Νέα κυβερνητική πρωτοβουλία για το ΕΣΡ 

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα κυβερνητική πρωτοβουλία για το ΕΣΡ 

Νέα πρωτοβουλια για την άρση του αδιεξόδου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, όπως προέκυψε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αναμένεται να κατατεθεί νέα τροπολογία, η οποία θα καθιστά το ρόλο του ΕΣΡ ρυθμιστικό για κάθε διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται για σημαντική υπαναχώρηση της κυβέρνησης, μιας και πλέον το ΕΣΡ καθίσταται η μόνη αρμόδια αρχή για τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ το ΕΣΡ και μόνο θα μπορεί να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, πριν προκηρύξει τους όρους του διαγωνισμού. Έτσι, στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του αρχικού νόμου η ανάγκη «αιτιολογημένης» γνώμης του ΕΣΡ, μετατρέπεται σε «σύμφωνη» για οποιαδήποτε απόφαση καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Η αρχική διατύπωση του άρθρου είχε ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Ε.Σ.Ρ. και δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης ανά κατηγορία εμβέλειας». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την άλλη τροπολογία που έχει καταθέσει περί αναστολής ισχύος του άρθρου 2Α του πρώτου κεφαλαίου του νόμου Παππά, καθώς θεωρεί πως θα αποτελέσει βάση για την έγερση νομικών αξιώσεων εκ μέρους των υπερθεματιστών του διαγωνισμού που έγινε.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση θέλει να οδεύσει προς τη συναίνεση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός «19» στη Διάσκεψη των Προέδρων και να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5 για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πλην όμως, η θέση της ΝΔ, όπως την επαναλάμβαναν για πολλοστή φορά το βράδυ κομματικές πηγές, είναι πάγια: πρώτα κατάργηση των 15 πρώτων άρθρων του νόμου Παππά και άρα πλήρης επαναφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ και μετά συναίνεση για τα πρόσωπα που θα το συγκροτήσουν, εφόσον γίνει συζήτηση και επ’ αυτών. Μάλιστα, προς επίρρωσιν, γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν την Τετάρτη πως πρέπει «να καταργηθεί ο νόμος Παππά για να προχωρήσουμε στην ονοματολογία. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προταθεί η ΝΔ δεν θα ψηφίσει». Συν τοις άλλοις, στην πρόταση νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, γίνεται λόγος για αδειοδοτική και όχι για διαγωνιστική διαδικασία που είναι ένα ακόμα πεδίο διαφωνίας.

Πάντως, μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να εξαντληθούν οι προσπάθειες συναίνεσης, ενώ πιο ενεργό ρόλο έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος ως εμπειρότερος και λιγότερο πολωμένος από τον κ. Παππά, έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του.

Πλην όμως, εφόσον δεν υπάρξει ραγδαία αλλαγή δεδομένων και υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς το νόμο Παππά, είναι άγνωστο πώς η ΝΔ θα μπορούσε να συμπράξει, ασχέτως αν πρότεινε τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρομάνο για την προεδρία του ΕΣΡ και αν υπάρχουν στελέχη της που διαβλέπουν εκ μέρους του κ. Βούτση καλή πρόθεση να υπηρετηθεί η απόφαση του ΣτΕ. Και, από κοντά και η Ένωση Κεντρώων, η οποία κάνει επίσης λόγο για κατάργηση του νόμου Παππά, ενώ και Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, λέγοντας πως θα καταψηφίσουν την προτεινόμενη σύνθεση, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις για αποκατάσταση του status quo ante ως προς το ΕΣΡ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider