Τα όσα λέγονται περί προσφυγής στις κάλπες δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, με δεδομένη την ερμηνεία κάποιων στη φράση του πρωθυπουργού πως τυχόν αποτυχία της αξιολόγησης θα σήμαινε ενδεχομένως προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εξηγούσαν στο insider.gr πως δεν πρέπεινα εκλαμβάνεται ως πρελούδιο εκλογικής διεξόδου, αλλά περισσότερο ως ένα μήνυμα προς την ανήσυχη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και αυτό το σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί.
Η αλήθεια είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, προκειμένου να βρει πάτημα και να κλείσει σχετικά ομαλά η αξιολόγηση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, αυτές τις μέρες που στη δημόσια σφαίρα γίνονται παράλληλες συζητήσεις, οι διεργασίες είναι έντονες, ενώ ενόψει του Euroworking Group της Δευτέρας αναμένεται να κορυφωθούν. Άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται στη διαπραγμάτευση και ιδιαίτερα στο μέτωπο των εργασιακών περιγράφουν ένα ιδιαίτερο πινγκ-πονγκ μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και της κ. Velculescu του ΔΝΤ, καθώς αμφότερες έχουν μια αυστηρά τεχνοκρατική αλλά εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ζήτημα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει ναυάγιο, μιας και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν αρκετά περιθώρια συμβιβασμών, αν και από το κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται πως θα φτάσουμε έως και το παρα πέντε, προκειμένου να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και αν η αγωνία της αξιολόγησης θα πάρει παράταση.
Η προαναφερθείσα πολιτική σταθερότητα πηγάζει και από την ανάγκη της Ευρώπης να τελειώνει με το ελληνικό ζήτημα όσο το συντομότερο γίνεται και μάλιστα με τον πιο αναίμακτο τρόπο. Γι’ αυτό και αρμόδιες πηγές προεξοφλούν πως η συνάντηση που δεν έγινε στο Βερολίνο θα γίνει και πως εν τέλει θα βρεθεί η χρυσή τομή. Άλλωστε, ακόμα και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Washington Group, στις οποίες συζητήθηκαν καίρια θέματα, η διαρροή έγινε έπειτα από τη συνάντηση, όχι προκαταβολική. Κάπως έτσι, σοβαρές πηγές εξηγούν πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης το ελληνικό θέμα να πάρει παράταση, καθώς ακολουθεί ένας δύσκολος κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων και πολιτικών ορόσημων που εκτείνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αρχικά, είναι το ιταλικό δημοψήφισμα και οι αυστριακές προεδρικές εκλογές στις 4/12. Ήδη, για το πρώτο υπάρχει μια έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκούς κύκλους, καθώς το αποτέλεσμα είναι επίφοβο και θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αναταράξεις. Έπειτα, στις 20/1 αναλαμβάνει στις ΗΠΑ ο Donald Trump, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τέλος, τον Μάρτιο γίνονται εκλογές στην Ολλανδία, όπου οι ακροδεξιοί προηγούνται και θα χρειαστεί συνασπισμός πολλών κομμάτων, κατά τα φαινόμενα, για να κυβερνηθεί η χώρα, οι εκλογές στη Γαλλία, με τον δεύτερο γύρο να είναι στις αρχές Μαϊου και τέλος οι εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ακόμα, σε μια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα, την Ισπανία, ο Mariano Rajoy ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα πολιτικά του περιθώρια. Συνεπώς, όλοι θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό ζήτημα και σχετικά σύντομα, προκειμένου να μην είναι μια ανοιχτή πληγή, μεσούντων άλλων, πιο σοβαρών ζητημάτων που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης κατ’ επέκταση.
Τούτων, δοθέντων οι χθεσινές αναφορές τόσο του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem όσο και του αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών Pierre Moscovici εκλαμβάνονται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ο μεν κ. Dijsselbloem ανέφερε από το Μάλτα πως το Eurogroup έχει επεξεργαστεί και κάποια πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με ορίζοντα το 2018, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν εφόσον απαιτηθεί. Συνδυαστικά με τα «κλειδωμένα» βραχυπρόθεσμα του ESM, Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή έλεγε χθες στο Insider.gr πως το κάλεσμα στο ΔΝΤ για συμμετοχή γίνεται όλο και πιο σαφές. Ακόμα, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε πως είναι «δικαιολογημένα αισιόδοξος» για την πορεία της αξιολόγησης, ενώ επανέλαβε τη θέση του για την «συνολική συμφωνία πριν το τέλος του έτους» σε ό,τι αφορά το χρέος. Περιττό να υπογραμμιστεί πως το Μαξίμου υποδέχθηκε αυτές τις δύο δηλώσεις με ικανοποίηση.
Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί την πολιτική συγκυρία, μιας και ο κ. Τσίπρας βλέπει εδώ ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και θέλει να πάρει επίσης τα μέτρα για το χρέος και το QE του κ. Draghi, προκειμένου η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση να πάρει ανάσα. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πως η εφαρμογή του Μνημονίου από τον κ. Τσίπρα, χωρίς κοινοβουλευτικές διαρροές και κοινωνικές εντάσεις, έχει καταγραφεί θετικά. Από εκεί και μετά, ο ορίζοντας θα είναι καθαρός, αν και κάποιοι βλέπουν σενάριο εκλογών τον Μάρτιο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, με το σκεπτικό πως η κυβέρνηση θα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της και να χτυπήσει στα ίσια τη ΝΔ. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που λένε (σ.σ. και προσώρας πλειοψηφούν στις σχετικές συζητήσεις) πως, με δεδομένη τη θετική συγκυρία, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να ποντάρει στο «γύρισμα» της οικονομίας, προκειμένου να δρέψει οφέλη, με δεδομένο πως δεν έχει κάποιο σημαντικό πολιτικό εμπόδιο, όπως είχε την προεδρική εκλογή ο κ. Σαμαράς το 2014. Στους υποστηρικτές του μακρόπνοου σεναρίου συγκαταλέγονται και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά, φυσικά, υπό την αίρεση πως όλα αυτά θα πάνε με βάση το baseline scenario του Μαξίμου, έστω και με μικρές χρονικές αποκλίσεις που δεν μπορούν να αποκλειστούν.