ΕΣΡ αποκτήσαμε. Και τώρα τι;  

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΣΡ αποκτήσαμε. Και τώρα τι;  

Η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήταν η πρώτη που παρήγαγε πολιτικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι, η χώρα απέκτησε ΕΣΡ ( το οποίο είχε «ξηλωθεί» κανονικά το 2015) και τώρα υπάρχει το περιθώριο να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, αν και ακόμα αναμένεται το σκεπτικό του ΣτΕ για την απόφαση αντισυνταγματικότητας επί του νόμου Παππά.

Όπως είναι ευνόητο, το καίριο ζήτημα ήταν η μετακίνηση της ΝΔ προς το «ναι». Προς τούτο συνέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κάτι που του αναγνώριζαν ιδιωτικά και δημοσίως κορυφαία γαλάζια στελέχη, λέγοντας πως επέδειξε το πνεύμα συνεργασίας που δεν επέδειξε επί τόσους μήνες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός. Προς τη συναίνεση συνέτεινε και η μεσημεριανή δήλωση του Νίκου Παππά, ο οποίος ουσιαστικά αναγνώριζε την αρμοδιότητα του ΕΣΡ και για τον αριθμό των αδειών, ενώ για πρόεδρος του Συμβουλίου προτεινόταν ο Θανάσης Κουτρομάνος, εισήγηση της ΝΔ. Επίσης, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, όλη τη μέρα ήταν ανοιχτός ο δίαυλος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (Τσίπρα-Μητσοτάκη δηλαδή), αλλά μέσω αντιπροσώπων: τις διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Δένδιας, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούσαν με το Μαξίμου ο μεν, με την Πειραιώς ο δε και κάπως έτσι ήρθησαν τα εμπόδια.Ήδη, από τις τρεις το μεσημέρι κεντρικά στελέχη της ΝΔ εξέπεμπαν μηνύματα συναίνεσης, η οποία και επιβεβαιώθηκε με τη θετική ψήφο του κόμματος επί της πρότασης και αφού επίσης μεσολάβησε παρασκήνιο για την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Βασίλη Κουφόπουλου (με ισχυρές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ) από την τελική σύνθεση των μελών.

Και κάπως έτσι, μετά από διαδικασία μηνών, πλέον habemus ΕΣΡ. Το ερώτημα είναι: και τώρα τι; Αρχικά, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει με το καθεστώς των προσωρινών αδειών, έναντι κάποιου υψηλού ετήσιου τιμήματος. Αυτό θα ήταν κάτι που θα γινόταν συνδυαστικά ενδεχομένως με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για να αλλάξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, σε περίπτωση μη συγκρότησης του ΕΣΡ. Τώρα, όλες οι αρμοδιότητες περνούν, έστω και με την ρητή διαβεβαίωση των κυβερνητικών στελεχών στο ΕΣΡ.

Ένα κρίσιμο ερώτημα, με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί το ΕΣΡ έχει να κάνει με το τι είδους διαδικασία θα ακολουθηθεί: αδειοδοτική, με ενιαίο τίμημα, όπως προτείνει η ΝΔ ή διαγωνιστική με ανοιχτό, όπως έχει υποστηρίξει η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό πια είναι αρμοδιότητα του συμβουλίου να το αποφανθεί, όπως επίσης και, σε περίπτωση που αποφασίσει να γίνει διαγωνισμός, να ορίσει και τις παραμέτρους του. Σε αυτές ανήκει προφανώς και ο αριθμός των αδειών, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω χθες από τον αριθμό «4», κάτι που μένει να προσδιοριστεί εκ νέου.

Ως προς το δικαίωμα εκπομπής, με τα παρόντα δεδομένα οι νέοι υπερθεματιστές του διαγωνισμού Παππά δεν μπορούν να εκπέμψουν, εκτός αν μπουν στη μετοχική σύνθεση κάποιου υφιστάμενου τηλεοπτικού σταθμού. Με απλά λόγια, τόσο ο κ. Μαρινάκης όσο και ο κ. Σαββίδης αναμένουν τις αποφάσεις του ΕΣΡ, οι οποίες πάντως δεν είναι σίγουρο πως θα είναι τόσο ταχείς, ενώ οι ίδιοι φέρονται να επιθυμούν γρήγορη επίλυση της εκκρεμότητας, μιας και ήδη έχουν προβεί στους κατάλληλους σχεδιασμούς, άλλος περισσότερο (Μαρινάκης) άλλος λιγότερο (Σαββίδης). Επίσης, ένα ζήτημα που ανησυχεί τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού Παππά, με το βλέμμα στα διαφημιστικά έσοδα, είναι το εξής: πόσες άδειες θα δοθούν εν τέλει και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη διαφημιστική πίτα; Η απάντηση απασχολεί όλους, παλιούς και νέους μέχρι πρότινος αδειοδοτημένους.

Πολιτικά, πάντως, η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν όντως επιθυμία της κυβέρνησης, ίσως περισσότερο από τη ρύθμιση του τοπίου, και για έναν άλλο λόγο: διότι, σε περίπτωση που το νέο συνολικό τίμημα είναι μικρότερο από αυτού του διαγωνισμού του Αυγούστου, το κυβερνητικό spin θα συνοψίζεται στο ότι «εν τέλει, εισπράξαμε λιγότερα χρήματα από αυτά που θα παίρναμε από έναν νόμο που βγήκε αντισυνταγματικός, επειδή δεν συναινέσατε το φθινόπωρο για ΕΣΡ». Αλλά, μέχρι τότε υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιάμεσα βήματα να γίνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider