλαβαίνουν τον Κοντόπουλο
Κατά τα λοιπά τα πηγαίνει περίφημα ο Γιάννος Κοντόπουλος με την προσέλκυση των εταιρειών. Μια έρχεται τρεις φεύγουν. Μετά τον Κεπενό ήλθε ο Λαζαρίδης και δεν αναρωτιέται γιατί κανένας δεν συγκινείται με τις ιδέες του να μεταφερθεί στην εναλλακτική και μη ρυθμιζόμενη αγορά.
Προφανώς όμως οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μη ρυθμιζόμενες αγορές και αν ήθελαν να περνά η ώρα τους χαλαρά θα πήγαιναν στο Κυπριακό Χρηματιστήριο όπου στην εναλλακτική μπαίνει όποιος θέλει και με ευκολία.
Και μπράβο του
Το είδα και μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand προχώρησε σε πώληση μετοχών τις οποίες προφανώς είχε αγοράσει χαμηλότερα κάποιους μήνες πιο πριν. Όμως το ερώτημα είναι αν τον ικανοποιεί η αποτίμηση της εταιρείας που είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και την οποία δεν ξαναείδαν οι επενδυτές ποτέ.
Θα μου πείτε δικαίωμά του και μπράβο του αφού σήκωσε ένα σωρό χρήματα ο ίδιος από την πώληση υφιστάμενων μετοχών κατά την εισαγωγή.
Η επίσκεψη Orcel αφήνει αποτύπωμα
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Orcel στην Αθήνα με συνάντηση του Ιταλού τραπεζίτη και ασφαλώς και του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η επίσκεψη του Ιταλού αξιωματούχου στην Αθήνα σηματοδοτεί μια συμμαχία από την οποία η χώρα μας έχει να κερδίσει τραπεζικά τεχνογνωσία και πιθανόν ανάπτυξη εργασιών τις οποίες θα ανοίξει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Και όπως φαίνεται για την Unicredit η Alpha Bank αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο.
Δάνειο με λογική διαφορετική
Η κρίση φαίνεται πως θα είναι σύντομη. Αυτό άλλωστε προεξοφλούν οι αγορές.
Οι τράπεζες εξακολουθούν και δίνουν ναυτιλιακά δάνεια δημιουργώντας έναν κύκλο εμπιστοσύνης στον κλάδο.
Αυτό όμως το δάνειο έχει μια λογική διαφορετική.
Η Πειραιώς χρηματοδοτεί το πρώτο δεξαμενόπλοιο τύπου LR2 στον κόσμο που αξιοποιεί την Αιολική Ενέργεια, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της βιώσιμης ναυτιλίας.
Οι τιμές στο Ελληνικό
Την εκτίμηση για τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό έδωσε χτες η κα. Κατερίνα Μητσοτάκη, με εμπειρία στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της συνεργασίας με το διεθνές δίκτυο Barnes International Realty. Επί της ουσίας, θεωρεί ότι η Lamda Development πούλησε νωρίς και φθηνότερα τις luxury κατοικίες του παραλιακού μετώπου.
Η ίδια, επίσης, επιβεβαίωσε ότι ήδη αναπτύσσεται μια δευτερογενής αγορά ακινήτων στο Ελληνικό με μεταβιβάσεις από τους αρχικούς αγοραστές σε νέους επενδυτές. Εμείς να θυμίσουμε ότι η Lamda έχει χαμηλό κόστος κτήσης γης, δίχως να βάζουμε στην εξίσωση το κόστος των μελετών και υποδομών για το project, άρα και ευχέρεια να κάνει τη δική της «τιμολογιακή πολιτική», αναλόγως της στρατηγικής της.
Η Γ.Σ. της ΑΒΑΞ
Στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση του ομίλου ΑΒΑΞ όπου, μεταξύ άλλων, τα τεθούν προς ψηφοφορία και θέματα αγοράς ιδίων μετοχών ή διανομής μερίσματος. Να σημειωθεί, επίσης, ότι θα ζητηθεί από τους μετόχους η παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε αυτό να αποφασίζει για την επόμενη πενταετία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που δεν δύναται να υπερβεί συνολικά το τριπλάσιο του υφιστάμενου, κατά την παροχή της εξουσιοδότησης, Μετοχικού Κεφαλαίου που ανέρχεται σε 44,496 εκατ. ευρώ (άρα συνολικά έως σχεδόν 135 εκατ.), και με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Οι εισηγμένες το συνηθίζουν αυτό, για διάφορους λόγους, όπως π.χ. μεταξύ άλλων, είτε για ευελιξία ώστε να μην χρειάζεται να απευθυνθούν εκ νέου σε Γ.Σ., είτε γιατί μπορεί για παράδειγμα να προχωρήσουν σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού και να έχουν ήδη το «οκ», είτε, ακόμα, και για να είναι έτοιμες στην περίπτωση που σε κάποια χρονική περίοδο προωθήσουν κάποια ενέργεια (ή κάποιο… deal) που απαιτεί κεφάλαια.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.