Μηταράκης: Η πολιτική μας στο μεταναστευτικό είναι να περάσουμε σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηταράκης: Η πολιτική μας στο μεταναστευτικό είναι να περάσουμε σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας
Η πολιτική μας στο Μεταναστευτικό είναι να περάσουμε σε μια εποχή, που οι θέσεις της Ελλάδας θα αντηχούν στα διεθνή φόρα και θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόνισε ο υπουργός.

Η πολιτική μας στο Μεταναστευτικό είναι να περάσουμε, από μια μακρά περίοδο διεθνούς ανυποληψίας, σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας, σε μια εποχή, που οι θέσεις της Ελλάδας θα αντηχούν στα διεθνή φόρα και θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «Κύρωση συμβατικών κειμένων αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρειάζεται να έχει δικαιολογία αδράνειας το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: "Είναι δεδομένο ότι το νέο σύμφωνο είναι στόχος της χώρας μας. Είναι δεδομένο ότι θέλουμε ένα Σύμφωνο, που να περιλαμβάνει περισσότερες διατάξεις υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Και ξεκάθαρα λέμε ότι το παρόν κείμενο δεν μας ικανοποιεί, είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, και η Ευρώπη δεν θα δρα σε θέματα μεταναστευτικού, επειδή περιμένουμε το επόμενο Σύμφωνο". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, "στο θέμα της εξωτερικής διάστασης, στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να πάρει τις 1.908 επιστροφές, στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να μη επιτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις, στη σύναψη ισχυρών σχέσεων με τις χώρες διέλευσης, με την προστασία των συνόρων μας από τη ΦΡΟΝΤΕΞ και από τις ελληνικές δυνάμεις, από τις επιστροφές αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτό μπορεί να ξεκινήσει πιο ενεργά και σήμερα! Ανεξαρτήτως από το πότε θα καταλήξουμε στο Σύμφωνο. Το Σύμφωνο θα έρθει να βοηθήσει και θα είναι καλύτερο το πνεύμα του ευρωπαϊκού νόμου μετά το σύμφωνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και θα είναι η Ελλάδα αβοήθητη από την ΕΕ, επειδή περιμένουμε το Σύμφωνο, που γνωρίζετε ότι έχει μεγάλες αντιδράσεις" είπε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να αφήσουν "εκτός στείρας αντιπαράθεσης" το Μεταναστευτικό. Απαντώντας, ειδικότερα, στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, είπε: "Δεν σας βγαίνει τίποτε το τελευταίο διάστημα. Αμφισβητούσατε τη μείωση των ροών και οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Αμφισβητούσατε την αποσυμφόρηση των νησιών και στα νησιά που είχαμε 30.000 διαμένοντες έχουμε 4.000, ενώ στη Σάμο, που αναφερθήκατε ιδιαίτερα, 300 άτομα. Προβλέψατε ότι θα επέλθει η καταστροφή στις δομές με την πανδημία, όχι απλά δεν επιβεβαιωθήκατε αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Μεταναστευτικό δεν έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της νόσου. Και θα σας πω κάτι ειδικά για τη Σάμο. Η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο είναι το παράδειγμα που θα καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα όσων έχουν συμφέρον να συντηρείται η μεταναστευτική κρίση. Λέγανε ότι θα είναι γεμάτη, είναι κατά 90% άδεια και εφόσον διατηρηθούν οι μειωμένες ροές θα παραμείνει άδεια. Λέγανε ότι δεν θα κλείσει η παλιά δομή στο Βαθύ και θα υπάρχουν δύο δομές στο νησί, έκλεισε η παλιά δομή και παραδόθηκε στο δήμο και τους κατοίκους. Και έτσι θα γίνει και στη Χίο και στη Λέσβο το επόμενο διάστημα. Σας τρομοκρατεί το ότι μπορεί να μείνετε χωρίς αντικείμενο στο Μεταναστευτικό, αλλά ο λαϊκισμός δεν αποδίδει όταν η κυβέρνηση λύνει προβλήματα".

Τοποθετήσεις αντιπολίτευσης

Στην κριτική της συμπολίτευσης, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν "ξέφραγο αμπέλι" απάντησε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Ψυχογιός. "Η χώρα και φυλασσόταν από όλους τους συντελεστές και φυλάσσεται και υπακούει στο Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Θάλασσας [..] Σας το επιστρέφουμε και σας λέμε, ότι υπάρχει η διεθνής υποχρέωση της χώρας και με βάση αυτά πορευτήκαμε και εμείς και καλό είναι να πορευτείτε και εσείς" είπε ο κ. Ψυχογιός. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μίλησε για αναθέσεις εκατομμυρίων σε ΜΚΟ - φαντάσματα για το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», καθώς και "για απευθείας αναθέσεις" για την αποστολή μηνυμάτων αποτροπής μέσω των αφγανικών ΜΜΕ, θέμα το οποίο - όπως είπε - το κόμμα του έφερε πρόσφατα στη Βουλή.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, είπε ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ισχυρό προσφυγικό προφίλ των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, ότι είναι "ισχνά" τα ποσοστά επιστροφών και ότι υπάρχει "πλήρης απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι νόμιμα θα παραμείνουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια". Στην αναφορά της κυβέρνησης ότι 25 χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, είπε ότι οι Γερμανοί δεν είναι κουτόφραγκοι: "Ως αντιστάθμισμα θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να υποχωρήσει [...] στις διαπραγματεύσεις του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο και ότι αυτό θα γίνει σε βάρος των νησιωτών" είπε ο κ. Καμίνης.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι "το περιεχόμενο της διεθνούς συνεργασίας που οικοδομείται, στην πραγματικότητα αφορά την προσαρμογή και το "άνοιξε-κλείσε" της στρόφιγγας στην υποδοχή μεταναστών, ανάλογα με τα συγκυριακά συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους [...] προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαρκής αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ντόπιων και ξένων εργατών, σε κάθε χώρα. Για το ζήτημα της διαφημιστικής καμπάνιας στο Αφγανιστάν, η κα Κομνηνάκα είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει "να διαφημίσει στους ξεριζωμένους, από τις συνέπειες της επέμβασης, την καταστολή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήττας είπε ότι η Ευρώπη και οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως αποθήκη και μας επιβαρύνουν δυσβάσταχτα, για να αποφύγουν αυτές τις ευθύνες που τους αναλογούν και μας δίνουν κάποια ψίχουλα υπό μορφή υποστήριξης.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει την ένταξη της Ελλάδας σε ένα Κέντρο "που γίνεται μονάχα για επικοινωνιακούς λόγους και χωρίς καμία ουσία και θετικό αποτύπωμα".

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είπε ότι για το θέμα της καμπάνιας στο Αφγανιστάν, θα απαντήσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι η γειτονική χώρα του Αφγανιστάν, και ότι "συμμετέχουμε κατ' επιλογήν μας σε ανθρωπιστικές ενέργειες, όπως οι έξι γυναίκες βουλευτές και οι 26 δικαστές γυναίκες που ήρθαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους, και, πιθανόν να συμμετάσχουμε και σε άλλες τέτοιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αλλά όχι μέσω λαθροδιακινητών. (Αυτές θα είναι) με την επιλογή της χώρας μας" τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σημειώνεται ότι, υπέρ της κύρωσης των συμβατικών κειμένων αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατά της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider