BACKSTORY

Alpha Bank: Το είδες, το έπαιξες;-Αθήνα Νέα Υόρκη, 1 τσιγάρο δρόμος

12-07-2021 | 07:50
Μοιράσου το

Tην άλλη εβδομάδα οι θεσμοί θα συναντήσουν την κυβέρνηση σε επίπεδο principal και θα πιάσουν το φιλέ από την αρχή για κάποια θέματα... πχ Ταμείο Ανάκαμψης και αποεπένδυση. Μην αυταπατάσθε, η αποεπένδυση θα γίνει αρκεί να το επιτρέψουν οι συνθήκες!

Έπαιξαν και θα κερδίσουν όσοι πόνταραν την Παρασκευή στην Alpha. Άλλωστε αποτελούσε κοινό μυστικό η είσοδος στον MSCI. Όσοι το πίστεψαν το χαρτί, τώρα χαμογελούν. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά που θα πρέπει πλέον να βάλουν στη μετοχή τα παθητικά funds που ακολουθούν τον δείκτη. Ιδιαίτερα για μία αγορά σαν τη δική μας. Μικρή και ρηχή. Καθόλου τυχαία λοιπόν η πορεία της μετοχής. Όπως λένε… το είδες, το έπαιξες;

Δεν ξέρω αν στην Alpha ο Ψάλτης είχε συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης από τον MSCI όταν οργάνωνε το timing της αύξησης κεφαλαίου ως ένα επιπλέον κίνητρο προς τα funds. Επειδή όμως η καλή γνώση και επαφή με τους ξένους επενδυτές είναι από τα πλεονεκτήματά του, δεν αποκλείω να το ψυχανεμίστηκε ως ενδεχόμενο. Η ΑΜΚ ήταν ούτως ή άλλως καλυμμένη από σοβαρούς παίκτες -και έμειναν και κάποιοι απέξω- όμως ένα… κερασάκι δεν είναι ποτέ ανεπιθύμητο σε μία τούρτα.

Και μπορεί να μην είχαν το συγκεκριμένο στο μυαλό τους, αλλά στην Alpha με την εξέλιξη αυτή ξεμπερδεύουν οριστικά και από ένα χρηματιστηριακό άγχος. Πώς θα απορροφηθούν κάποια κομμάτια που πάντα λίγο μετά από μία αύξηση κεφαλαίου κάποιοι επιθυμούν να πουλήσουν. Όσα δεν βγήκαν… Αν ακόμα υπάρχουν κάποιοι, δεν είναι μείζον αλλά δεν είναι καθόλου κακό για όλες τις πλευρές αυτό να συμβαίνει σε θετικό περιβάλλον. Ή και - λέω εγώ που έχω περίεργο σκεπτικό- αν κάποιοι θέλουν για όποιο λοπγο να επηρεάσουν τη μετοχή, αυτό γίνεται δυσκολότερο.

Πάντως, από το καλό momentum για την Alpha ελπίζουν και οι υπόλοιποι να οφεληθούν. Ως κλίμα για τον κλάδο. 

To Frontier σύμφωνα με κάποιους αποτελεί μια πάρα πολύ καλή επένδυση. Αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης της επιλογής. Το θέλουν και τα outsider λένε οι ειδικοί.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η Capital Group απέκτησε ποσοστό άνω του 5% στην ΕΧΑΕ. Έτσι πλέον η εισηγμένη έχει τρεις ξένους μετόχους που κατέχουν ποσοστό 15,5% περίπου αθροιστικά και κανέναν άλλον επισήμως με ποσοστό άνω του 5%. Θεωρητικά με αυτό το ποσοστό οι ξένοι επενδυτές θα είχαν τη δυνατότητα να έχουν λόγο και μάλιστα ισχυρό στην εταιρία. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς ναι μεν οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά όλες μαζί 5 με 6% αλλά την ίδια στιγμή έχουν έμμεσο έλεγχο μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έπρεπε να δηλώνονται και τα ποσοστά των Αμοιβαίων δεδομένου ότι ασκείται έμμεσα επιρροή από τις τράπεζες. Ανεξάρτητα αυτού οι εξελίξεις στο σκέλος των μετόχων της ΕΧΑΕ παρουσιάζουν ενδιαφέρον δεδομένου ότι βλέπουμε την Εθνική το τελευταίο διάστημα να τσιμπολογά μετοχές μέσω του ταμπλό. Θυμόμαστε επίσης ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση παρών δήλωσε το 33,9% των μετόχων και ότι σε κάποια θέματα υπήρξε τζαρτζάρισμα με πολύ μικρές πλειοψηφίες. Και το ερώτημα είναι αν ξένα funds έχουν «πάρει είδηση» τον χάρτη μετόχων της ΕΧΑΕ και ετοιμάζονται να πατήσουν πόδι.

Την Λητώ Ιωαννίδου υποθέτω ότι τη θυμάστε από τη θητεία της στο Χρηματιστήριο.  Προσφάτως τοποθετήθηκε και στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώ φαίνεται ότι έχει και αρκετό χρόνο ώστε να μετέχει και στην Επιτροπή Ελέγχου της Lavipharm στην οποία επίσης τοποθετήθηκε. Στην ίδια Επιτροπή Ελέγχου μετέχει και ο κ. Δημήτριος Χριστόπουλος κάτοικος ΗΠΑ ο οποίος προφανώς και θα έχει χρόνο να «πετάγεται» στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Τι είναι άλλωστε η απόσταση Αθήνα - Νέα Υόρκη. Ένα … πακέτο τσιγάρα -και βάλε- … δρόμος.

Διάβασα σε εισηγμένη της ενέργειας ότι «Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές ύψους €91.905,03 που αναλύονται ως εξής: 2017: €15.167,55 2018: €29.427,4 2019: €29.934,52 2020: €17.375,54 οι οποίες προέκυψαν με την εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του ν. 4354/2015». Διαβάζω το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου και βλέπω ότι αφορά σε πλαφόν αποδοχών αιρετών οργάνων που ελέγχονται από το δημόσιο. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει; Θα επανέλθω σχετικώς…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.