BACKSTORY

Το σενάριο για την Attica Bank - ΚτΠ: 58 εκατ. για 30 χιλιάδες laptops δεν το λες και άσχημη δουλειά - ΧΑ: Πώς αντέδρασε στην πρόταση δυσπιστίας - Τι παίζει με την Τεχνική Ολυμπιακή 

26-01-2023 | 07:00
Μοιράσου το
Το σενάριο για την Attica Bank - ΚτΠ: 58 εκατ. για 30 χιλιάδες laptops δεν το λες και άσχημη δουλειά - ΧΑ: Πώς αντέδρασε στην πρόταση δυσπιστίας - Τι παίζει με την Τεχνική Ολυμπιακή 
Attica Bank

Ημέρα κρίσης...

Για να τα λέμε όλα με το όνομά τους. Την Παρασκευή θα είναι μια ημέρα κρίσης. Κρίσης ιδιαίτερης μιας και από τη μία θα δοθούν στη δημοσιότητα τα σενάρια των stress tests από την άλλη η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική Δημοκρατία. Θυμίζουμε πως η Fitch ίσως σε μια καλή εκδοχή να μας φέρει μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω και δεν μπορούμε ούτως ή άλλως να περιμένουμε πριν τις εκλογές. Στη Βουλή εξάλλου όσα συμβαίνουν δύσκολα προϊδεάζουν για επενδυτική βαθμίδα προεκλογικά.

Το σχέδιο της Attica Bank

Το ενδιαφέρον της Thrinvest για την Attica Bank παραμένει ισχυρό και στο τέλος της ημέρας το σχέδιο είναι έτοιμο. Αρκεί η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει να καταλήξει κάπου, όπου και οι νέοι υποψήφιοι επενδυτές να το θέλουν.

Άλλωστε ο 5ος πόλος για να δημιουργηθεί θα πρέπει η διαπραγμάτευση να καταλήξει. Έτσι η Attica Bank μετά την αύξηση και απορροφώντας την Παγκρήτια (μαζί με το τμήμα της HSBC) θα καταλήξει σε ένα αξιόλογο μέγεθος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα αναπτυξιακά της τράπεζας παρουσιάζουν μια σχετική στασιμότητα. Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank θα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση και για αυτά που σχεδιάζονται. Για να δούμε και τι ακριβώς θα πράξει η Ellington

Οι πλευρές που «πιστεύουν» στο deal

Οι πλευρές που «πιστεύουν» στο deal στον χώρο των υποδομών εκτιμούν ότι ίσως έχουμε εξελίξεις άμεσα, δηλαδή ότι είναι θέμα χρόνου να φανεί αν ολοκληρώνεται. Για να το ισχυρίζονται, κάτι θα έχουν κατά νου. Η στήλη, πάντως, σημειώνει ότι οι διαδικασίες με οικονομικούς και νομικούς ελέγχους πάντα θέλουν τον χρόνο ωρίμανσης. Αλλά μπορεί και να κάνει λάθος. Εξάλλου, όλα θα φανούν προσεχώς.

ΧΑ: Πώς αντέδρασε (προς το παρόν) στην πρόταση δυσπιστίας

Για μία ακόμα συνεδρίαση, δεύτερη συνεχόμενη, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κινήθηκε χτες σε επίπεδα οριακά ψηλότερα των 1.000 μονάδων αλλά και πάλι, όπως προχτές, γύρισε χαμηλότερα και ολοκλήρωσε κάτω από το εν λόγω όριο, με οριακές απώλειες. Ίσως η μετρημένη στάση στις ξένες αγορές, το αναμενόμενο profit taking και η πρόταση μομφής να επηρέασαν την αγορά, που πάντως, σε πρώτη φάση, αντέδρασε καλά στην όξυνση του πολιτικού σκηνικού καθώς οι σχετικές απώλειες ήταν μικρές και μαζεύτηκαν εύκολα.

Βέβαια, αν γίνει η υπέρβαση λογικά θα κινητοποιηθούν δυνάμεις. Αν, όμως, δεν επιβεβαιωθούν προσδοκίες και τεχνικά σημεία, έστω βραχυπρόθεσμα, τότε, θα δούμε πως θα πάει το πράγμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουν επανέλθει τα αντανακλαστικά των επενδυτών, οι θετικές συνεδριάσεις υπερισχύουν κατά κράτος των αρνητικών, αλλά δεν παύει το ΧΑ να έχει ήδη δώσει σημαντική κίνηση σε λίγες μόλις εβδομάδες, ιδίως κάποια επιλεγμένα χαρτιά. Οπότε, με προσοχή κινούμαστε. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας από την Fitch.

Intrakat: Η ΑΜΚ, οι βασικοί μέτοχοι και το retail

Έληξε χτες η περίοδος προεγγραφής και άσκησης δικαιωμάτων και μαζί με αυτό ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της ΑΜΚ του κατασκευαστικού ομίλου Intrakat (έως 100 εκατ. ευρώ). Βέβαια, επίσημα στοιχεία θα έχουμε προσεχώς καθώς στις 30 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το ύψος της κάλυψης. Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 2 Φεβρουαρίου (αν δεν αλλάξει κάτι). Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί, η εν λόγω ΑΜΚ είχε όλες τις προϋποθέσεις για να καλυφθεί. Οι βασικοί μέτοχοι (Winex, οι εφοπλιστές Γκότσης και Αγγέλου, Intracom) είχαν δεσμευθεί για τα ποσοστά τους (άνω του 67% συνολικά), η «τριάδα» Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου αν χρειαζόταν θα έβαζαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, οπότε η «μαγιά» υπήρχε.

Όπως πάντως λένε κάποιες πηγές, υπήρχε κινητικότητα τόσο από πλευράς θεσμικών χαρτοφυλακίων όσο και από πλευράς του retail. Και το δεύτερο, εφόσον επαληθευθεί επισήμως, θα έχει ενδιαφέρον καθώς παλιότερα κάποιοι «γκρίνιαζαν» για μη υποβολή δημόσιας πρότασης. Σε κάθε περίπτωση, η εισηγμένη ενισχύεται κεφαλαιακά, προχωρά τα έργα και διεκδικεί νέα, ετοιμάζει ή εξετάζει συμφωνίες, deals, αναπτύξεις και εξαγορές εντός κι εκτός συνόρων. Μένει να δούμε αν υπάρχουν και «εκπλήξεις».

Κοίτα να δεις… σύμπτωση

Σας έλεγα χθες για τις ποινές που επιβάλλονται και δεν ανακοινώνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις εταιρικής διακυβέρνησης. Χθες λοιπόν και μετά τα όσα αναφέραμε είχαμε το πρωτοφανές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εκδώσει «συμπληρωματικό δελτίο τύπου» (έτσι το χαρακτήρισε) όπου μας πληροφόρησε ότι έβαλε πρόστιμο 13.000 ευρώ στο Λεβεντέρη και σε μέλη του ΔΣ της εταιρίας για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά τη λειτουργία της Επιτροπής ελέγχου και του εσωτερικού ελέγχου. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Μάλιστα , στο Λεβεντέρη που είχε στο εξάμηνο τζίρο 600.000 ευρώ και πνέει τα λοίσθια οικονομικά. Βέβαια ξέχασε να μας πει πότε διεπράχθη η παράβαση (άλλο πάλι και τούτο) όπως κάνει συστηματικά για να αποφεύγονται οι επικρίσεις για καθυστερήσεις αλλά και οι συγκρίσεις με συρταρωμένες υποθέσεις άλλων μεγάλου μεγέθους εταιριών. Ξαναρωτάω. Στην ΕΧΑΕ όλα καλά με την εταιρική διακυβέρνηση ή να τα πάρω ένα ένα και αναλυτικά;

Ο «πυλώνας» του Τιτάνα

Η στήλη δεν θα επανερχόταν στην περίπτωση του Τιτάνα που χτες γνωστοποίησε και προσωρινά οικονομικά μεγέθη για το 2022 (EBITDA δ’ τριμήνου 98 εκατ. ευρώ, περίπου 42 εκατ. υψηλότερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, και συνολικά 330 εκατ. για όλο το 2022, πωλήσεις 2,25 δις ευρώ, δανεισμό κάτω των 800 εκατ. ευρώ, με «όχημα» τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη), αν η μετοχή δεν έκανε νέο υψηλό 12μήνου στα 14,42 ευρώ. Και θα θυμάστε ότι είναι από αυτές που έχει αναφέρει η στήλη ως εξ αυτών που ξεχωρίζουν. Πρέπει να πάμε πιο πίσω για να δούμε υψηλότερα νούμερα (14,5-14,7 ευρώ) ή στον Σεπτέμβριο 2021 για «15άρι» στην τιμή. Σημειώστε, ότι η εισηγμένη νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 εκατ. ευρώ από αρχές Μαρτίου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα υψηλά και ο «ψηλός» πήχης

Σχεδόν σε υψηλά 15ετίας και μια ανάσα από τα 12 ευρώ βρέθηκε ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χτες. Πέραν του ότι είναι γνωστά τα «ατού» της εισηγμένης, υπάρχει και η ανάλυση της Piraeus Sec (σας τη μετέφερε χτες το insider) με τιμή στόχο στα 17 ευρώ, δηλαδή ο πήχης μπήκε αρκετά υψηλότερα, όπου αναφέρονται διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Πάντως, η μετοχή έχασε το υψηλό ημέρας των 12,4 ευρώ. Αν αυτό λέει κάτι, θα φανεί.

Τι «παίζει» με την Τεχνική Ολυμπιακή

Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι συζητούσαν στην αγορά την περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής. Υποθέτουμε όχι επειδή βρήκε λύση με το Πόρτο Καρράς, ούτε για τις μπίζνες σε ναυτιλία ή «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν νέους τομείς δράσης για το γκρουπ. Μάλλον, οι traders είχαν κατά νου τη μετοχή που τελευταία έχει δώσει κίνηση από τα 1,8 ευρώ προς τα επίπεδα άνω των 2,05 ευρώ, ενίοτε με συμπαθητικούς όγκους. Μάλιστα, έχουν βάλει κάτω τα διαγράμματα και θυμούνται προ ετών τιμές κάπου στα 2,5 με 2,6 ευρώ. Αλλά αυτά νομίζουμε ότι ήταν προ 2ετίας επίπεδα, αν θυμόμαστε σωστά. Οπότε, ας είμαστε προσεκτικοί.

Η «πτήση» της Aegean στο ταμπλό

«Πετάει» η μετοχή της Aegean εσχάτως στο ταμπλό, όπως σας έχουμε αναφέρει, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τελικά τα 6 ευρώ και την αποτίμηση των 548 εκατ. ευρώ. Η πορεία της έχει εκκινήσει από τα 5 με 5,2 ευρώ (το τελευταίο δίμηνο εννοούμε) και η αγορά αναρωτιέται αν ακολουθεί το γενικό κλίμα, αν η αγορά ποντάρει στον τουρισμό ή σε άλλες μετοχικές διεργασίες (ακόμα και διάθεση μετοχών). Πάντως, υπάρχουν και τα warrants του δημοσίου από παλιά (η ενίσχυση).

Οι όροι για το Μετρό Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ) και η προσφυγή

Χτες η στήλη αναφέρθηκε στο πλήθος των αλλαγών στους όρους της διακήρυξης του ΣΔΙΤ διαγωνισμού για την είσοδο ιδιώτη στη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Για κάποιους ήταν έκπληξη ότι έγιναν τροποποιήσεις. Άλλοι πάλι υπενθύμιζαν αυτό που από καιρό έχει γράψει η στήλη. Δηλαδή, ότι εκκρεμούσε και μια προσφυγή της Intrakat. Οπότε, ενδεχομένως να ήθελαν στην Αττικό Μετρό να διευκολύνουν τον ανταγωνισμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι η Intrakat θα κατέβει στον διαγωνισμό αν και εξετάζει το ενδεχόμενο. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι «μνηστήρες».

ΚτΠ: «Ψάχνει» για 30 χιλ. laptops, δίνει 58,4 εκατ. ευρώ

Την προμήθεια τουλάχιστον 30.580 φορητών υπολογιστών (με εγκατεστημένα ενημερωμένα λειτουργικά συστήματα τουλάχιστον π.χ. Windows 11 ή μεταγενέστερα, καθώς και ενημερωμένα προγράμματα προστασίας από ιούς) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργο που θα προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) συνολικής αξίας 58,441 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος προαίρεσης και των υπηρεσιών συντήρησης. Η ΚτΠ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση για 15 μέρες το τεύχος προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού υπό τον τίτλο «Προμήθεια Εξοπλισμού και Συνδέσεων για την Δράση Επιχειρησιακή Συνέχεια». Στόχος είναι η σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους.

«Πρόσκληση» στην Thales για την εναέρια κυκλοφορία αξίας 62 εκατ. ευρώ

Πρόσκληση προς την εταιρεία «THALES HELLAS S.A» (του γνωστού γαλλικού γκρουπ με παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα αμυντικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, τις μεταφορές κ.α.), για την υποβολή προσφοράς προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να προβεί σε σύναψη δημόσιας σύμβασης με αντικείμενο τον «Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας» με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, απέστειλε το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Η εκτιμωμένη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 62 εκατ. ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α). Δεν είναι και άσχημα, δηλαδή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Affirm: Κάτω των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου και απολύσεις του 19% των εργαζομένων

23:48

Γερμανός ΥΠΑΜ: Μάρτιο ή Απρίλιο φτάνουν τα πρώτα Leopard 2 στην Ουκρανία

23:41

Ανθρωπιστική βοήθεια Ελλάδας προς Τουρκία με πέντε πτήσεις - Συνοδεύει ο Χρ. Στυλιανίδης

23:33

Disney: «Νίκησε» τις προβλέψεις στο δ' τρίμηνο - Λιγότερες από το αναμενόμενο οι απώλειες συνδρομητών streaming

23:15

Wall Street: Δεν βγήκε ποτέ από το «κόκκινο» - Πάνω από 200 μονάδες έχασαν Dow και Nasdaq

23:02

Ζελένσκι: «Αν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα» - Έφτασε στο Παρίσι ο Ουκρανός πρόεδρος

22:50

Hellenic Train: Ακυρώσεις δρομολογίων την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

22:35

Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αύριο σε χαμηλό υψόμετρο, και στην Αττική

22:23

Σούνακ: Τον Μάρτιο τα βρετανικά άρματα Challenger στην Ουκρανία

22:14

Σολτς: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την στάση της έναντι της Τουρκίας

22:02

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής: Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα ΕΕ και μεταναστευτικό στην ατζέντα των 9 και 10/2

21:52

Πετρέλαιο: Aνοδικά οι τιμές για 3η συνεχή συνεδρίαση

21:39

Τουρκία: Συνολικά 10 άτομα έχει ανασύρει η ελληνική αποστολή στο Χατάι - Οι 5 ζωντανοί και οι υπόλοιποι νεκροί

21:34

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Κάθειρξη 8 ετών αποφάσισε το δικαστήριο αλλά και ελεύθερος μέχρι το Εφετείο

21:20

Τσίπρας: Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους ανθρώπους του Πολιτισμού γιατί τους φοβάται

21:11

Χρυσός: Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μίας εβδομάδας οι τιμές

21:01

Στις 9 το πρωί ανοίγουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

20:48

Πορτογαλία: Τρία άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδοθούν τον Μάρτιο στην Ουκρανία

20:39

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο εμπορικά καταστήματα, delivery και courier

20:34

Περιφέρεια Αττικής: Ανοιχτά αύριο στην πλειονότητα τους τα σχολεία - Πού θα παραμείνουν κλειστά

20:26

Τσαπανίδου για κόμμα Κασιδιάρη: Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους

20:21

Τουρκία-σεισμοί: Περίπου 70 παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανάμεσα στα θύματα

20:14

ΗΠΑ: Απολύτως ψευδές δημοσίευμα που μας εμπλέκει στις εκρήξεις στο Nord Stream - Απαντήσεις ζητά η Ρωσία

20:05

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πάνω από 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Κυριακή

19:53

Hellenic Cables: Νέο έργο υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα

19:45

Τουρκία: Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε νεαρή γυναίκα στο Χατάι - Ήταν εγκλωβισμένη 60 ώρες

19:45

Attica Bank: Η κ. Βασιλική Σκούμπα το νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

19:38

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο τραπέζι η δυνατότητα τεκνοποίησης και σε μοναχικούς άνδρες

19:35

ΕΕ: Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 6,5 εκατ. ευρώ σε Τουρκία και Συρία

19:33

Πράσινο φως για «αναδρομικά» 60 εκατ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες – Θα επιστραφούν 1,36 δισ. έως το 2030