Δύσκολη εβδομάδα για τη κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύσκολη εβδομάδα για τη κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα μπορούσε εύκολα να περιγραφεί ως «διαβολοβδομάδα», μιας και πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, προκειμένου η πρόοδος στο Eurogroup να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας, να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες, προκειμένου να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Κυβερνητική πηγή εξηγούσε στο Insider.gr πως εξακολουθεί να παραμένει εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης on time, με μια πολιτική συμφωνία είτε στις 5/12 είτε λίγο αργότερα, και ξεκαθάριζε πως, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το βασικό σενάριο που υπάρχει επί τάπητος, δεν υπάρχει κανένας λόγος για προσφυγή στις κάλπες. Φυσικά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συγκερασμός θέσεων Βερολίνου-ΔΝΤ και παραμείνει το χάσμα, τότε η όλη διαδικασία θα βρίσκεται προ αδιεξόδου, αλλά έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως εν τέλει θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός και πως, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εφικτό και για την Αθήνα να κλείσει τις εκκρεμότητες, ακόμα και με ορισμένες περαιτέρω παραχωρήσεις και στο μέτωπο των εργασιακών.

Από εκεί και πέρα, στην Αθήνα για σειρά ραντεβού βρίσκονται από σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν και υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος Pierre Moscovici αλλά και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure. Και μπορεί και οι δύο αξιωματούχοι να έκαναν ενθαρρυντικά σχόλια για την Ελλάδα σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν το Σαββατοκύριακο (ο μεν στο Έθνος της Κυριακής, ο δε στην Εφημερίδα των Συντακτών), ωστόσο οι διαφορές και τα αγκάθια στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης παραμένουν, όπως αποτυπώθηκε και στην τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση υπουργών με τους επικεφαλής των Θεσμών το Σάββατο. Έτσι, αν δεν υπάρξει εντός της ημέρας ανατροπή σκηνικού και γεφύρωση των διαφωνιών, τότε το Euroworking Group δεν θα επικυρώσει το staff level agreement, με αποτέλεσμα η συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να φαίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πλην όμως, όχι ανέφικτη κατά τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μιας και η εντολή του κ. Τσίπρα είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Παράλληλα, αναπτύσσεται όμως και φιλολογία για δυνατότητα σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup με τηλεδιάσκεψη μετά τις 5/12. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5/12, πλην όμως έχει διαπιστωθεί σαφής πρόοδος και αναμένεται το κλείσιμο λίγων εκκρεμοτήτων. Τότε με βάση τη συζήτηση στο Eurogroup θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες συνεννοήσεις Αθήνας-θεσμών και να κλείσει το ζήτημα εκ του μακρόθεν. Μάλιστα, ακούγεται ήδη η ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία για ένα Eurogroup που θα μπορούσε να επικυρώσει το staff level agreement, αν φυσικά έχει επιτευχθεί ως τότε.

Φυσικά, υπάρχουν και ζητήματα που εκφεύγουν της επιρροής του Μαξίμου, όπως ο συγκερασμός θέσεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Κλειδί για κάτι τέτοιο θα είναι η συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group. Σύμφωνα με μία πηγή, υπήρξε επαφή των μελών του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς πάντως να έχει διαρρεύσει κάτι, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, σήμερα ή και αύριο είναι πιθανό να γίνει εν τέλει η εν λόγω επαφή ή ακόμα μια επαφή, αν όντως έγινε μια την Παρασκευή. Με άλλα λόγια, είτε έγινε, είτε πρόκειται να γίνει τις επόμενες μέρες, είτε έγινε και θα ξαναγίνει, όλοι οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το άτυπο αυτό όργανο θα συνεδριάσει, προκειμένου να παγιωθεί μια κοινή θέση.

Και αυτό γιατί η διαφωνία Βερολίνου και ΔΝΤ για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά και τα έξτρα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αν είναι απαραίτητα για την επίτευξή τους, είναι τα πραγματικά επίδικα που μπλοκάρουν και τη διαπραγμάτευση. Κάπως έτσι, δεν μπορεί να κλείσει το θέμα του Μεσοπρόθεσμου που θα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει, μιας και δεν υπάρχει συμφωνία για τα πλεονάσματα από το 2018 έως το 2020. Το μεν Βερολίνο επιδιώκει τη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων σχεδόν εις το διηνεκές, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem έχει αφήσει παράθυρο μικρής μείωσής τους, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αντιπαραγωγική την απαίτηση για τόσο υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ιδίως σε μια χώρα που έχει βγει από πολυετή ύφεση. Πλην όμως, εκτιμά πως, αν μείνει η απόφαση για πλεόνασμα στο 3,5%, τότε θα πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα για την κάλυψη της απόκλισης από τους στόχους, κάτι που όμως η Αθήνα ξορκίζει.

Όπως είναι φυσικό και παρά το γεγονός πως αξιόπιστες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικές, η είσοδος στην τελική ευθεία και η μη υπέρβαση των μέχρι στιγμής διαφωνιών, δημιουργεί αγωνία για την έκβαση της όλης διαδικασίας, μιας και τα περιθώρια έως το τέλος του χρόνου είναι εξαιρετικά στενά (σ.σ. κατά δήλωση του ίδιου του κ. Moscovici στην ΕΡΤ). Πλην όμως, όλες οι εμπλεκόμενες μεριές ξορκίζουν τις καθυστερήσεις, μιας και, για διαφορετικούς λόγους, τόσο τα ευρωπαϊκά κέντρα όσο και το Μαξίμου θέλουν το ελληνικό ζήτημα να έχει λυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προτού ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ήπειρος μπει σε εκλογικό κύκλο που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της Ένωσης. Βεβαίως, στην άκρη του μυαλού όλων υπάρχει και το κακό σενάριο, το οποίο όμως η πλειοψηφία των πηγών θεωρεί ελάχιστα πιθανό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τουρισμός: To πολλά υποσχόμενο στοίχημα της Ινδίας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Διοικητικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο για τους νέους κλάδους που εντάχθηκαν

Τερκενλής: Υποχώρηση τζίρου και κερδών για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider