Το μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές και αγορά με αλλαγές - κλειδιά

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές και αγορά με αλλαγές - κλειδιά

Για τις αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός υπάρχουν δύο γραμμές ανάλυσης. Η μια, πιο απαισιόδοξη, θέλει τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να σώσει…οτιδήποτε αν σώζεται, με το βλέμμα και σε μια εκλογική αναμέτρηση, αξιοποιώντας και τις τελευταίες εφεδρείες του.

Το Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και, όπως εξηγούσε πρωθυπουργικός συνομιλητής στο insider.gr, με τις αλλαγές στα υπουργεία της διαπραγμάτευσης, ο στόχος είναι να δοθεί ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: προς τους δανειστές και προς την αγορά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, οι αλλαγές είναι μόνο παραμετρικές. Η βασική διαπραγματευτική ομάδα Τσακαλώτου-Χουλιαράκη παραμένει ίδια και προστίθεται μόνο η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, στη θέση του κ. Αλεξιάδη.

Η αλήθεια είναι πως στον κ. Αλεξιάδη χρεώνεται κυρίως η αναντιστοιχία λόγων-έργων για περιπτώσεις όπως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων ή η αξιοποίηση των ευρημάτων από τις γνωστές λίστες με τους φοροφυγάδες. Κάπως έτσι, η καρέκλα του ΓΛΚ αποδείχθηκε εκ νέου ηλεκτρική και μένει να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της εξαιρετικά χαμηλών τόνων κ. Παπανάτσιου, η οποία ομολογουμένως είναι έμπειρη λογίστρια και φοροτεχνικός, χωρίς όμως βιογραφικό που…συναρπάζει.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η έκπληξη έγινε σε πολλά μέτωπα. Αφενός, ο νέος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου θεωρείται στέλεχος, στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά.

Διατηρεί εξαιρετικές επαφές στις ΗΠΑ με ανθρώπους-κλειδιά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, έχει τακτική παρουσία στο Κογκρέσσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ορισμένοι θεωρούν το timing της τοποθέτησής του, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Οbama, ως ενδιαφέρον. Έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, ενώ έχει εκφράσει την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Αναβαθμίστηκε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης από υφυπουργός σε αναπληρωτή, μιας και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου είχε καταγραφεί με θετικό στίγμα η δράση του στο κομμάτι του ΕΣΠΑ, ενώ η τοποθέτηση του Στέργιου Πιτσιόρλα ως υφυπουργού με αρμοδιότητα τις επενδύσεις δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει στο συγκεκριμένο πόστο έναν άνθρωπο που μιλά την ίδια γλώσσα με την αγορά. Αν το αποτύπωμά του όμως θα είναι το ίδιο, όπως στη θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ, θα φανεί στην πράξη

Πηγές από την αγορά ενέργειας, αλλά και γενικότερα από εταιρείες που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (που παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, έμεινε ενιαίο) υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο την αντικατάσταση του κ. Σκουρλέτη από τον κ Σταθάκη. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης θεωρείται πιο φιλικός στην ιδιωτική πρωτοβουλία από τον προκάτοχό του, ενώ και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανήκει στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως δε η ανακούφιση της φυγής του κ. Σκουρλέτη να είναι μεγαλύτερη και από αυτή της έλευσης του κ. Σταθάκη. Βέβαια, ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να θεωρείται αναβαθμισμένος στο υπουργείο Εσωτερικό και να συμμετέχει στον νέο πρωινό καφέ του Μαξίμου, όμως από καραμπόλα τη γλίτωσε, μιας και και αν ο Νίκος Φίλης είχε δεχθεί να πάει στο Εσωτερικών, αυτός θα ήταν εκτός κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εργασίας, ήταν δεδομένη η επιθυμία του κ. Κατρούγκαλου να αποχωρήσει. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να πάει στη θέση που πήγε, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, μιας και δεν μπορούσε και δεν επιθυμούσε να διαχειριστεί άλλο την καυτή πατάτα του χαρτοφυλακίου του. Προς τούτο, επιστρατεύτηκε η…doer Έφη Αχτσιόγλου, νεαρό στέλεχος, αλλά με αρκετές συμπάθειες στην Κομισιόν.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέπτυξε σχέσεις με τις Βρυξέλλες όντας στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι από τα στελέχη που οι δανειστές είχαν βρει modus operandi. Η τοποθέτησή της δείχνει πως στο Μαξίμου δεν ήθελαν να δοκιμάσουν με άλλο πολιτικό στέλεχος, με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα των εκκρεμοτήτων του χαρτοφυλακίου, ενώ ήθελαν και ένα στέλεχος που θα έχει και μερική…άγνοια κινδύνου, μιας και το κοστούμι που ράβεται στα εργασιακά είναι εκ νέου εξαιρετικά δυσβάσταχτο.

Ακόμα, στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καίτοι ήθελε να μείνει στο Εσωτερικών, διατηρεί καλές σχέσεις με την εφοπλιστική κοινότητα και μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί τις εκκρεμότητες του τομέα του, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε την ενίσχυση του Νίκου Παππά, ο οποίος πλέον γίνεται υπερυπουργός: θα έχει την αρμοδιότητα των ΜΜΕ, την Ψηφιακή Πολιτική, αλλά και τις Τηλεπικοινωνίες, συνεπώς θα έχει άμεση σχέση με την αγορά και με διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης, ενώ θα συνεχίσει να είναι συνομιλητής του Μαξίμου και να συμμετέχει στον πρωινό καφέ.

Στη νέα σύνθεση του Μαξίμου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει το πόστο της ανάπτυξης και της καθημερινότητας, αλλά γενικώς θα είναι…all around παίχτης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τον γενικοτερο στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ ο τεχνοκράτης Δημήτρης Λιάκος (προέρχεται από το περιβάλλον του Γιάννη Δραγασάκη) θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του προγράμματος και σύνδεσμος, επί της ουσίας, Μαξίμου και παραγωγικών υπουργείων. Φυσικά, στη Ζαλοκώστα θα παραμείνει ο Γιάννης Δραγασάκης, στέλεχος που έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο σε δύσκολες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ενώ επιτηρεί για λογαριασμό του Μαξίμου και την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider