Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!
Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το Food Waste and Food Loss (σπατάλη και απώλεια τροφίμων) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό αγγίζει τα 87 κιλά! 87 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών. Με απλούς υπολογισμούς τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι πετάει περίπου 350 κιλά τρόφιμα το χρόνο!!!

Η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά καταναλωτή, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου κάθε καταναλωτής έχει υπολογιστεί ότι πετά μόλις 30 κιλά φαγητού ανά άτομο! Πληροφορίες του WWF Ελλάς αναφέρουν πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει, σε μια τετραμελή οικογένεια, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2022.

Η επισιτιστική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως. Λαοί κυριολεκτικά λιμοκτονούν, όταν πολλές ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο, πετούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια κιλών τροφίμων.

Ωστόσο, η σπατάλη αυτή έχει και οικονομική διάσταση, εκτός της κοινωνικής. Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη αυτή στα τρόφιμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς και τελικά στην οικονομία της κάθε χώρας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο μπορεί να κοστίζουν 870 εκατομμύρια κιλά ή αλλιώς 870.000 τόνοι τροφίμων… και πόσοι πόροι τελικά καταναλώθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα (ενέργεια, πρώτες ύλες, ανθρώπινοι πόροι, κλπ), εκλύοντας επιπλέον σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα σκουπίδια, με τις συσκευασίες τους… και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και άλλα ρυπογόνα υλικά συσκευασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αντλήθηκαν και από τη 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το 5,1% των τροφίμων ετησίως, χάνεται ή σπαταλάται, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό αγγίζει το 33,3%!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό… αν απορρίψουμε μόνο ένα κιλό βοδινού κρέατος, είναι σαν να «πετάμε» 15.500 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, ενώ παράλληλα απελευθερώνουμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε βίντεο σχετικά με το Food Waste και το Food Loss που έχουν δημοσιευθεί στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:51

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση υποβολής Μη Δεσμευτικών Προτάσεων για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας

14:46

ΕΤΑΔ: Προχωρά ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ηγουμενίτσας»

14:41

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης - ορόσημο της μεγάλης «πράσινης» επένδυσης στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

14:38

Θεοδωρικάκος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η νομοθετική παρέμβαση είναι προς όφελος των εργαζομένων, της ανάπτυξης και της πατρίδας

14:31

Ερυθρός Σταυρός: Περικοπές σχεδόν 3.000 θέσεων εργασίας και περιορισμοί στον προϋπολογισμό

14:29

Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Πώς οι καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών διαμορφώνουν έξυπνες λύσεις στο λιανεμπόριο

14:27

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί «τώρα» αντί να χάσει και άλλα εδάφη

14:25

ΕΚΤ: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου

14:21

Επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Στρ. Σιμόπουλου

14:19

Deal Foxconn - Nvidia για την κατασκευή AI data center στην Ταϊβάν αξίας 1,4 δισ. δολαρίων

14:17

Καπασούρης: «Η Τειρεσίας μετασχηματίζεται από data provider σε solution provider»

14:03

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

13:36

Πειραιώς για shutdown: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στις ΗΠΑ

13:34

Τα νέα της εβδομάδας μέσα από το Κουίζ του insider.gr

13:30

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη

13:26

Ουκρανία: Συνομιλία Ζελένσκι με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

13:23

Κουρασάο: Τι μπορείς να δεις και να κάνεις στο μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής

13:18

Συνεργασία Minoan Lines με tbi bank - Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική

13:12

Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και περίπου 100 τραυματίες από τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ

13:08

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα λόγω μη ευθυγράμμισης με τους κανόνες για τα οικογενειακά επιδόματα

13:02

Όρμπαν: «Κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία

12:58

Cosmos Business Systems: Εγκαίνια για το νέο AI Data Center στη Θεσσαλονίκη

12:55

ΓΑΙΑΟΣΕ: Σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για αποκατάσταση και αξιοποίηση του ΣΣ Πελοποννήσου

12:54

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη του Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους για το σχέδιο Τραμπ

12:53

Στις 26/11 λήγει η προθεσμία για αιτήσεις σε «Πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+ ετών»

12:50

Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων στον Δήμο Αθηναίων

12:49

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα αύξηση για δύναμη του εμπορικού στόλου τον Σεπτέμβριο

12:48

Ευρωζώνη: Σταθερή η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε υψηλό 1,5 έτους ο κλάδος των υπηρεσιών

12:40

«Τα ακίνητά μου»: Στο Gov.gr Wallet και η ψηφιακή «εικόνα» των ακινήτων

12:36

Kykloi by Priceless: Εκεί όπου η ελληνική γεύση αποκτά ψυχή στο κέντρο της Αθήνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider