Τι θα κάνουν οι αγρότες τώρα που οι τιμές των προϊόντων πέφτουν;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα κάνουν οι αγρότες τώρα που οι τιμές των προϊόντων πέφτουν;
Είναι μάλλον ασυνήθιστο να ξεκινάει ένα άρθρο με ένα διάγραμμα, αλλά όταν αυτό λέει τόσα πολλά...

Είναι μάλλον ασυνήθιστο να ξεκινάει ένα άρθρο με ένα διάγραμμα, αλλά όταν αυτό λέει τόσα πολλά...

Τιμές σιταριού στις κύριες εξαγωγικές χώρες σε τιμές FOB

Είναι εμφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι τιμές του σιταριού πέφτουν και μάλιστα με ορμή, σε μια περίοδο του έτους που συνήθως γίνεται το αντίστροφο: οσο πλησιάζουμε προς την συγκομιδή του καλoκαιριού του Βορείου ημισφαιρίου, συνήθως ανεβαίνουν! Παρόμοια πορεία ακολουθούν και οι τιμές στα υπόλοιπα δημητριακά. To κριθάρι, για παράδειγμα, έχοντας διαγράψει μια κακή πορεία τον τελευταίο χρόνο, ψάχνει τον βηματισμό του. Παρόμοια, ίσως ελαφρώς βελτιωμένη η συμπεριφορά του καλαμποκιού.

O FAO Foodindex, δηλαδή ένας οδηγός για το σύνολο των τιμών των αγροτικών προιόντων παγκοσμίως, βαίνει και αυτός συνεχώς μειούμενος για να φτάσει τις 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 13,8 μονάδες (10,5%) από τον αντίστοιχο περυσινό.

Κανείς, περισσότερο ή λιγότερο αρμόδιος, δεν έχει βγει με υπευθυνότητα να εξηγήσει γιατί συμβαίνει το φαινόμενο αυτό. Είναι η προσφορά μεγάλη; Είναι η ζήτηση μικρή; Κρύβονται πίσω από αυτό κερδοσκοπικά παιχνίδια; Είναι παιχνίδια των ισχυρών ενάντια στους αδυνάμους; Παίζουν ρόλο οι γεωπολιτικές αναταραχές της περιόδου;

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλοι αγοραστές όπως η Αίγυπτος και η Κίνα, ακυρώνουν διαγωνισμούς που είχαν προκηρύξει εδώ και λίγες μόνο ημέρες, με την ελπίδα οτι οι τιμές θα υποχωρήσουν και άλλο προς όφελός τους. Αντίθετα αγοράστές με κεντρικό σχεδιασμό όπως η Τουρκία, αποσύρουν από την αγορά προτάσεις για πώληση σκληρού σιταριού, διότι όπως είπε ο Ahmet Guldal, γενικός Δ/ντης του Τούρκικου παρεμβατικού Οργανισμού ΤΜΟ δεν υπάρχει πλάνο πώλησης κάτω από το κόστος. Μύλος, όνομα και πράγμα!

To Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών,IGC, σε έκθεσή του πριν ένα ακριβώς μήνα, δεν αναφέρει κάποια δραματική αλλαγή στους όρους προσφοράς και ζήτησης του συνόλου των δημητριακών. Αντιγράφουμε από την έκθεση της 15ης Φεβρουαρίου: «Η εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2023/24 αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 40 εκ τόννους ένατι της περυσινής, κυρίως λόγω της ανοδικής εκτίμησης της παραγωγής καλαμποκιού. Αντίστοιχα η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 44 εκ τόννους, αφήνοντας έτσι τα αποθέματα σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο. Οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης για το σιτάρι είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με κύριο χαρκτηριστικό το ελαφρώς χαμηλότερο τελικό απόθεμα».

Άρα δεν αναμένεται από τον πλέον εξειδικευμένο παγκόσμιο οργανισμό καμμία ουσιώδης μεταβολή στα φυσικά μεγέθη προσφοράς και ζήτησης.

Με την ελπίδα οτι εξειδικευμένοι οίκοι θα απαντήσουν σύντομα στο ερώτημα γιατί πέφτουν οι τιμές των σιτηρών διεθνώς και με την ελπίδα να διακρίνουμε την μελλοντική τους πορεία, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στον περίγυρό μας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στις χώρες του Εύξεινου Πόντου, η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, αν και είμαστε σε σχετικά πρώιμο στάδιο στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Στις Βόρειες χώρες, οι αυξημένες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τόσο στις σπαρμένες εκτάσεις όσο και στις λεγόμενες εαρινές σπορές, αφού τις καθυστερούν. Αντίθετα, στις Μεσογειακές χώρες η ξηρασία εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα, μετά από έναν άνυδρο χειμώνα. Στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής τώρα, τα πράγματα βαίνουν μέτρια στην πλέον κρίσιμη από πλευράς βροχοπτώσεων εποχή για την περιοχή. Τυχόν βροχές, θα εκτινάξουν την εκεί παραγωγή σκληρού σιταριού, μειώνοντας τις ανάγκες τους για εισαγωγές από τις διεθνείς αγορές. Καλά φαίνεται να πηγαίνει η καλλιέργεια στις χώρες της Μέσης Αντολής και την Τουρκία

Το ενδιαφέρον για τους Ελληνες παραγωγούς εστιάζεται σε δύο σημεία: πρώτον τη σημαντική πτώση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σκληρού σιταριού στην Ιταλία, την Μέκκα των ζυμαρικών και δεύτερο, στην πολύ καλή, όπως την περιγράφουν τοπικές πηγές, πορεία της φετεινής καλλιέργειας, την οποία εκτιμούν οτι θα ανέλθει περίπου στα περισυνά επίπεδα των 4.3 εκατ. τόνων σκληρού σιταριού. Οι λίγες αυτές πληροφορίες, δεν επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, δεν φαίνονται όμως να είναι καλά σημάδια για την ελληνική παραγωγή και τις τιμές που θα ήθελαν οι Ελληνες παραγωγοί.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη αρκετά σκληρά σιτάρια στις αποθήκες των παραγωγών περισυνής εσοδείας, μέτριας ως επι το πλείστον ποιότητας. Οι αγοράστες είναι μάλλον απόντες, με τους μεν εξαγωγείς να συζητούν για πολύ χαμηλές τιμές τους δε εγχώριους μύλους να δείχουν οτι δεν αγωνιούν μέχρι την ερχόμενη συγκομιδη του Ιουνίου.

Προφανώς, οι Ευρωπάιοι αγρότες που διαδήλωναν πριν λίγο καιρό σε όλα τα εμβηματικά σημεία της γηραιάς ηπείρου, δεν ήλπιζαν σε μιά τέτοια εξέλιξη, να γυρίσουν δηλαδή στα χωριά τους και να μην μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή που είχαν στις αποθήκες τους σε ικανοποιητικές τιμές για να ξαναρχίσουν τις εργασίες της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Μπορεί τα κοστολόγια φέτος να είναι αισθητά χαμηλότερα από πέρισυ, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι χαμηλά και κυρίως βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τις πτωτικές και ήδη πολύ χαμηλές τιμές του συνόλου σχεδόν των βασικών αγροτικών προιόντων.

Τι θα συμβεί άραγε; Θα βγούν πάλι στους δρόμους; Θα κοιτάξουν να βολέψουν την κατάστση όπως - όπως και να δουν τι θα γίνει από φθινόπωρο; Θα τα παρατήσουν και αναζητήσουν αλλού δουλειά στην ακμάζουσα είναι γεγονός αγορά εργασίας; Διότι με τις σημερινές τιμές των δημητριακών, η καλλιέργεια σε Ευρωπαικό τουλάχιστον έδαφος είναι σαφώς ζημιογόνος.

Την χωρίς κέφι και νεύρο φθινοπωρινή σπορά, έρχεται τώρα να διαδεχθεί για τους Ελληνες αλλά και Ευρωπαίους αγρότες, η επιλογή των πολύ λιγότερων σε έκταση σε σχέση με πέρυσι εαρινών καλλιεργειών, οι οποίες χρειάζονται και αρκετά χρήματα πριν καν ξεκινήσουν.

Βαρύ το κλίμα, σε ένα ακόμη πιο βαρύ περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:02

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα 17% της Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απέφερε καρπούς η απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Συμφωνία με Baidu

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

08:03

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

08:00

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

07:59

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

07:50

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:42

Μία πρόταση από τον Λέτα με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί να συζητηθεί

07:40

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

07:35

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

07:28

Οι προβλέψεις του Γεράκη - Κέντρο και γυναίκες κρίνουν το αποτέλεσμα - Δωρεά Λάτση στο υπουργικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider