NATO: Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπερκ, μετά από τις επαφές με Σουηδία και Φινλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NATO: Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπερκ, μετά από τις επαφές με Σουηδία και Φινλανδία
Τόνισε στον Νορβηγό αξιωματούχο πως η χώρα του δεν πρόκειται να δει θετικά τις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στο NATO εκτός εάν αυτές δείξουν πως θέλουν να συνεργαστούν με την Άγκυρα.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών για το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO είχε το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της αντίθεσης της Άγκυρας για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γιενς Στόλτενμπεργκ, μετά από τις συζητήσεις με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό ομόλογο του, Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν τόνισε στον Νορβηγό αξιωματούχο πως η χώρα του δεν πρόκειται να δει θετικά τις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στο NATO εκτός εάν αυτές δείξουν πως θέλουν να συνεργαστούν με την Άγκυρα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ Στόλτενμπεργκ.

Τα μηνύματα σε Σουηδία και Φινλανδία

Μιλώντας στην Άντερσον, ο Ερντογάν τόνισε πως η Σουηδία πρέπει να άρει τη στήριξη της στους «τρομοκράτες» του κουρδικού PKK, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Είπε ακόμη στην Σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και με τον Φινλανδό ομόλογο του, Σάουλι Νιινίστο.

«Δήλωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μία της άλλης και έτσι η σχέση μας θα γίνει ισχυρότερη. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται» έγραψε ο Νινίστο στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Αβάσιμα τα περί ελληνικών παραβιάσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο