Το πρώτο του Δελτίο με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Καταστάσεων Κρίσης (Stress Test) 2021». Το Δελτίο αυτό πραγματεύεται το εξόχως επίκαιρο των stress tests των ελληνικών τραπεζών τα οποία θυμίζουμε για λόγους επικαιρότητας και μόνον, διενεργήθηκαν πέρυσι και τα αποτελέσματά τους με όλη την ανάλυση του Δελτίου του ΤΧΣ δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2021
Διευκρινίζουν λοιπόν οι ακάματοι του καλού μας ΤΧΣ που μας έχουν θαμπώσει από τα ευρήματα και τις πρωτόλειες εργασίες, πως τέτοιες δουλειές θα τις βλέπουμε συχνότερα από εδώ και πέρα. Θα τις διεκπεραιώνουν είτε οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΤΧΣ ή και σε συνεργασία με κανέναν οργανισμό, δουλειά να δίδεται.....
Η έκθεση- Δελτίο, ή σωστότερα μνημείο, -μικρή σημασία έχει- καταλήγει σε τρία πολύ σοβαρά και κυρίως χρήσιμα για τις τράπεζες συμπεράσματα:
-Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν περισσότερα τα κόκκινα δάνεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν νομίζω να χωρά σχόλιο στη συγκεκριμένη παρατήρηση....
-Να ενισχύσουν και να διαφοροποιήσουν οι τράπεζες τα γεωγραφικά τους (; φαντάζομαι εγχωρίως διότι διεθνώς ως επί τω πλείστον επωλήθησαν) έσοδα εστιάζοντας στις προμήθειες γιατί τα έσοδα μειώνονται καθώς μειώντονται τα ΜΕΑ. Δηλαδή σα να λέμε κι άλλες προμήθειες ( που μοιραία ναι!) αλλά η βασική συμβουλή θα αναμέναμε να ήταν κι άλλη πιστωτική επέκταση ....H παρατήρηση αυτή εκτιμώ πως καθιστά το Δελτίο αυτό εγχειρίδιο για τις τράπεζες
-Και last but not least συστήνονται πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων των τραπεζών και τη βελτίωση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας.
Ευελπιστώ πως το νέο σχέδιο νόμου θα διαμορφώσει αρτιότερα δεδομένα λειτουργίας του Ταμείου.
Μαθαίνω - από καταγγελίες- πως κάποιες τράπεζες πιέζουν δανειολήπτες των οποίων οι υποθέσεις τους έχουν εκδικαστεί από το Νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αποφάσεις, αποστέλλοντάς τους επιστολές πως έχουν εκπέσει της προστασίας. Η έκπτωση από την προστασία έχει συμβεί αν δεν έχει εκδικαστεί κάποια υπόθεση και ο δανειολήπτης δεν συνεργάστηκε εν τω μεταξύ για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία ώστε να οριστεί νωρίτερα δικάσιμος. Οπότε, λίγη προσοχή παρακαλώ από τις τράπεζες που στέλνουν την επιστολή άκριτα προς έναν τηλεφωνικό κατάλογο…
Είναι να μην έχει άνθρωπος το … χούι. Μου λένε για τέως μεγαλοστέλεχος τράπεζας ότι επιδίδεται στο σπορ του κουτσομπολιού με στόχο την… ανακατωσούρα. Κουτσομπολιό που μπλέκει με φανταστικά σενάρια και φτάνει μέχρι υποθετική υποψήφιότητα για την ηγεσία της ΕΧΑΕ που ήταν υποψηφιότητα μόνο στο μυαλό του τέως μεγαλοστελέχους.
Μιας και μιλάμε όμως για ΕΧΑΕ παρά τα όσα ακούγονται για τον κ Αντιπρόεδρο τις τελευταίες ημέρες βλέπω δύσκολη την κατάληξη. Θα επιμείνω πάντως ότι η θέση CEO έχει άρωμα γυναίκας και το διατηρεί. Όσον αφορά στον ξένο που λένε ότι θέλουν κάποιοι μέτοχοι, υποθέτω ότι δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς είναι η δομή της ΕΧΑΕ και τι μπορεί να αντιμετωπίσει…
Αυτά είναι. Δέκα ημέρες μετά τη λήξη της χρήσης η Παπουτσάνης ανακοίνωσε αύξηση τζίρου για το 2021. Γιατί το αναφέρω; Πολύ απλά όταν μια εταιρία μπορεί να ανακοινώσει το τζίρο δέκα ημέρες μετά τη λήξη της χρήσης αντιλαμβάνεστε ότι οι προθεσμίες που έχουν οι εισηγμένες και τις εξαντλούν για να ανακοινώσουν αποτελέσματα αποτελούν κοροϊδία. Και αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει αναλυτικά και πλήρη αποτελέσματα πριν να κλείσει ο μήνας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.