Προ των πυλών ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προ των πυλών ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται ο ανασχηματισμός, ο οποίος βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις. Άλλωστε, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο περιθώριο από τη στιγμή που διέρρευσαν τα προσχέδια των προεδρικών διαταγμάτων για τις νέες δομές των υπουργείων που είχαν σταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, μιας και, αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση στις ευκταίες αλλαγές, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος τα υπουργικά μολύβια να κατέβουν για τα καλά και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο λόγω της διαπραγμάτευσης.

Κάπως έτσι, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως έως τη Δευτέρα (συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ) ή έστω αμέσως μετά, οι μέρες είναι…γκαστρωμένες και μπορεί να γεννήσουν νέο κυβερνητικό σχήμα που, εκ του αποτελέσματος θα φανεί, αν θα είναι μακράς πνοής ή πιο διαχειριστικό, ενώ υπάρχει και το λιγότερο πιθανό αυτή την ώρα σενάριο οι αλλαγές να μετατεθούν για μετά τις 14 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της αξιολόγησης. Πλην όμως, λόγω του φαινομένου των κατεβασμένων μολυβιών, πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν τις αμέσως επόμενες μέρες υψηλές πιθανότητες ανακοινώσεων, παρά τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές διαψεύσεις.

Γράψε-σβήσε στο σταυρόλεξο των αλλαγών

Ως προς τα υπουργεία του οικονομικού πεδίου, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει οιαδήποτε αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης τα βρίσκουν με τους Θεσμούς, ενώ για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη υπάρχει ικανοποίηση, λόγω του χαμηλού προφίλ του και της μεγάλης του προσπάθειας να ανταποκριθεί στον στόχο των εσόδων. Υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς τον Γιώργο Σταθάκη, αν και έχει ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς, όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα επιχειρηματικά δάνεια, πλην όμως το υπουργείο του χάνει και άλλο χαρτοφυλάκιο μετά τις αλλαγές των δομών, αυτό του Τουρισμού, το οποίο γίνεται αυτόνομο εκ νέου. Αργά το βράδυ είδε το φως της δημοσιότητας πληροφορία για πρόταση στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο για το εν λόγω υπουργείο, την οποία όμως τόσο το Μαξίμου όσο και πηγές του ΕΒΕΑ διέψευδαν. Στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος λέει σε συνομιλητές του πως δεν έχει πρόθεση αποχώρησης, αλλά προφανώς είναι στη διάθεση της κυβέρνησης. Το πρόβλημα στο εν λόγω υπουργείο είναι πως η προθυμία άλλων στελεχών να πάνε είναι από μικρή έως ελάχιστη, μιας και η καρέκλα θεωρείται ηλεκτρική.

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο του Πάνου Σκουρλέτη σπάει σε δύο κομμάτια, αυτό του Περιβάλλοντος και αυτό της Ενέργειας. Θεωρείται δύσκολο ο κ. Σκουρλέτης να μείνει μόνο με το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν και να τον παροπλίσουν, συνεπώς στο «σβήσε-γράψε» αναζητείται φόρμουλα απεμπλοκής. Η ίδια φόρμουλα αναζητείται και για τον Νίκο Παππά. Είναι δεδομένο πως θα παραμείνει καθημερινός συνομιλητής του κ. Τσίπρα, πλην όμως συζητείται και η μετακίνησή του σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Πλην όμως, ο υπουργός έχει ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και είναι άγνωστο ποια απόφαση θα ληφθεί γι’ αυτόν. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καίτοι χάνει τις Μεταφορές που πάνε στο Ναυτιλίας, δεν δείχνει να ανησυχεί για το κυβερνητικό του μέλλον, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μάλλον διάγει τις τελευταίες του μέρες στην Ακτή Βασιλειάδη.

Αμφισβητούμενη είναι και η παραμονή της κ. Γεροβασίλη στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου, μιας και μπορεί να μετακινηθεί σε υπουργείο, με αυτό των Εσωτερικών και αυτό της Υγείας να είναι δύο υποψηφιότητες. Στο πρώτο, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής χάνει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που γίνεται ξεχωριστό υπουργείο, αλλά σε συνομιλητές του λέει πως θέλει να παραμείνει στη θέση του. Για το Υγείας θεωρείται δύσκολο να μην σπάσει το δυσλειτουργικό δίπολο Ξανθού-Πολάκη, αν και οι μετοχές αμφότερων είναι σε υψηλά επίπεδα στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, σύμφωνα και με τη σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως κανείς εκ των δύο δεν θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Τέλος, στο υπουργείο Παιδείας, ενδεχόμενη αντικατάσταση του Νίκου Φίλη, μετά και τις τελευταίες βολές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου φαντάζει παρακινδυνευμένη, αν και έχει γίνει σχετική συζήτηση.

Το πρόβλημα: Ο πάγκος δεν έχει βάθος

Από την άλλη, όποιες αλλαγές και αν επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει ένα δεδομένο: ο πάγκος είναι περιορισμένος. Έτσι, εντός κυβερνητικού σχήματος μπορούν να γίνουν ορισμένες ανακατατάξεις-π.χ. αρκετοί μιλούν με θετικά λόγια για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση που έχει το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ-, αλλά στο κόμμα οι επιλογές είναι λίγες.

Μεταξύ αυτών ο διευθυντής της Κ.Ο. Κωστής Ζαχαριάδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σπύρος Λάππας και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας και φυσικά ο Φώτης Κουβέλης. Το φως της δημοσιότητας έχει δει επίσης το σενάριο της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα «σαραντάρηδων» συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος.

Πράγματι, συζητήσεις υπάρχουν και ορισμένα σενάρια αναβάθμισης είναι υπαρκτά, πλην όμως δεν μπορεί να αποσαθρωθεί όλο το στελεχιακό δυναμικό του Μεγάρου Μαξίμου. Τέλος, αν ο πάγκος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρός, των ΑΝΕΛ είναι ακόμα μικρότερος, μιας και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί κάποιον από τους μη αξιοποιηθέντες βουλευτές (Κώστας Ζουράρις, Δημήτρης Καμμένος, Κώστας Κατσίκης, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος) να υπουργοποιούνται. Άλλωστε, κάποιοι πρέπει να είναι και υπεύθυνοι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του κόμματος, της οποίας σήμερα προΐστανται οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider