Real Estate – Airbnb: Ο «χάρτης» τιμών και διαθεσιμότητας για τις εορτές – Τι συμβαίνει σε δημοφιλείς προορισμούς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate – Airbnb: Ο «χάρτης» τιμών και διαθεσιμότητας για τις εορτές – Τι συμβαίνει σε δημοφιλείς προορισμούς
Σε υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις για τις ημέρες Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς. Τι είδους διαμερίσματα - ακίνητα υπάρχουν. Πόσο κοστίζουν οι διακοπές σε Αράχοβα, Καρπενήσι, Μέτσοβο, Καλάβρυτα, Ιωάννινα, Αρκαδία, Κορινθία, Πήλιο και άλλες χειμερινές επιλογές.

Τα ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά. Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, ήδη τα ποσοστά είναι σε επίπεδα άνω του 80%, ενώ τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα ενταθεί και τα ποσοστά προ-κρατήσεων θα αγγίξουν το 100%.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη», αναφέρει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, ο οποίος προσθέτει: «όσο θα πλησιάζουμε στη πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά, και του γεγονότος ότι διαθέσιμα θα έχουν απομείνει μόνο τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120 τ.μ.) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση.

Ο «χάρτης» τιμών και διαθεσιμότητας

Στην Αράχοβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) αγγίζουν το 70% και το 66% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1). Το συνολικό κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 573€, ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 592€. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος διαμονής αφορά κυρίως κατοικίες 85 τ.μ. – 95 τ.μ. Ενώ, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις σε chalet ξεπερνά τα 1.000€. Η διαθεσιμότητα οικονομικών επιλογών πλέον είναι περιορισμένη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, διατίθενται προς μίσθωση 60 κατοικίες/διαμερίσματα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 67 για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 340€ έως 846€. Η κατώτατη τιμή μίσθωσης, αφορά κατοικία 50 τ.μ., ενώ η ανώτατη κατοικία 150 τ.μ. Προς στιγμήν, οικονομικότερες οι τιμές καταγράφονται για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 317€ έως 570€. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 94% για τα Χριστούγεννα και το 97% για τη Πρωτοχρονιά.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 81% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 78,5% για τη Πρωτοχρονιά. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 282€ έως 650€ για τα Χριστούγεννα και από 328€ έως 600€ για τη Πρωτοχρονιά. Βασικός ρυθμιστής του κόστους αποτελεί η απόσταση του ακινήτου από το κέντρο της πόλης.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 358€ έως 881€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55 τ.μ. έως 75 τ.μ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 523€ και το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 82%.

Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να ξεκινούν από 842€, ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 729€ με ποσοστό προ-κρατήσεων 92%.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα, το Λεβίδι, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια και Λεβίδι, να κυμαίνονται από 80% έως και 96% για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν ακόμη και το 100%. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 449€ έως και 840€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 564€ έως και άνω των 1.000€. Οι Αρκαδικοί προορισμοί, διαθέτουν προς μίσθωση κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100 τ.μ. -120 τ.μ. .

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 85% με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 423€ έως 940€. Ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 388€ έως 846€ και ποσοστό προ-κρατήσεων στο 68%.

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται από 496€ για τις των Χριστουγέννων. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 84% και το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις από 337€ έως 587€.

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 80% με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 523€ έως 843€, ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 329€ έως 843€ με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 85%. Στη Πορταριά, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 85% με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 564€ έως 834€, ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 600€ έως 711€ με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider