BACKSTORY

Η επιτυχία της βίζας εξπρές – Τι συνδέει ΠΑΟ και ΟΤΕ – Νέα δεδομένα για την πειρατεία 

19-08-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επιτυχία της βίζας εξπρές – Τι συνδέει ΠΑΟ και ΟΤΕ – Νέα δεδομένα για την πειρατεία 

Η επιτυχία της βίζας-εξπρές

Απτά αποτελέσματα φαίνεται να είχε η βίζα εξπρές για τους Τούρκους πολίτες που θεσπίστηκε φέτος, με πολλά από τα ελληνικά νησιά που είναι σε κοντινή απόσταση από τη γείτονα να υποδέχονται πολυάριθμους Τούρκους τουρίστες. Ο θετικός αντίκτυπος στην τουριστική κίνηση αποτυπώθηκε κι από τον γερμανικό Τύπο. Κατά την αναπαραγωγή ωστόσο παρατηρήθηκε ένα παράδοξο. Οι Τούρκοι τουρίστες, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, φάνηκε να χαρακτηρίζουν τις διακοπές αλλά ελληνικά οικονομικότερες έναντι αυτών στη χώρα τους. Κι αυτό όταν οι διακοπές στην Τουρκία είναι για τους Γερμανούς κατά 20% περίπου φθηνότερες από αυτές στην Ελλάδα.

Τι δίνουν στην Κύπρο;

Μιας και η Τράπεζα Κύπρου οδεύει προς το ελληνικό Χρηματιστήριο αναρωτιέμαι αν η εισαγωγή θα συνοδευτεί και από άλλα πράγματα. Αλήθεια τι επιτόκια καταθέσεων δίνουν στην Κύπρο; Γιατί διαβάζω για παράδειγμα ότι τον Μάιο το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 2,24% με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Στην Ελλάδα πόσο ήταν;

Άβυσσος η ψυχή στην... Jumbo

Πολλές φορές ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτών. Για παράδειγμα, βλέπω τη Jumbo να κάνει ράλι ανάκαμψης (με μικρή παύση την Παρασκευή) μετά την πτώση που ακολούθησε την καθοδική αναθεώρηση προβλέψεων και αναρωτιέμαι τι να έγινε ξαφνικά. Βρέθηκε πετρέλαιο σε κανένα κατάστημα; Υπάρχει κάποιος συντονισμός δυνάμεων που θέλει να μπερδέψει; Σημειώνω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι η καθοδική αναθεώρηση θα επιβεβαιωθεί. Το αντίθετο μάλιστα γιατί πλέον όσα κάνει κάθε χρόνο ο Βακάκης δεν αλλάζουν.

Στρέβλωση

Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη των Ιντρακόμ και Κλουκίνα Λάππα τις τελευταίες ημέρες. Έχω την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Ιντρακόμ που αν κάποιος μετρήσει ρευστότητα, περιουσία και μετοχές θα διαπιστώσει εύκολα ότι η αποτίμηση συγκρινόμενη με την αγορά μάλλον είναι χαμηλή. Και αργά ή γρήγορα οι στρεβλώσεις ως γνωστόν διορθώνονται.

Τι συνδέει ΠΑΟ και ΟΤΕ

Όπως έμαθα από το gazzetta.gr, o Παναθηναϊκός είχε μια μεγάλη επιτυχία πρόσφατα καθώς πρόσθεσε στις ακαδημίες του τον 15χρόνο Ιάσονα Νεμπή, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένεια του από την Κροατία. Ο 15χρόνος ήταν από τα πιο πολλά υποσχόμενα ταλέντα της Ντιναμό Ζάγκρεπ, έχοντας πετύχει 119 γκολ σε 97 αγώνες μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τι σχέση έχει όλη αυτή η ιστορία με τον ΟΤΕ; Μα ο Ιάσονας Νεμπής είναι ο γιος του νέου CEO του ομίλου Κώστα Νεμπή, ο οποίος είχε περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κροατία ως CEO της εκεί θυγατρικής της Deutsche Telekom, Hrvatski Telekom.

Στα χνάρια της γραβιέρας η πατάτα

Λίγο το υψηλό κόστος λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και της ενέργειας, λίγο η κλιματική αλλαγή που έχει μειώσει αισθητά τις βροχοπτώσεις, έχουν οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας παραγωγής και στην άνοδο της τιμής της πατάτας στα ύψη. Η αύξηση εκτιμάται ότι ξεπερνά το 50% την τελευταία οκταετία, ενώ κυριαρχεί και η κυπριακή και αιγυπτιακή πατάτα.

Έρχονται νέα δεδομένα για την πειρατεία

Αύξηση παρουσίασαν το περασμένο έτος τα αιτήματα που έλαβε η ΕΕΤΤ για διακοπή παράνομων αθλητικών μεταδόσεων (88 αιτήματα το 2023 έναντι 46 το 2022). Τα αιτήματα προς την ΕΕΤΤ το 2023 αφορούσαν αποκλειστικά στη φραγή ΙΡ διευθύνσεων μέσω των οποίων αναμεταδίδονται ζωντανά αθλητικές μεταδόσεις των συνδρομητικών καναλιών. Αυτό βέβαια φάνηκε να μην είναι και πάλι αποτελεσματικό για τον περιορισμό της πειρατείας, σε αντίθεση με την συμφωνία Cosmote - Nova που υπογράφηκε πρόσφατα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εν λόγω δυνατότητα παρακολούθησης των αγώνων εκατέρωθεν με ένα μικρό επιπλέον κόμιστρο θα φέρει αποτελέσματα και σημειώνουν μάλιστα ότι τα «πλεονεκτήματα» δεν έχουν ακόμα φανεί ολοκληρωτικά. Δεν θα αργήσουν όμως να αποκαλυφθούν αφού σύντομα θα ανακοινωθούν τα νέα πακέτα της Cosmote, τα οποία θα ταράξουν τον ανταγωνισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosmote TV θα δίνει δωρεάν τα κανάλια Novasport τους δύο πρώτους μήνες της κάθε νέας συνδρομής. Αναμένουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ

22:10

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ

22:07

Βουλγαρία: Οι αρχές βεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων

21:57

Ιράν: «Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου

21:54

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:37

Μερτς: Καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

21:30

Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Ορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα

21:14

Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο με το Ιράν

21:09

Συμφωνία της Hellenic Cables με την Alliander για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης

21:09

Μια ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ έριξε το πετρέλαιο προτού διαγραφεί

21:06

Axios: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν

21:03

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

20:55

Ιράν: «Ταχεία αποκλιμάκωση» ζητά ο Πούτιν

20:49

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

20:43

Λίβανος: Σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός προωθείται στα νότια

20:37

Ποιες είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

20:35

Β. Μακεδονία: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

20:15

Ρωσία: Έξι νεκροί και 37 τραυματίες από την ουκρανική επίθεση στο Μπριάνσκ

19:57

Forbes: Μία ανάσα από το 1 τρισ. η περιουσία του Έλον Μασκ - 3.428 δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

19:50

Οι 21 Έλληνες δισεκατομμυριουχοι της λίστας του Forbes - Ποιος είναι στην κορυφή

19:40

Από τις πυρκαγιές καυσίμων στην Τεχεράνη μέχρι τα όπλα: Εκατομμύρια τόνοι CO₂ το αποτύπωμα των πολέμων

19:39

Rebound 2% στις ευρωαγορές

19:29

Παπασταύρου: «Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων»

19:25

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon απέπλευσε για την Κύπρο

19:25

Πόλεμος στο Ιράν: Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Τραμπ και τα μαθήματα από το Ιράκ

19:17

Ζελένσκι: «Ουκρανοί ειδικοί στην αναχαίτιση drones αναχωρούν για τον Κόλπο»