Η ένταση στα πολωνικά σύνορα δεν αποκλιμακώνεται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ένταση στα πολωνικά σύνορα δεν αποκλιμακώνεται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες
Πολωνία και Λευκορωσία δεν αποκλιμακώνουν την ένταση στα σύνορά τους. Η Ρωσία ουδετεροποιείται από τον Λουκασένκο με βραδείς ρυθμούς.

Η Τρίτη ήταν η χειρότερη ημέρα για την προσφυγική κρίση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Αστυνομικές δυνάμεις από την πολωνική (και κατ’ άλλους και την λευρορώσικη πλευρά) συγκρούστηκαν με πάνω από 1.000 πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στα σύνορα προσπαθώντας να περάσουν σε πολωνικό έδαφος.

Εκπρόσωποι της Πολωνίας αναφέρουν ότι από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 9 Πολωνοί στρατιώτες (από ξύλα, πέτρες καθώς και από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης) και οι 1.000 πρόσφυγες πέρασαν προς τη λευκορώσικη πλευρά όπου και διανυκτέρευσαν σε καταφύγια που τους δόθηκαν από τη λευκορώσικη κυβέρνηση.

Πολωνός άνδρας των σωμάτων ασφαλείας επιχειρεί με σκυλί εναντίον προσφύγων. Την φωτογραφία διακίνησε η λευκορωσική κυβέρνηση (πηγή: Associated Press)

Διπλωματικές ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα

Η σύγκρουση στα πολωνικά σύνορα είναι πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, καθώς η πολωνική πλευρά καταγράφει διαρκώς προσπάθειες παράνομης εισόδου προσφύγων από τα σύνορά της, τις οποίες χρησιμοποιεί ως έρεισμα για να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάστσακ, δήλωσε ότι με διαφορετικούς βαθμούς έντασης ανάλογα το σημείο, μικρές ομάδες προσφύγων επιχειρούν να περάσουν σε όλη τη γραμμή των πολωνικών συνόρων με τη Λευκορωσία (περίπου 416 χιλιόμετρα).

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τη Δευτέρα προετοίμασε νέο κύμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και του Προέδρου της, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Λουκασένκο και ο Λευκορώσος Υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μακέι, προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη την ώρα που «ροκανίζουν» χρόνο με ατελέσφορες διπλωματικές συνομιλίες. Με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ο Λουκασένκο μίλησε με τη Μέρκελ λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα πολωνικά σύνορα, ενώ υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι είπε στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ότι η χώρα του θα αυστηροποιήσει το μεταναστευτικό της καθεστώς. Η διπλωματική οδός που έχει επιλέξει ο Λουκασένκο, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, φαίνεται ότι δεν αποδίδει κι έτσι, η Ε.Ε. προετοιμάζεται μέχρι το τέλος του μήνα να σταματήσει τις πτήσεις μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς το Μινσκ εντελώς και να επιβάλλει νέες κυρώσεις στον Λουκασένκο, από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Ρωσία επιμένει στις απευθείας συνομιλίες – Στηρίζει όλο και πιο διακριτικά τον Λουκασένκο

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, όπως μάθαμε από τον εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ, η πρόταση είναι να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Λευκορώσικης κυβέρνησης χωρίς την εμπλοκή ενδιάμεσων. Η δήλωση αυτή έγινε σήμερα το πρωί, μετά την ανακοίνωση ότι οι Πρόεδροι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν συνομιλία για να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη επίλυσης της προσφυγικής κρίσης.

Μεταφράζοντας την κίνηση της Ρωσίας, βλέπουμε ότι επιδιώκει ολοένα και περισσότερα να «ουδετεροποιείται» στο συγκεκριμένο συμβάν, ειδικά από τη στιγμή που ο Λουκασένκο δημοσιοποίησε το αίτημά του για συνδρομή της Ρωσίας στη φύλαξη των συνόρων με μαχητικά αεροσκάφη που θα φέρουν πυρηνικά όπλα και απείλησε με «κλείσιμο της στρόφιγγας» φυσικού αερίου προς την Ε.Ε Και οι δύο κινήσεις αποδοκιμάστηκαν από τον Πούτιν.

Η Πολωνία επιμένει στη θέση της

Η κυβέρνηση της Πολωνίας είπε ότι 7.000 μετανάστες βρίσκονται στη Λευκορωσία έτοιμοι να περάσουν στην Πολωνία, ενώ 2.000 περίπου βρίσκονται ήδη στα σύνορα. Έχει σημασία να επισημανθεί ότι ο αριθμός που δίνει η Πολωνία σήμερα είναι σαφώς μικρότερος από τους 12.000 που έδινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Λιθουανία, μια χώρα με παρόμοιο πρόβλημα, που στηρίζει την Πολωνία, αναφέρει διά μέσου του Υπουργού Εξωτερικών της, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, ότι η Ε.Ε. δεν έχει «διαβάσει σωστά» τις προθέσεις της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με τον Λαντσμπέργκις ο τρόπος με τον οποίο αντιπαρατίθεται ο Λουκασένκο με την Ε.Ε. έχει ως τελικό στόχο τη νομιμοποίησή τους στη διεθνή κοινότητα, εφόσον τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ε.Ε. του απευθύνονται σαν να είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επίλυση της συγκεκριμένης προσφυγικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Η κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία μπορεί να διαρκέσει «μήνες, ακόμη και χρόνια»

Πολωνία - Λευκορωσία: Συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους μετανάστες στα σύνορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider