Αυτή την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντήσουν τους Ιάπωνες και Κινέζους ομολόγους τους, έχοντας υψηλές προσδοκίες για ενίσχυση της αμυντικής και εμπορικής συνεργασίας με το Τόκιο, αλλά περιορισμένες ελπίδες σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το Πεκίνο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα ταξιδέψουν στην Ασία αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας με συνάντηση την Τετάρτη στο Τόκιο με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισιμπά, και συνεχίζοντας την Πέμπτη στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Στην Ιαπωνία, οι ηγέτες σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνίες για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την οικονομική ασφάλεια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή δήλωση από τη σύνοδο στο Πεκίνο, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία δεν αναμένει ουσιαστικές συμφωνίες από τη συνάντηση με την Κίνα, αλλά επιδιώκει απλώς έναν «ουσιαστικό, ανοιχτό, άμεσο, καλό και εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η Ευρώπη επιθυμεί να καταστήσει σαφές τι αναμένει από το Πεκίνο ώστε να διορθώσει τις μη βιώσιμες οικονομικές σχέσεις και να εξισορροπήσει τις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε.
«Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης έχει γίνει εύθραυστη πριν από τη σύνοδο κορυφής», εξηγεί ο Τσούι Χονγκτζιάν, πρώην Κινέζος διπλωμάτης και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου. «Ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες, όπως οι δασμοί του Τραμπ, θα μπορούσαν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, όμως άλλες δυσμενείς συνθήκες, όπως οι διαφωνίες τους στο θέμα της Ουκρανίας, εμποδίζουν τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης».
Ένας αξιωματούχος δεν απέκλεισε μια συμφωνία για συνεργασία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αν και ακόμη και αυτό παραμένει αβέβαιο.
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έχουν επιδεινωθεί από την περίοδο της πανδημίας, με την Ευρώπη να εκφράζει παράπονα για τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου και τη στήριξή του προς τη Μόσχα.
Για τις Βρυξέλλες, η συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ρωσικών εταιρειών που ενισχύει το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αποτελεί ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα. Την Παρασκευή, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινεζικές τράπεζες και πέντε εταιρείες με έδρα την Κίνα, στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου μέτρων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε τις πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά κινεζικών τραπεζών και προκάλεσε διαμαρτυρία από το Πεκίνο, το οποίο υποσχέθηκε απάντηση για την προστασία των δικών του εταιρειών.