Ελλάδα
17-04-2021 | 10:55

Στο Βατικανό ο Βαρβιτσιώτης - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του κρατιδίου

Newsroom
Μοιράσου το
Στο Βατικανό ο Βαρβιτσιώτης - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του κρατιδίου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο Βατικανό, όπου μετέφερε πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη και άλλα περιφερειακά θέματα, με έμφαση στα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μ. Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Επίσης, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων.

Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε  στο μεταναστευτικό, με τον αναπληρωτή υπουργό να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016. 

Αναφερόμενος στην ακτινοβολία της προσωπικότητας του Πάπα Φραγκίσκου και στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ιράκ, ο  κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημασία των αραβο-χριστιανικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο και τη Συρία, καθώς των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο  αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και το κοινοτικό κεκτημένο, υπογραμμίζοντας συναφώς  τη σημασία της ενεργούς  παρουσίας  της ΕΕ και βέβαια την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. 

Τέλος, οι δυο συνομιλητές εξέτασαν από κοινού τρόπους προώθησης των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων με τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρεται και στην πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.