BACKSTORY

Οι νέες μεγάλες business της Google στην Ελλάδα - Οι μάχες για τα λιμάνια - Attica bank: Τα ίδια…

23-09-2022 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι νέες μεγάλες business της Google στην Ελλάδα - Οι μάχες για τα λιμάνια - Attica bank: Τα ίδια…

Δεν ξέρω αν θα καταλήξει η Attica Bank εγώ πάντως δίνω μικρές ελπίδες όπως μικρές ελπίδες έδινα πάντοτε. Προσωπικά πιστεύω πως και την άλλη εβδομάδα τα ίδια θα λέμε και θα γράφουμε με την πλευρά της Ellington να έχει δεύτερες και τρίτες σκέψεις και να αναζητά τρόπους διαφυγής από τις σκέψεις της και όχι μόνον... Και σημειωτέον πηγαίνει πακέτο με τους Μηχανικούς οι οποίοι πλήρωσαν, έμαθαν και συμμαχούν με κάποιους που ξέρουν τη δουλειά.

Νέες επενδυτικές ανακοινώσεις από έναν ακόμα αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό αναμένονται στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την Google, η οποία εδώ και καιρό πληροφορούμαστε ότι σχεδιάζει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Στην εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να παραστεί και ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο για τα σχέδια που φημολογούνται ότι θα ανακοινωθούν, αφενός μπορεί να σχετίζονται με προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας κι αφετέρου και με τον πολλά υποσχόμενο τομέα των δεδομένων και της αποθήκευσης ή μεταφοράς αυτών.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Sparkle, έναν από τους μεγάλους παγκόσμιους παρόχους τηλεπικοινωνιών λύσεων IP, Data Cloud, Data Center, Mobile & Voice, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδιακών υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, Google και Sparkle συνεργάζονται για την ανάπτυξη των υποβρύχιων καλωδίων δεδομένων που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System). Το Blue θα συνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.

Θεατές διεθνούς μπαράζ ανόδου επιτοκίων παρακολουθούμε στις οθόνες μας... Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωταγωνίστησαν και πάλι σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Στην τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης θυμίζουμε ότι προχώρησε προχθές η FED και τα επιτόκια κινούνται πλέον στο εύρος του 3% με 3,25%. Τα επιτόκια κατά εκτιμήσεις στις ΗΠΑ θα φθάσουν κοντά στο 4,5% στο τέλος της χρονιάς.

Στην έβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, στο 2,25% από 1,75%, προχώρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Στην Ιαπωνία με αμετάβλητα τα επιτόκια η κυβέρνηση πουλάει δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα.

Όλα αυτά μόνον θετικά δεν προμηνύουν. Το υψηλό κόστος του χρήματος θα δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες στην οικονομία. Πέραν αυτού στην Ευρώπη τα επιτόκια είναι ακόμα χαμηλά σε σχέση με τα αμερικάνικα και αυτό σημαίνει ότι το Ευρώ θα δεινοπαθήσει έναντι του δολαρίου. Και μπορεί να ενισχυθούν οι εξαγωγές αλλά το τέρας του πληθωρισμού δύσκολα θα αντιμετωπιστεί μέχρι να αυξηθούν τα επιτόκια εν μέσω υφεσιακής κατάστασης που μπορεί να φέρουν ντόμινο. Δύσκολη η άσκηση και δεν έχω πειστεί ότι έχει βρεθεί το φάρμακο από την ΕΚΤ.

Οι δύο, από τους τέσσερις διεκδικητές που είχαν φτάσει ως την τελική φάση για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης υπέβαλαν τελικά οικονομικές προσφορές. Πρόκειται για την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTSALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και την LIBERTY PORT HOLDINGSΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT. Τελικά, δεν έδωσαν προσφορά η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics και ο ΟΛΘ.

Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε εκπροσώπους των δύο κοινοπραξιών τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 να παραστούν κατά την αποσφράγιση των Φακέλων Α που περιλαμβάνονται στις υποβληθείσες Προσφορές. Όσον αφορά στη διαδικασία για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως ανέφερε και προχτές το insider.gr, οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν βελτιωμένη προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία συμμετέχουν οι Attica Group, Grimaldi – Minoan και ΟΛΘ.

Για να μην το ξεχάσω… Εγώ δεν πιστεύω ότι η ΑΑΔΕ δεν έχει καταλήξει ακόμα για μια καταγγελία υπερτιμολογήσεων σε εισηγμένη που έχει γίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Όπως δεν πιστεύω ότι συμβαίνουν αυτά σε εισηγμένες εταιρείες. Πέραν τούτου έχω να δηλώσω ότι εξώδικο με ενδιαφέρον προσγειώθηκε χθες σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία.

Διευθυντής επικοινωνίας ευρύτερα του ομίλου Winex, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη και του νυν CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης ο οποίος ασφαλώς πρωταγωνιστεί σε μία πολύ ηχηρή μεταγραφή! Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Βεβαίως, η Winex είναι μεγαλομέτοχος στην Intrakat. Όσον αφορά πάντως «στενά» την κατασκευαστική, φαίνεται πως παραμένει και η υπεύθυνη επικοινωνίας κα Ιωάννα Παπαβασιλείου. Όσο για την θέση του κ. Τσαπρούνη στη Wind-Nova, πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση θα καλυφθεί εκ των έσω με την έμπειρη Αγγελική Ελευθερίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:04

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

19:40

Συρία: Τέσσερις νεκροί από επίθεση του ISIS - Οι ΗΠΑ αποχωρούν πλήρως σε 1 μήνα

19:24

Σκάνδαλο Έπστιν: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον

19:08

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το κομφούζιο με τους δασμούς Τραμπ

18:52

Bloomberg: Μνηστήρες για την εξαγορά της PayPal

18:36

Η Σλοβακία διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

18:20

Ουγγρικό βέτο μπλόκαρε το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - «Είναι οπισθοδρόμηση»

18:04

«Έχει σφυγμό» η γερμανική οικονομία - Τόνωση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

17:48

Στη Σούδα το USS Gerald R. Ford

17:32

Drones του Κιέβου έπληξαν μονάδα άντλησης πετρελαίου του αγωγού Ντρούζμπα

17:16

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στο Μεξικό να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια

17:00

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Σε ποια κατηγορία ανήκετε - Πόσο πέφτει δόση και οφειλή

16:48

Κόκκινα ταμπλό στη Wall Street από τη σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ

16:35

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζoυμε τα παπούτσια μας με υγρά μαντηλάκια

16:24

Eli Lilly: Κυκλοφόρησε το Zepbound με όλες τις δόσεις του μήνα σε μία πένα

16:10

Ο Τραμπ απειλεί με «πολύ πιο υψηλούς δασμούς» όσες χώρες «παίξουν» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

15:57

Σε ΚΥΣΟΙΠ και τηλεδιάσκεψη για Ουκρανία την Τρίτη ο Μητσοτάκης

15:43

Ελ Μέντσο: Ποιος ήταν ο νονός των καρτέλ ναρκωτικών - Ο πιο καταζητούμενος άνδρας στο Μεξικό

15:31

Μακρόν: Αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία - Να προχωρήσουμε με το νέο πακέτο κυρώσεων

15:20

Dominos' Pizza: Άλμα 6,4% στα έσοδα δ' τριμήνου - Στα 1,54 δισ. δολάρια

15:08

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα ξαναπάω στη Νίκαια - Λάθος που δεν μήνυσα τον γιατρό»

14:54

Η Μόσχα προτείνει στην Σερβία την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας

14:41

Επενδύσεις 53 δισ. ευρώ σε ΕΕ και ΗΠΑ από Enel έως το 2028

14:28

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εκτάσεις άνω των 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον νότο

14:14

Η Gilead αποκτά την Arcellx σε deal 7,8 δισ. δολαρίων

14:01

Τσιάρας: Διασφάλιση ανθεκτικότητας και στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών για βιώσιμη ανάπτυξη

13:47

Γκουτέρες: «Το κράτος δικαίου συνθλίβεται από τον νόμο του ισχυρότερου» σε όλο τον κόσμο

13:33

Το Ευρωκοινοβούλιο «φρέναρε» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

13:22

Μερτς για πόλεμο στην Ουκρανία: «Η Ρωσία του Πούτιν ότι έχει φτάσει στο βαθύτερο επίπεδο βαρβαρότητας»