Πρόβα εκλογών από το βήμα της Βουλής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόβα εκλογών από το βήμα της Βουλής
Η δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη εφ' όλης της ύλης και σε υψηλούς τόνους δείχνει πώς θα φτάσουμε ως τις εκλογές.

«Κυρία Βούλτεψη, έχουμε προεκλογική περίοδο, αλλά αρκετά». Αυτή η φράση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε κάποια φάση της έντονης αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν απολύτως δηλωτική του κλίματος, αλλά και του τι επίκειται στο πολιτικό σκηνικό στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι, πριν τη χθεσινή αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, τίποτε δεν έδειχνε ότι θα είχαμε αυτή την «έκρηξη». Άλλωστε, πρόσφατα αμφότεροι έχουν αντιπαρατεθεί για «θετικά μέτρα» που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, χωρίς αυτή την ένταση στη συζήτηση. Τα όσα γίνονται αυτές τις μέρες, όμως, στον άξονα της οικονομίας, του Σκοπιανού, αλλά και των σκανδάλων, πυροδότησαν τη συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών, η οποία ήταν απολύτως ενδεικτική της έντασης που θα χαρακτηρίσει την προεκλογική περίοδο, στην οποία ατύπως έχουμε μπει για τα καλά.

Αν μη τι άλλο, το κυριότερο σημείο έντασης στη χθεσινή συζήτηση είχε να κάνει με το Σκοπιανό που…γεννά πάθη. Ο κ. Μητσοτάκης, για πρώτη φορά, διατύπωση ευθέως την κατηγορία προς τον πρωθυπουργό ότι αντήλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την αναβολή των μειώσεων των συντάξεων. Με άλλα λόγια, ότι προέβη σε μια μείζονα εθνική υποχώρηση, με σκοπό να «ντιλάρει» τις συντάξεις, για να μπορεί να κάνει τον «Αϊ Βασίλη», όπως είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν για πρώτη φορά τόσο οξεία: μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε από τους όρθιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρατεταμένα, όταν ύψωσε τον τόνο της φωνής του, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπει να παρουσιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως μειοδότης στην υπόθεση του Μακεδονικού. Έστειλε, δε, και ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά της γείτονος ότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει μόνο εφόσον τηρηθεί το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Σκοπιανό, άλλωστε, θα είναι πεδίο αντιπαράθεσης επί μακρόν, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να κάνει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Η εν λόγω πρόταση, βεβαίως, είναι στα σκαριά της ΝΔ, αλλά θα έρθει…στην ώρα της.

Από την άλλη, δεν είναι μόνο το Σκοπιανό που πυροδοτεί την οξεία αντιπαράθεση. Ο κ. Τσίπρας έφερε χθες στη Βουλή άλλο ένα «εμβληματικό θετικό μέτρο», την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων και απαρίθμησε εκ νέου τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, αν ήταν αυτή κυβέρνηση θα εφάρμοζε κανονικά τις περικοπές, ενώ, σε άλλο σημείο, «προκάλεσε» τον κ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει το μέτρο, εφόσον θεωρεί ότι είναι προϊόν συναλλαγής με αντάλλαγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο και την επόμενη εβδομάδα, στο μεγάλο ραντεβού για τον προϋπολογισμό, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ενώ απαρίθμησε και τη «μαύρη λίστα των φόρων του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή 29 νέους φόρους ή αυξησεις σε φόρους που επιβλήθηκαν από το 2015 και μετά.

Τέλος, το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με τα σκάνδαλα. Ο πρωθυπουργός βάλλει και θα βάλλει εναντίον του «παλιού πολιτικού συστήματος» που επιδιώκει την πολιτική του «παλινόρθωση» και, από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη λίστα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ η ΝΔ θα κλιμακώνει την πίεσή της τόσο για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, όσο και για τον φίλο του Νίκου Παππά Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος βρέθηκε μισθοδοτούμενος από 6 εταιρείες αίφνης το 2016, μεταξύ των οποίων και από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που εμπλέκεται και στην υπόθεση ΔΕΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider