Ο Τσίπρας στο Κρεμλίνο για να λιώσει τους πάγους με τη Μόσχα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τσίπρας στο Κρεμλίνο για να λιώσει τους πάγους με τη Μόσχα
Επιχείρηση αναθέρμανσης σχέσεων με τη Μόσχα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία.

Μπορεί οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο στη Μόσχα να είναι σταθερά υπό του μηδενός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όμως, έφτασε χθες στη ρωσικη πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες από το καλοκαίρι και μετά βρίσκονται στο ναδίρ.

Αν μη τι άλλο και μόνο η σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν λόγος ανησυχίας για το Κρεμλίνο, μιας και ερμηνεύεται ως εμπέδωση της επικυραρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Βαλκάνια, δια της προοπτικής εισόδου της πΓΔΜ στη Συμμαχία. Άλλωστε, ο πολύπειρος Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έχει σφόδρα επικρίνει τη Συμφωνία. Η απόφαση, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, με αφορμή κινήσεις τους γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών το περασμένο καλοκαίρι, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα έντασης με το Κρεμλίνο. Και δεν ήταν μόνο η απέλασή τους, αλλά και οι εξαιρετικά υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε η Αθήνα έναντι της Ρωσίας στην αρχή, με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να αποδοθεί η ένταση στη σπουδή του κ. Κοτζιά και, εν τέλει, να γίνει η μετάβαση στη Μόσχα. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να είναι και ο κ. Κοτζιάς σε αυτό το ταξίδι, αλλά μεσολάβησε η επεισοδιακή παραίτησή του, μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο. Έτσι, τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τη ρωσική πλευρά ανέλαβε ο, κατά τη Μόσχα, πολύ πιο συμβιβαστικός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στη ρωσική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει το έδαφος της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Ο πρώτος άξονας της επίσκεψης Τσίπρα, συνεπώς, είναι η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που, εσχάτως, έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται μεν τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά πάντα προσέβλεπαν σε στενή συνεργασία με την Αθήνα. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, όλα ήταν πιο δύσκολα, συνεπώς ο κ. Τσίπρας στις σημερινές συναντήσεις του πρώτα με τον ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και, κυρίως, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καλείται να αποκαταστήσει τον δίαυλο επικοινωνίας και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι ευρωρωσικές σχέσεις δοκιμάζονται εκ νέου, δεδομένης της κατάστασης με την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα και με αυτονόητη τη συζήτηση για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το ουκρανικό, αλλά και η κατάσταση στη Συρία που επηρεάζει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ενεργειακά. Εδώ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον αγωγό TurkishStream, ο οποίος εσχάτως έχει κατέβει στην Τουρκία και σχεδιάζεται να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ιταλία. Το σχέδιο, όμως, προσκρούει μέχρι στιγμής στην Κομισιόν, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στα ενεργειακά ζητήματα.

Τέλος, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν και ζητήματα γλώσσας, πολιτισμού και τουρισμού, με το 2019 να αναμένεται να αναδειχθεί ως Κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Πάντως, στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει περιληφθεί συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ρωσίας Κύριλλο, κάτι που είναι εύλογο με δεδομένη την αντιπαράθεση της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider