Βουλή: Σήμερα η απόφαση για τον Νίκο Παππά - Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Σήμερα η απόφαση για τον Νίκο Παππά - Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής
Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για δίωξη ή μη κατά του Ν. Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής για την άσκηση δίωξης ή μη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί έως τις 19:00, με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία, στην οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν συμμετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Β. Κεγκέρογλου

Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-τσάνελ» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.

Γιάννης Δελής

Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής. Τέλος, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.

Νίκος Παππάς

Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, καθώς - όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της ΝΔ, και επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, ανέφερε: «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι' αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως "αερόσακο" στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία "εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό"».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα». Η στοχοποίησή του συμβάλει στη δημιουργία καχυποψίας, όπως είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά... τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια...».

Ακολούθως ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι με βάση το κατηγορητήριο, οι δύο πράξεις που του καταλογίστηκαν βασίστηκαν στα ίδια περιστατικά. Εάν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά τις επιτροπής, τα περιστατικά αποδείχθηκαν τελείως αναληθή, ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν, τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παράβαση καθήκοντος;».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Για το εάν άξιζε τον κόπο «η τόση λάσπη, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική και συλλογική δοκιμασία», τόνισε, «ναι, τον άξιζε τον κόπο, διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στα ΜΜΕ και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο». «Αυτή θα ήταν η κριτική του ιστορικού του μέλλοντος, που η δική μας συνείδηση δε θα άντεχε. Το "πέρασε και δεν ακούμπησε, το δεν βαριέσαι τόσος ήταν". Η συνείδησή μας δεν θα άντεχε να δικαιώσουμε τους μύχιους πόθους των ακραίων της παράταξής σας, που εύχονται και δουλεύουν για να αποδειχθεί η περίοδος 2015-19 μια αριστερή παρένθεση. Η κυβέρνησή μας δεν ήρθε να διαχειριστεί αλλά να λύσει το πρόβλημα. Για να αλλάζει τις συνθήκες προς όφελος του λαού. Και αυτό θα κάνει ως κορμός της αυριανής αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Β. Βιλιάρδος

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, είπε ότι το κόμμα του αποχωρεί και από τη διαδικασία της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας βαθιά ποινικής υπόθεσης. Ακόμη, επεσήμανε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να παρασυρθεί από κανέναν, επειδή ήταν έμπειρος και πολιτικά. «Άρα, τα περί "μπροστινού" είναι αμφιλεγόμενα», υπογράμμισε ο κ. Βιλιάρδος. «Η εντύπωσή μας είναι ότι επρόκειτο για μία διαμάχη μεταξύ δύο επιχειρηματιών, που δεν είχε λόγο να απασχολήσει τη Βουλή, με αντικείμενο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Το πόρισμα της Επιτροπής

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό". Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento. Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη "κατά πλειοψηφία", με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά.

"Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων" είχαν αναφέρει στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή, "αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων".

Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι "οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή".

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία "επαίσχυντη".

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή διαδικασία της ολομέλειας, είχε χαρακτηρίσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ως μια "κακόγουστη φάρσα, που εξελίχθηκε σε φιάσκο [..] Αυτή η Προανακριτική Επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων" είχε πει ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider