Σε ρυθμούς Obama κινείται και θα κινείται η κυβέρνηση από σήμερα και έως τουλάχιστον την Τετάρτη, με δεδομένο πως, παρά την εκλογή Trump, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, η πρώτη μετά το μακρινό 1999, είναι βαρύνουσας σημασίας, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως τα περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης του κ. Obama κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους είναι δραστικά μικρότερα σε σχέση με το αν είχε εκλεγεί πρόεδρος η Hillary Clinton.
Όπως εξηγούσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Insider.gr, η επίσκεψη Obama, η οποία θα μεταδοθεί παντού, αναμένεται να σημάνει το τέλος της ιδιότυπης «καραντίνας», στην οποία βρίσκεται η Αθήνα και θα έχει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο εντυπώσεων. Παράλληλα, το μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας που αναμένεται να εκπέμψει ο κ. Obama το περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου, μιας και ο κ. Obama ήταν ένας πρόεδρος που αναγνώρισε για την Ελλάδα κομβικό ρόλο σε ό,τι αφορά κυρίως τη γεωστρατηγική παράμετρο και ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι το 2015, τόσο με δημόσιες όσο και με παρασκηνιακές παρεμβάσεις.
Κάπως έτσι, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιμένουν από τον κ. Obama να εκπέμψει ένα θετικό σήμα για τη χώρα μας, αν και αναγνωρίζουν πως η ομιλίες του σε Αθήνα και Βερολίνο ίσως πλέον να έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο τόσο ως προς την παρακαταθήκη του όσο και για την παγίωση ορισμένων «σταθερών» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, ώστε να καταγραφούν στον δημόσιο διάλογο και να διασφαλίσουν την κατά το δυνατόν συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και κατά τη θητεία του κ. Trump.
Μάλιστα, ο κ. Obama έδωσε μια πρόγευση των όσων θα πει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, όπου, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το επίδικο του χρέους, επανέλαβε την ανάγκη απομείωσής του, συνδυαστικά όμως με την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. «Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει τώρα πλεόνασμα και η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Barack Obama στην «Κ» και προσέθεσε πως «Είναι, όμως, σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα.».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει πως «στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που θα είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνη η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους».
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, μπορεί το μήνυμα του κ. Obama να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, πλην όμως υπάρχουν δύο αντικειμενικά δεδομένα: αφενός, το ζήτημα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των Ευρωπαίων και ήδη φαίνεται να δρομολογείται κάποιου είδους συμβιβασμός με το ΔΝΤ, αφετέρου κανένα μήνυμα του κ. Obama δεν δεσμεύσει τον κ. Trump. Όπως είναι φυσικό, βέβαια, τόσο οι συνομιλίες για το χρέος όσο και για ζητήματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και ενέργειας είναι σημαντικότατες, μιας και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια και συνέπεια. Το ζήτημα όμως είναι πως η ένταση των μηνυμάτων και η δυνατότητα δέσμευσης δεν είναι ίδιες από πρόεδρο σε πρόεδρο, πολλώ δε μάλλον όταν ο επόμενος πρόεδρος είναι τόσο διαμετρικά αντίθετος από τον κ. Obama. Κάπως έτσι, μπορεί η ανάγκη για ένα θετικό μήνυμα από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμένει εξαιρετικά σημαντική, πλην όμως, όπως επεσήμαινε στο Insider.gr πολύπειρος διπλωμάτης κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις και τις προτεραιότητες του νέου προέδρου, συνεργάτες του οποίου, όπως ο αντιπρόεδρο Pence ή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Flynn έχουν ήδη σπεύσει να κάνουν λόγο για την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία.