Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την οικονομική και γεωπολιτική σημασία τις ενέργειας. Ούτε βέβαια και για την δραματική συνεισφορά της στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανταποκρινόμενη στις επιταγές των συμφωνιών του Κιότο, το  2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει φόρο στις εκπομπές αερίων.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την οικονομική και γεωπολιτική σημασία τις ενέργειας. Ούτε βέβαια και για την δραματική συνεισφορά της στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανταποκρινόμενη στις επιταγές των συμφωνιών του Κιότο, το 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει φόρο στις εκπομπές αερίων. Ο στόχος είναι αφενός μεν να συγκεντρωθούν χρήματα για να αναπτυχθούν πράσινες τεχνολογίες και αφετέρου να καταστεί ακριβότερη η ρυπαίνουσα ενέργεια ώστε να είναι δελεαστικές οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές. Οι πολιτικές αυτές συγκεκριμενοποιούνται και εμπλουτίζονται συνεχώς από τότε.

Τα αποτελέσματα κατ' αρχήν μοιάζουν εντυπωσιακά. Μεταξύ του 2000 και το 2022 ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράχθηκε στην ΕΕ αυξήθηκε σχεδόν 3 φορές και έφτασε περίπου το 15% ενώ το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με το 1990 (στοιχεία Eurostat) .

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα. Την ίδια περίοδο, η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές της από τρίτες χώρες κατά περίπου 5 φορές, αδιαφορώντας για το ανθρακικό αποτύπωμα αυτών των αγαθών στις χώρες παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, η «προσδοκία» ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήταν οικονομικότερη, μοιάζει να διαψεύδεται παταγωδώς. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί μεταξύ 2008 και 2023 κατά 45% (σε αποπληθωρισμένες τιμές του 2008 – Eurostat). Η μέση τιμή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή το 2022 ήταν 85% υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μεταξύ του 2000 και του 2023 η συμμετοχή των εγχώριων πηγών στην παραγωγή της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερή στο 39% (Eurostat). Η οποιαδήποτε αύξηση προέκυψε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ισοσταθμίστηκε από τη μείωση στα στερεά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια. Ο βαθμός εξάρτησης μας από τις εισαγωγές παρέμεινε σταθερός.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας απαιτούν ορυκτές πρώτες ύλες οι οποίες δημιουργούν ισχυρότερες εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αναγνώρισε το 2023 αυτό το πρόβλημα και πρότεινε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση αυτής της εξάρτησης (το Critical Raw Materials Act). Ξεφεύγει από τους στόχους του συγκεκριμένου άρθρου το να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των προτάσεων. Αξίζει όμως να δούμε ορισμένα ποσοτικά στοιχεία της εξάρτησης από πρώτες ύλες, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται σε ποσοστό από 50 μέχρι 100 % από τρίτες χώρες για την εισαγωγή όλων των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τις νέες πράσινες τεχνολογίες. Και το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η εξάρτηση αυτή είναι από 2 ή 3 συγκεκριμένες χώρες. Σπάνια όμως, μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση η διάσταση της αύξησης της μελλοντικής ζήτησης των συγκεκριμένων πρώτων υλών. Εκτιμήσεις για τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνηση σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, καταλήγουν σε αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ορυκτών από 200 μέχρι 800% . Αν κανείς μιλήσει για πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τότε τα νούμερα γίνονται απολύτως ουτοπικά.

Οι ανεπιτυχείς στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης σε ότι αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, παρότι αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος, ελάχιστα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης (δεν μιλάμε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου). Μέσα σε 3 δεκαετίες κατορθώσαμε να μην μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα πετρελαιοειδή, να δημιουργήσουμε μια νέα εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές για το φυσικό αέριο, να στηρίξουμε όλες μας τις ελπίδες για την μετάβαση σε νέες τεχνολογίες από την παραγωγή πρώτων υλών 2 ή 3 χώρων, που δεν ανήκουν σε αυτό που λέμε Δυτικό μπλοκ και ταυτόχρονα να έχουμε την ακριβότερη ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσφατα «κατόρθωσε» να μετατρέψει ένα τοπικό μπλακάουτ σε μια Βαλκανική χώρα σε ένα ράλι τιμών στη μισή Ευρώπη.

Η ανάγκη για την αναγνώριση των αστοχιών και την λήψη διορθωτικών μέτρων είναι άμεση. Σε μια εποχή που ο (αποκαλούμενος) Δυτικός Κόσμος δυσκολεύεται πολύ να βρει πεδίο συνεννόησης, τα υπόλοιπα κράτη (BRICS) έρχονται όλο και πιο κοντά με όρους τόσο οικονομίας όσο και γεωπολιτικής. Η πολυτέλεια της λήψης αποφάσεων με τους ράθυμους ρυθμούς της Ευρώπης δεν υφίσταται πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:09

Η Aegean επενδύει σε συμμετοχή 45% στην εταιρεία APELLA

18:06

Ο Όμιλος Softweb ολοκλήρωσε placement 320.000 μετοχών

17:59

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα

17:56

Παραβίαση κανόνων και σύγκρουση συμφερόντων: Εκτός Κομισιόν Εσθονός αξιωματούχος

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με Βοτρέν: Στο τραπέζι η ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

17:52

Morgante (Enaon): Τα δίκτυα διανομής αερίου ως καταλύτης για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

17:46

Δίκη για το Predator: Στις 6 Φεβρουαρίου η πρόταση του εισαγγελέα

17:42

Η Κίνα μειώνει στο 5% τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι

17:36

ΕΕ: Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

17:33

Η Ουκρανία σε συνεργασία με τη SpaceX για να μπλοκάρει τη χρήση του Starlink από ρωσικά drones

17:31

ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

17:20

Η Κούβα στο όριο: Το πετρέλαιο επαρκεί για λιγότερο από τρεις εβδομάδες

17:14

Axios: Στις ΗΠΑ Σαουδάραβες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι - Θα συζητήσουν για το Ιράν

17:12

Μινεάπολη: Ο «τσάρος των συνόρων» Χόμαν υπόσχεται μείωση των δυνάμεων του ICE

17:10

ΑΑΔΕ: 18.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν από 12/02 να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια

17:07

Ζελένσκι: Το Κίεβο έχει «διαφοροποιήσει σημαντικά» τις προμήθειες φυσικού αερίου

17:06

Αναπτυξιακός: 150 νέα στελέχη από την αγορά στα μητρώα αξιολόγησης και ελέγχου ιδιωτικών επενδύσεων

17:04

Ιράν: Έτοιμος να δώσει «συντριπτική απάντηση» στις ΗΠΑ ο στρατός

17:00

Απώλειες στη Wall Street στη σκιά Fed - Big Tech

16:53

Νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ για τα επιτόκια: «Έπρεπε να τα μειώσει ουσιαστικά»

16:40

Κέρδη-μαμούθ 247 δισ. δολ. το 2025 για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

16:34

Ρεκόρ συναντήσεων για ελληνικές εισηγμένες στο 8ο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

16:32

Βίντεο: Νέα επίθεση της ICE στον Άλεξ Πρέτι 11 μέρες πριν τη δολοφονία του

16:31

Eurobank Research: Ρεαλιστικός και ανθεκτικός ο στόχος του Προϋπολογισμού 2026 αρκεί να γίνει συνετή εκτέλεση

16:28

Νέα ρωσική πρόσκληση σε Ζελένσκι για διάλογο - Γιατί καθυστερεί μία συμφωνία ειρήνης με Ουκρανία

16:23

Μιχαηλίδου: 20.000 κλειστά ακίνητα βγαίνουν στην αγορά με το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

16:19

Αντίθετος στις συνομιλίες για ειρήνη ο Καντίροφ: «Να πολεμήσουμε μέχρι τέλους»

16:15

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία το νέο app για Ευρωπαϊκό Σύστημα ΦΠΑ Μικρών Επιχειρήσεων

16:10

ΗΠΑ: Ήπια πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

15:57

Titan: Τα 3,2 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές για το ομόλογο 350 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider