Αν πρέπει να κρατήσει κανείς κάτι βασικό από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, αυτό είναι η φράση «κλείστε την αξιολόγηση χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις», κάτι που αντανακλάται άλλωστε ως φιλοσοφία και στην επιλογή των προσώπων του ανασχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα παραγωγικά υπουργεία. Πλην όμως, όπως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, έτσι και ένας νέος υπουργός δεν θα έχει περίοδο χάριτος στο υπουργείο του, επειδή μόλις ανέλαβε, μιας και τα μέτωπα με την Τρόικα είναι αρκετά και πιεστικά, ενόψει και της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.
Αρχής γενομένης από το υπουργείο Οικονομικών, δεν χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να εμπεδωθεί ο καίριος ρόλος των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στο εγχείρημα της δεύτερης αξιολόγησης. Άλλωστε, οι ίδιοι έχουν βρει φόρμουλα επικοινωνίας με τους δανειστές και δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά ως προς τους επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. Ίσως ένα από τα βασικότερα αγκάθια που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι η πίεση για την νομοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου, όπου θα πρέπει να εγγραφούν και στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018, ενώ εκκρεμεί και το ζήτημα του προϋπολογισμού και του ελέγχου επί της εφαρμογής των μέτρων που ελήφθησαν κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών, πέραν όλων των άλλων, θα κληθεί να διασφαλίσει και την ομαλή μετάβαση ως προς τη ΓΓΔΕ στο νέο, ανεξάρτητο καθεστώς της. Τελος, δύο κρίσιμα ζητήματα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, συζήτηση, η οποία καρκινοβατεί, αλλά και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, μιας και δεν υπάρχει συμφωνία για τον συντελεστή φορολόγησης.
Μεγάλα είναι τα «αγκάθια» και για το υπουργείο Ανάπτυξης που ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, επικουρούμενος από τον αναπληρωτή του Αλέξη Χαρίτση και τον υφυπουργό για θέματα Επενδύσεων Στέργιο Πιτσιόρλα. Μια βασική εκκρεμότητα που άφησε ο κ. Σταθάκης, αν και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, είναι ο μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού, τον οποίο θα πρέπει να κλείσει ο κ. Παπαδημητρίου. Παράλληλα, στην ατζέντα των προαπαιτούμενων είναι αρκετά ζητήματα από το toolkit του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα της αγοράς και ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μηχανικών), ενώ ακόμα υπάρχουν και αρκετά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά με το νέο Υπερταμείο.
«Ηλεκτρική» μοιάζει πως είναι η καρέκλα της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Μπορεί προ ημερών να σήμανε συναγερμός για την αναφορά του κ. Dijsselbloem σε εκ νέου άνοιγμα του ασφαλιστικού, μέχρι να διασαφηνιστεί πως γινόταν λόγος για τον μηχανισμό του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, όμως η νέα υπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί δύο δυσάρεστες πραγματικότητες, πέραν των εκκρεμοτήτων στα εργασιακά: την κατάρρευση εσόδων που παρουσιάζονται σε τεράστια ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, ο οποίος έσπασε ήδη τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, αλλά και το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα η φόρμουλα για την ψηφισμένη αύξηση των εισφορών στα μπλοκάκια από 1/1/2017, η οποία έχει προκαλέσει πανικό στην αγορά και ιδίως σε ό,τι αφορά όσους συνδυάζουν μισθωτή εργασία και ελεύθερο επάγγελμα. Από εκεί και πέρα, τα προνοιακά επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστειο κλίνη, ενώ είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τον κατώτατο μισθό, μιας και το ζήτημα είναι αν ο καθορισμός του θα γίνεται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή με νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, οι δανειστές θα πιέσουν για την διατήρηση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, ενώ ανοιχτό είναι και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Ίσως το έργο της κ. Αχτσιόγλου να είναι το πιο δύσκολο που έχει υπουργός σε αυτή τη διαπραγμάτευση, καίτοι, λόγω της θητείας της στο πλευρό του κ. Κατρούγκαλου δεν θα πέσει…κατευθείαν στα βαθιά.
Τέλος, ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν θα γλιτώσει από την…βάσανο των θεσμών, μιας και έχει και αυτός ανοιχτά ζητήματα σε αυτή την αξιολόγηση. Ένα κρίσιμο είναι η ιδιωτικοποίση του 20% του ΑΔΜΗΕ, ενώ είναι ανοιχτό το πώς θα ανταποκριθεί ο κ. Σταθάκης και σε τυχόν πίεση του 17% της ΔΕΗ, το οποίο ο προκάτοχός του κ. Σκουρλέτης είχε απορρίψει διαρρήδην. Ακόμα, ο κ. Σταθάκης θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές το νέο πλαίσιο για τις NOME, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ακόμα παραμετρικά προαπαιτούμενα που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.