Κικίλιας: Μην καπελώνετε τους νέους, αφήστε τους να αποφασίσουν μόνοι τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Μην καπελώνετε τους νέους, αφήστε τους να αποφασίσουν μόνοι τους
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ αποτελεί ένα κίνητρο και ένα δικαίωμα, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να "χτιστεί" το τείχος ανοσίας, μια πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες.

Στην προσφορά της Κυβέρνησης προς τους νέους 18 -25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν κατά της Covid-19, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ αποτελεί ένα κίνητρο και ένα δικαίωμα, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να "χτιστεί" το τείχος ανοσίας, μια πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες.

«Μίλησε ο Πρωθυπουργός για μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους που εμπλέκονται, ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, στη μετακίνηση, στην ψυχαγωγία, στο να επισκεφτούν ένα μουσείο, ένα σινεμά, να μπορέσουν να χαρούν τις διακοπές τους.

Τους δίνεται ένα κίνητρο και δικαίωμα να προχωρήσει ακόμα καλύτερα ο εμβολιασμός. Το θεωρείτε μη θεμιτό; Πιστεύετε ότι είναι δωροδοκία, αλήθεια; Σε τόσες χώρες του κόσμου που συμβαίνει είναι δωροδοκία;

Τη δυνατότητα που τους δίνεται, ας την κρίνουν οι νέοι άνθρωποι. Αλλά δεν τους έχετε αφήσει να εκφραστούν, θέλετε να τους καπελώσετε», δήλωσε αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από 9.000 ραντεβού την ημέρα που έκλειναν οι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας για εμβολιασμό, μετά την ανακοίνωση του voucher κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

«Αυτά είναι τα στοιχεία. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, είναι απλά μαθηματικά. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει να συμβάλλει σε κάτι. Πιστεύω ότι καλώς το κάνουν και οι υπόλοιπες όλες χώρες», σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για τη χρήση του όρου «προνόμια» και τόνισε ότι ενθαρρύνονται οι εμβολιασμοί με όλους τους θεμιτούς τρόπους, έτσι ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται περί προνομίων. Είναι αδόκιμη η φράση και ο όρος και δεν την ενστερνίζομαι. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο.

Αντιθέτως, νομίζω ότι είναι θεμιτό και λογικό να προχωρούμε σε βαθμούς ελευθερίας με βάση υγειονομικούς κανόνες. Προχωράμε βήμα-βήμα, έχοντας πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία.

Σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης της οικονομίας η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει, ότι πρώτα από όλα πρέπει και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα πίσω.
Και θέλουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας όλοι μαζί. Και θέλουμε να υπερασπιστούμε και όχι να υπονομεύσουμε το κεκτημένο της Δημόσιας Υγείας. Και για αυτό προχωράμε σε συνεχή ανοίγματα, πάντα όμως με τους όρους και τους κανόνες αυτούς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας», ανέφερε.

Ένα από τα κορυφαία εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τη χώρα μας μετά από την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αλλάξει, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρότι υποχρηματοδοτημένο για τουλάχιστον μία δεκαετία λόγω των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, στάθηκε όρθιο, τη στιγμή που κραταιά συστήματα υγείας, πανευρωπαϊκά και σε πολύ πλούσιες χώρες δεν άντεξαν.

«Όλοι οι συνάδελφοι Υπουργοί Υγείας και η κυρία Επίτροπος, ο ΕΜΑ και το ECDC ήρθαν να δώσουν συγχαρητήρια για ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμού από όλες τις πλευρές», σημείωσε αναφερόμενος στο διά ζώσης Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε:

«Από τον επαγγελματισμό, τη συμπεριφορά και τον τρόπο που εμβολιάζουν οι εμβολιαστές μας, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Mega εμβολιαστικά κέντρα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το Ε.Σ.Υ. τους συμπολίτες μας, τον τρόπο με τον οποίο στέλνονται τα sms, επικοινωνείται επαγγελματικά ο τρόπος του εμβολιασμού και όλη η ελληνική κοινωνία αποδέχεται ότι καθιδρύεται μία άλλη σχέση του πολίτη με το ελληνικό δημόσιο. Και οι πολίτες θέλουν να διευρυνθεί αυτή η σχέση και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις του ελληνικού Δημοσίου».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η αντιπολίτευση είναι σε αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία, καθώς από τις σχετικές έρευνες και τις τοποθετήσεις των πολιτών φαίνεται ότι πάνω από το 80% αυτών θεωρεί πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει μέριμνα για εμβόλια και για το 2022, εφόσον χρειαστεί, κάτι που θα κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες.
«Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μέριμνα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, έτσι ώστε τα εμβόλια τα οποία προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις – και αυτή είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια – να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά, αν και εφόσον χρειαστεί, και σε όποιους χρειαστεί. Ανάλογα με τις αποφάσεις των επιστημόνων, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider