Λιβανός: Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ για το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβανός: Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ για το 2021
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός.

Τελευταία ενημέρωση: 13:50

Επίσκεψη σε περιοχές της Λακωνίας που επλήγησαν από παγετό πραγματοποίησε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός.

Η σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.

Όπως είπε, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί:

  • Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
  • Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
  • Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
  • Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Αποζημιώσεις 0,22 € το κιλό για τους παραγωγούς πορτοκαλιών στη Λακωνία

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι με εντολή του κ. Λιβανού θα αναθεωρηθούν πορίσματα από προηγούμενη καταστροφή στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν ήταν δίκαια, με ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Δήλωσε επίσης ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια που έπληξε ο παγετός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιβανός: Δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού

gazzetta
gazzetta reader insider insider