Φραγκογιάννης: Ο νέος επενδυτικός νόμος απλοποιεί το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φραγκογιάννης: Ο νέος επενδυτικός νόμος απλοποιεί το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως η ελληνική οικονομία προσανατολίστηκε προς εδραιωμένες αλλά και νέες διεθνείς αγορές.

Μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα σταθερά βήματα της κυβέρνησης στο θέμα της εξωστρέφειας και των μεγάλων επενδύσεων, όπως είπε, για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης σε ψηφιακό εργαστήριο του ΣΕΒ με θέμα «Μετά COVID-19 εποχή: η Ελληνική Οικονομία, το Επιχειρείν και το μέλλον της Εργασίας»».

Βασικό βήμα της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης, ήταν αρχικά η συγκέντρωση της εποπτείας των θεμάτων εξωστρέφειας σε έναν ενιαίο φορέα (ΥΠΕΞ - Εnterprise Greece -OAEΠ), με παράλληλη ενίσχυση των δομών εξωστρέφειας: «Ο νέος Επενδυτικός Νόμος, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, ο οποίος απλοποιεί σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας. Το Στρατηγικό Σχέδιο για τις Επενδύσεις, η σύσταση Επιτροπής για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου και η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στελέχη του ΥΠΕΞ, του ΥΠΑΑΤ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) για την στοχευμένη προώθηση των εξαγωγών Τροφίμων. Παράλληλα η απλούστευση των διαδικασιών και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, η στενότερη συνεργασία του ΥΠΕΞ με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, η συστηματοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπό μορφή Ολοκληρωμένων Φακέλων και η επιτάχυνση Διεκπεραίωσης των Επενδυτικών Υποθέσεων (Fast Track).

Σχετικά με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας σε ό,τι έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Διευκόλυνσης του Εμπορίου και στον ειδικότερο στόχο της, τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξήγησε ότι υφίσταται ως στρατηγική προτεραιότητα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών, με σκοπό αφενός τη μείωση κόστους συναλλαγής με το δημόσιο (ταξίδια, μεσιτίες κοκ), και αφετέρου τη μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου απόκρισης, καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε επιχειρήσεις με δυνατότητα διασύνδεσης των επιχειρήσεων μέσω ψηφιακών λύσεων των γραφείων εμπορικών υποθέσεων στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, η ελληνική οικονομία προσανατολίστηκε προς εδραιωμένες αλλά και νέες διεθνείς αγορές, και η στρατηγική της χώρας μας εστιάστηκε στην αξιοποίηση της συγκυρίας μετατρέποντας, στο μέτρο του εφικτού, την πανδημία σε ευκαιρία. «Κύριος άξονας σε αυτή την κατεύθυνση είναι η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής µε την τεχνολογία και την καινοτομία και η ανάδειξη από την πλευρά του ΥΠΕΞ, της σπουδαιότητας της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων, εργαλείων και υπηρεσιών, ώστε η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα να διατηρήσει τη διεθνή παρουσία της και να µην χάσει μερίδιο αγοράς» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider