Ακίνητα: Γιατί «ωριμάζει» η ιδέα της συγκατοίκησης - Τα «καυτά» ενοίκια, η ακρίβεια και το θέμα της ασφάλειας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Γιατί «ωριμάζει» η ιδέα της συγκατοίκησης - Τα «καυτά» ενοίκια, η ακρίβεια και το θέμα της ασφάλειας
Το flat sharing είναι μία συνηθισμένη πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν αποτελούσε μια διαδεδομένη τάση και επιλογή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για την Ελλάδα. Το πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια και τον πληθωρισμό. Τι δείχνουν σχετικές έρευνες. Το πρόβλημα της ασφάλειας.

Η συγκατοίκηση είναι μία συνηθισμένη πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν αποτελούσε μια διαδεδομένη τάση και επιλογή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για την Ελλάδα. Η άνοδος των ενοικίων, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις την αναζήτηση προσιτών οικονομικά ακινήτων μια δύσκολη «εξίσωση», ενώ παράλληλα και η άνοδος του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας (ακρίβεια κ.α.) αποτελεί επιπλέον πρόβλημα ιδίως για νέους και φοιτητές που αναζητούν «φθηνή στέγη».

Ωστόσο, αφενός λόγω της ακρίβειας και της κατάστασης της οικονομίας και αφετέρου λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, φαίνεται πως και στην Ελλάδα σταδιακά αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα της συγκατοίκησης. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και σε τελευταίες Πανελλαδικές έρευνες, όπως εκείνη της Ierax Analytix για λογαριασμό του MyRoomie.gr, που είναι μια νέα πλατφόρμα για εξεύρεση συγκάτοικου. Μέσω αυτής, μπορεί κάποιος να αναζητήσει συγκάτοικο στις αγγελίες ή να καταχωρίσει τη δική του αγγελία, είτε έχει σπίτι και ψάχνει για συγκάτοικο, είτε αναζητά δωμάτιο ή σπίτι για συγκατοίκηση. Ιδρυτής της MyRoomie είναι ο κ. Δομίνικος Πρίτης. Επί της ουσίας απευθύνεται σε όσους έχουν σπίτι και ελεύθερο δωμάτιο και αναζητούν συγκάτοικο, αλλά και σε όσους είναι μόνοι και αναζητούν κατοικία, με το θέμα της ασφάλειας πάντως να θεωρείται κρίσιμο για τέτοιους είδους εγχειρήματα.

Αποκτά «ρεύμα» η ιδέα συγκατοίκησης

Σύμφωνα με την έρευνα της ierax Analytix (με ημερομηνία 7 Μαρτίου), οι τιμές στο real estate έχουν ανέβει πολύ, με αποτέλεσμα να δίνει κάποιος μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός του για το ενοίκιο. «Η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η συγκατοίκηση που μειώνει τα έξοδα στο μισό», αναφέρεται.

Η ierax analytix μαζί με την εφαρμογή MyRoomie ζήτησαν από 1.509 άτομα (συμμετείχαν ηλεκτρονικά και πρόσωπο με πρόσωπο) πανελλαδικά, άνω των 18 ετών να μιλήσουν για τις δικές τους γνώμες και εμπειρίες από τη συγκατοίκηση. Η συλλογή δεδομένων έγινε 9 με 20 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα, 59% έχουν συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας με τους μισούς να το έκαναν με ερωτικό σύντροφο, 43% με φίλο/η, 15% με κοινό γνωστό και 14% με άγνωστο/η.

Αναμενόμενα, το καλύτερο σημείο της συγκατοίκησης ήταν η συντροφικότητα, με την οικονομική υποστήριξη και τη βοήθεια στις δουλειές να ακολουθούν. Σημαντική και η ασφάλεια, ειδικά στις γυναίκες.

Περίπου 3 στους 4 συμφωνούν ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού και μάλιστα 43% δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι μόνοι τους αυτή την περίοδο.

Πάντως, 17% θα ένιωθαν άνετα να συγκατοικήσουν με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες.

Αποτρεπτικοί παράγοντες για να μείνουν με έναν άγνωστο είναι ο φόβος, οι καθημερινές συνήθειες (να ταιριάζουν) και η καθαριότητα.

«Το να καταφέρει ένα άτομο να μείνει μόνο και να έχει τις βασικές ανάγκες καλυμμένες (ίντερνετ, ζέστη, τρόφιμα) απαιτεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού και αφήνει ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα για άλλες δραστηριότητες. Όμως όταν δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον ή φίλοι για συγκατοίκηση, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν με ένα άτομο που δε ξέρουν. Άλλωστε οι άνθρωποι μένουμε με αγνώστους σε μέρη όπως ο στρατός, το νοσοκομείο και η κατασκήνωση. Αρκεί να υπάρχει κάποια ασφάλεια», σημείωσε ο ιδρυτής της ierax analytix, Χάρης Λαλάτσης.

«Η συγκατοίκηση ως σημαντικό κομμάτι του shared economy, φαίνεται πως προσφέρει λύσεις στην ακρίβεια ή την έλλειψη σπιτιών σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης. Αυτό δείχνουν οι τάσεις, αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα. Το MyRoomie όχι απλά συστήνει στους Έλληνες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά τους καθοδηγεί μέσα σε αυτή και τους προσφέρει ασφάλεια, ευκολία χρήσης και επιλογές», ανέφερε από την πλευρά του ο ιδρυτής της πλατφόρμας MyRoomie, Δομίνικος Πρίτης.

«Καίνε» τα ενοίκια

Αλλωστε, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στο κόστος στέγασης, με σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς. Εξόχως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το 2021, ενώ η εικόνα το 2022 επιδεινώθηκε περαιτέρω αν λάβουμε υπόψη την επιπλέον άνοδο στα βασικά – καθημερινά αγαθά, το κόστος ενέργειας κ.α.. Ετσι, η αναζήτηση φθηνής στέγης για νέους ανθρώπους στη χώρα μας αποτελεί δύσκολη υπόθεση σε μια συγκυρία, στην οποία τα ενοίκια στο μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων, φτάνει ή ξεπερνά τα 500 ευρώ (για μικρά σχετικά διαμερίσματα). Την ίδια ώρα, 7 στους 10 νέους ηλικίας 18-34 ετών στην Ελλάδα ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, σύμφωνα με την Eurostat. Η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και σήμερα, κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια. Υψηλότερες αυξήσεις, καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στην Πάτρα, όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση το 49,23% Το 2022, η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, από 3% έως 7% που καταγράφηκε το 2021.

Το flat - sharing, η αποδοχή και το θέμα της «ασφάλειας»

Το insider.gr προ ολίγων μηνών είχε παρουσιάσει μια έρευνα της πλατφόρμας εύρεσης συγκατοίκου MyRoomie.gr η οποία έδειχνε πως οι Έλληνες σε ποσοστό 60% θα σκέφτονταν να συγκατοικήσουν, ώστε να τα βγάλουν πέρα λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (ποικιλόμορφο δείγμα Ελλήνων πολιτών με φύλα μοιρασμένα, 55% γυναίκες - 45% άντρες, ηλικίες 22 - 48 ετών και περιοχές σε όλη την Ελλάδα), το 80% των συμμετεχόντων έδειχναν να γνωρίζουν τι είναι το flat - sharing, ενώ πάνω από 80% απάντησαν πως οι λόγοι που θα τους ωθούσαν σε συγκατοίκηση θα ήταν οικονομικοί.

Στους λόγους που μπορεί να απέτρεπαν κάποιον να συγκατοικήσει η ασφάλεια/φόβος/εμπιστοσύνη είχε το συντριπτικό ποσοστό απαντήσεων με σχεδόν 100%. Στην ερώτηση τι θεωρείται σημαντικό σε μία πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου η ασφάλεια ήρθε πρώτη, ακολουθούμενη από την ευχρηστία και την προστασία δεδομένων.

Πάντως, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του MyRoomie.gr καταγράφονταν σημαντική αύξηση εγγραφής χρηστών/καταχώρησης αγγελιών, αναδεικνύοντας την τάση πως η συγκατοίκηση είναι σοβαρή διέξοδος από την ακρίβεια. Για την ιστορία, χώρες όπως η Τσεχία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία έχουν αγκαλιάσει το flat-sharing, τη στιγμή που Ελλάδα δείχνει τώρα έτοιμη να υποδεχτεί αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Η δυσκολία εύρεσης συγκατοίκου, η ασφάλεια και η μη εξειδικευμένες πλατφόρμες ήταν κάποια από τα θέματα που οδήγησαν στη δημιουργία του MyRoomie.gr. Στο MyRoomie.gr μπορεί κάποιος είτε έχει χώρο και ψάχνει κάποιον να συγκατοικήσει, είτε ψάχνει να νοικιάσει δωμάτιο, να μπει και να αναζητήσει τις αγγελίες, να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιον χρήστη αν τον ενδιαφέρει μια αγγελία ή να καταχωρίσει δωρεάν την αγγελία του.

Βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια. Στη MyRoomie, πάντως, ισχυρίζονται ότι μέσα από μια σειρά ελέγχων και συνεντεύξεων με τους χρήστες, διασφαλίζεται η ασφαλής χρήσης της πλατφόρμας τόσο σε επίπεδο επεξεργασίας ιδιωτικών δεδομένων αλλά και σε επίπεδο χρηστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider