Real Estate - Ερμού: Σε ψηλά επίπεδα το μέσο μίσθωμα στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate - Ερμού: Σε ψηλά επίπεδα το μέσο μίσθωμα στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο
Στα 3.200 ευρώ/τμ το έτος το μέσο ενοίκιο στην εμπορική «πιάτσα» της Αθήνας. Στην 14η θέση της παγκόσμιας λίστας δημοφιλίας, σύμφωνα με την C&W.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ενοίκια στην Ερμού, δηλαδή στον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας αλλά και γενικότερα της χώρας, με τον δημοφιλή εμπορικό δρόμο να κατατάσσεται στην 14η θέση μεταξύ 92 αντίστοιχων αγορών ανά τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική παγκόσμια έρευνα της Cushman & Wakefield, η οδός Ερμού ανέβηκε μια θέση στην κατάταξη, σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο όταν και ήταν στην 15η.

Ειδικότερα, το μέσο μίσθωμα στην Ερμού διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, μειωμένο 4% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, αλλά αυξημένο 6% έναντι του περσινού οικονομικού έτους.

Το come back και οι ταχύτητες

Όπως σχολιάζει σχετικά η Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius, «η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη και τα νέα projects στην αγορά του retail, έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον χωρίς να παραβλέπουμε την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με την ίδια «τα κεντρικά καταστήματα στις κύριες αγορές απολαμβάνουν μεγάλη ζήτηση ιστορικά στην Ελλάδα», ωστόσο, επισημαίνει ότι η πορεία της Ερμού και άλλων εμπορικών δρόμων στις βέλτιστες τοποθεσίες, «δεν εκφράζουν απαραίτητα τον ευρύτερο χώρο του λιανικού εμπορίου και το σύνολο των αγορών».

Ωστόσο, στην αγορά real estate επικρατούν διαφορετικές ταχύτητες. Όπως προκύπτει, τα μισθώματα στα καταστήματα στην Ελλάδα ακολουθούν ανοδική πορεία μόνον στις πολύ καλές τοποθεσίες, ενώ στις υπόλοιπες παρατηρείται σταθερότητα ή και μείωση. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και κενά ακίνητα, δηλαδή αρκετοί χώροι χωρίς μισθωτή.

Η παγκόσμια 3άδα

Όπως σημείωσε και χτες το insider.gr, βάσει της έρευνας της Cushman & Wakefield που είναι η πρώτη μετά το 2019 (έχει ξεκινήσει από το 1988) όπως είναι αναμενόμενο η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης έχει ανακτήσει τη θέση της ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο με μέσο μίσθωμα 21.076 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο εμπορικός δρόμος Tsim Sha Tsui στο Χονγκ Κονγκ με 15.134 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος και στην τρίτη θέση, η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 14.547 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι.

Γενικότερα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη, τα ενοίκια στις κυριότερες εμπορικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά μέσο όρο 13% στην κορύφωση της πανδημίας και αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύντομα στο Ντουμπάι ο υψηλότερος ουρανοξύστης κατοικιών στον κόσμο

Ακίνητα: Που καταγράφηκαν οι πιο υψηλές τιμές πώλησης - ενοικίασης στην Αττική

Ενήμερα δάνεια: Οι προτάσεις στήριξης στο τραπέζι της συνάντησης ΥΠΟΙΚ – Τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider