Νέα δεδομένα για το ΕΣΡ και σίγαση στις σειρήνες ανασχηματισμού

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα δεδομένα για το ΕΣΡ και σίγαση στις σειρήνες ανασχηματισμού

Νέα δεδομένα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ δημιουργούνται μετά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, όπου το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ανέκρουσαν έστω και υπό όρους πρύμναν, συμφωνώντας με τη νέα κυβερνητική πρόταση ώστε να είναι πρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης και αντιπρόεδρος ο Νίκος Κιάος, μετά από διαβουλεύσεις, κάτι που φέρνει, αν μη τι άλλο, σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, η οποία, μαζί με την Ένωση Κεντρώων, είναι τα μόνα κόμματα που διαφώνησαν, επιμένοντας στην κατάργηση του νόμου Παππά.

H απογευματινή συνεδρίαση του ΕΣΡ κατέδειξε ένα πράγμα: πως η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να βγει από τη δύσκολη θέση. Έτσι, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε αρχικά στην πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, με δεδομένους τους αρνητικούς συσχετισμούς όμως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ουδέποτε έθεσε το όνομα του κ. Πολύδωρα σε ψηφοφορία. Επιχείρησε όμως μια ρελάνς, έχοντας επεξεργαστεί σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου ένα plan B: πρότεινε νέα σύνθεση του ΕΣΡ, με τον Ροδόλφο Μορώνη πρόεδρο, τον Βασίλη Μουλόπουλο αντιπρόεδρο και τον Νίκο Κιάο μέλος, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και πρότεινε να διεξαχθεί μια ενδεικτική ψηφοφορία.

Εν τέλει και μετά από διαβουλεύσεις με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ο κ. Βούτσης απέσυρε το όνομα του κομματικά πολωμένου κ. Μουλόπουλου και πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο, κερδίζοντας τα ενδεικτικά «Ναι» των δύο κομμάτων, τα οποία εδράζονταν και σε έναν ακόμα παράγοντα: στη δέσμευση του προέδρου της Βουλής πως η αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά για τις αρμοδιότητες αδειοδότησης θα καταργηθεί, παρά την αναφορά της νομοθετικής ρύθμισης που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας σε «αναστολή» ισχύος. «Αν δεν καταργηθεί η αντισυνταγματική διάταξη και δεν τηρήσει το λόγο του ο κ. Βούτσης, στην ακρόαση θα καταψηφίσουμε την προτεινόμενη σύνθεση», έλεγε στο Insider.gr βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας πως το προσωρινό «ΝΑΙ» δεν συνιστά λευκή επιταγή, μιας και η τελική στάση του κόμματος θα κριθεί στην ακρόαση των προτεινόμενων μελών του ΕΣΡ.

Μέχρι τότε όμως το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διατρανώσει πως…κόλλησε τη ΝΔ σε μια κόλλα χαρτί, επικαλούμενο ευρεία πλειοψηφία στη Διάσκεψη, η οποία είναι πρελούδιο συγκρότησης του ΕΣΡ, εφόσον η ΝΔ ανακρούσει πρύμναν. «Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως η ΝΔ εγκλωβίστηκε στη στάση της. Από την άλλη, στην Πειραιώς εξηγούσαν πως θα επιμείνουν στη στάση τους, καθώς αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά, την ώρα μάλιστα που η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το δικό της σχέδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Πάντως, η κυβέρνηση βάζει προς ώρας πάγο στο στρατήγημα των «προσωρινών βεβαιώσεων» και θα συγκαλέσει σχετικά σύντομα νέα Διάσκεψη των Προέδρων, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση, με στόχο την αξιοποίηση των νέων, διαμορφούμενων συσχετισμών. Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει σε περίπτωση που η συγκρότηση ΕΣΡ καταστεί αδύνατη. Με βάση μια άποψη, στο Μαξίμου θεωρούν πως έχουν στα χέρια τους μια win-win κατάσταση που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο: και θα έχουν «στριμώξει» τη ΝΔ και θα φέρουν τις προσωρινές άδειες, με υψηλό ετήσιο τίμημα και τις παραμέτρους που απορρέουν από τον νόμο Παππά. Υπάρχει όμως και άλλη άποψη, η οποία ενδέχεται να εμπεριέχει και πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται στο Προεδρικό Μέγαρο.

(Προσωρινή) σίγαση στις σειρήνες ανασχηματισμού

Από την άλλη, η κυβέρνηση έσπευσε να σβήσει και τη φωτιά που πήγε να ανάψει με τον ανασχηματισμό, μετά τη διαρροή προσχεδίων προεδρικών διαταγμάτων που δόθηκαν στο ΣτΕ προς εξέταση νομιμότητας. Από αυτά, προκύπτει πως επίκεινται όχι απλά μετονομασίες υπουργείων, αλλά μεταθέσεις αρμοδιοτήτων και δημιουργία νέων υπουργείων, όπως το Μετανάστευσης, το Τουρισμού, το Ενέργειας (σπάει από το Περιβάλλοντος) κ.α. Είναι σαφές πως με βάση αυτά τα προσχέδια χτύπησαν…σειρήνες ανασχηματισμού, καθώς πολλοί κατάλαβαν πως αυτός είναι ante portas.

Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως τα εν λόγω προσχέδια «δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό», το οποίο επιβεβαίωναν και πηγές της Προεδρίας. «Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται», προσθέτει το Μαξίμου, ένα σχόλιο ενδεικτικό της ενόχλησης που προέκυψε από τη διαρροή των εγγράφων.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού», προσέθεταν από το κυβερνητικό επιτελείο, πλην όμως, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική: τα προσχέδια εστάλησαν στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας γιατί αυτές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τις αλλαγές των χαρτοφυλακίων. Εξ ου και θα είναι δομικός, όπως έχει πει η κ. Γεροβασίλη.

Πλην όμως, ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει… αύριο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνει και τα Χριστούγεννα. Στο Μαξίμου, βέβαια, ετοιμάζουν την υποδομή τους, προκειμένου, όταν έρθει η ώρα (που δεν θα αργήσει ιδιαίτερα) να έχουν να κάνουν απλώς τις προσθαφαιρέσεις στο παζλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider