Ελλάδα
19-10-2021 | 07:05

Κορονοϊός: Έρχονται νέες ανακοινώσεις - Στο... τραπέζι οι «μωβ» περιοχές

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Έρχονται νέες ανακοινώσεις - Στο... τραπέζι οι «μωβ» περιοχές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε νέες ανακοινώσεις, αναφορικά με τα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας εντός της εβδομάδας.

Όπως εξαρχής είχε καταστήσει σαφές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα τα οποία με Υπουργική Απόφαση τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες, επρόκειτο να επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας, ώστε να είναι απλοποιημένα, απολύτως κατανοητά και πλήρως ομαδοποιημένα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν σχετικά με εξειδίκευση και ομαδοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, στην ατζέντα των συνεδριάσεων θα τεθεί η «οριζοντιοποίηση» των περιορισμών σε όλους τους αμιγείς και αντίστοιχα σε όλους τους μικτούς χώρους, σε ευρεία κλίμακα, πέραν της εστίασης και της διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων -ενδεχομένως- των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). 

Επιπλέον, ανακοινώσεις αναμένονται αναφορικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας και τη συχνότητα των τεστ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάει σε νέα μέτρα περιορισμού των πολιτών, αλλά στόχος είναι να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο και να ομαδοποιηθούν οι προβλέψεις για να είναι πιο σαφείς για τους πολίτες, αλλά και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αυστηροποίηση, τόνισε ότι πρόκειται για «εξορθολογισμό και όχι απαραίτητα για αυστηροποίηση». «Σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών, θα ξεκαθαριστούν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα», σημείωσε. 

Στο… τραπέζι οι «μωβ περιοχές»

Όσον αφορά, το ενδεχόμενο ένταξης των «μωβ» περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη, που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας. 

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση σχετικής εισήγησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Δεν υπάρχει συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας για “μωβ περιοχές”. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει.

Τώρα, αυτό το οποίο συζητείται και θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα.

Δηλαδή, οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο MEGA.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, το ενδεχόμενο ένταξης «μωβ» περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας θα τεθεί στο τραπέζι των ειδικών εντός της εβδομάδας.

Ως «μωβ» περιοχές νοούνται αυτές των οποίων η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη από αυτήν των «κόκκινων», όπου θα ισχύουν επιπλέον περιορισμοί. 

Δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης να αποκλείσει μέτρα που θα περιορίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων στην επικράτεια, τα σενάρια αφορούν σε μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναμένεται επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες

Οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την αναπροσαρμογή των μέτρων, δεδομένου ότι πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα εκτίμησαν πως τα μέτρα δεν ακολουθούνταν πλέον, θέτοντας «άδικα» περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή. 

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, κρίνοντας ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν βρίσκεται σε επίπεδο που να δικαιολογεί τέτοιου είδους κινήσεις και έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τις τελευταίες 10 ημέρες παρατηρείται μία μικρή συνεχόμενη αύξηση στα κρούσματα η οποία, δεδομένου ότι ξεκίνησε πριν την «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, αποδίδεται από τους ειδικούς στο συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, λόγω πτώσης της θερμοκρασίας.

«Αναμένουμε μία επιβάρυνση από εδώ και στο εξής λόγω των μέτρων, ωστόσο δεν θα μπορεί να διευκρινιστεί τι ποσοστό οφείλεται στα μέτρα και τι ποσοστό στο συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, λόγω καιρού» αναφέρει στο Insider μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στα μίνι lockdown - Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Πλεύρης: Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει και οι ΜΕΘ δεν θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid

Πλεύρης: Το εμβόλιο είναι το μόνο αξιόπιστο όπλο - Τι δήλωσε για τις παρελάσεις