Μητσοτάκης: Νέα συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο - Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Νέα συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο - Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή μας»

To εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι υπό την ηγεσία των οποίων συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επισφράγιση του επιπέδου αυτού και θεσμικά, με την αναβάθμιση σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, όπως προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν. Με την Κοινή Διακήρυξη θεσμοθετούνται πλέον τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας, ενώ με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις θεσμοθετείται η εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση.

«Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή μας. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης μας επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή μας βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή μας συνεργασία και σημείωσε ότι «οι τακτικές διαβουλεύσεις, που συμφωνήθηκαν και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους από τη ναυτιλία και την οικονομία έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστούν τις σχέσεις μας πιο ισχυρές».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο προσωπικό, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Προέδρου για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, καθώς και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ευχαριστώντας τον κ. Αλ-Σίσι.

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία για το Κυπριακό

Παράλληλα στις δηλώσεις του, απέστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για το Κυπριακό με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για δυο κράτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη, που προσφέρει το Κάιρο. «Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου, που επιδιώκουμε να αποκτήσει παραπάνω δυναμική» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο, που διαδραματίζει το Κάιρο στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Γάζα με στόχο την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, που όπως είπε αποτελεί μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε πρωτοβουλία, που θα επιχειρήσει να προβάλλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ενός ενιαίου κράτους στη Συρία με σεβασμό σε όλες τις θρησκείες και επέμεινε ότι γεγονότα όπως οι πρόσφατες σφαγές Χριστιανών και Δρούζων εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ενέργεια, ειδικότερα στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Αλ-Σίσι: Η υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής σχέσης είναι ένα καινούργιο βήμα για τις σχέσεις Καΐρου - Αθήνας

«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτήν την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα η οποία βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Αλ-Σίσι αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο το 2011 λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε κατανόηση και προσπάθησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και είχαμε ανάγκη από φίλους. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, και αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών».

Επίσης ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι αναφέρθηκε στην αξία του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης και εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το μοναστήρι. «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι ένας λαός» είπε.

«Η υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής σχέσης κάνει ακόμη πιο στενές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ένα καινούργιο βήμα για τις σχέσεις μας. Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι ένας ποιοτικός σταθμός στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε» σημείωσε.

«Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν την βοήθειά τους» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Εργαλείο λογοδοσίας η αξιολόγηση του δημοσίου - Ερωτηματολόγιο κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider