Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!
Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το Food Waste and Food Loss (σπατάλη και απώλεια τροφίμων) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό αγγίζει τα 87 κιλά! 87 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών. Με απλούς υπολογισμούς τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι πετάει περίπου 350 κιλά τρόφιμα το χρόνο!!!

Η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά καταναλωτή, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου κάθε καταναλωτής έχει υπολογιστεί ότι πετά μόλις 30 κιλά φαγητού ανά άτομο! Πληροφορίες του WWF Ελλάς αναφέρουν πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει, σε μια τετραμελή οικογένεια, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2022.

Η επισιτιστική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως. Λαοί κυριολεκτικά λιμοκτονούν, όταν πολλές ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο, πετούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια κιλών τροφίμων.

Ωστόσο, η σπατάλη αυτή έχει και οικονομική διάσταση, εκτός της κοινωνικής. Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη αυτή στα τρόφιμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς και τελικά στην οικονομία της κάθε χώρας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο μπορεί να κοστίζουν 870 εκατομμύρια κιλά ή αλλιώς 870.000 τόνοι τροφίμων… και πόσοι πόροι τελικά καταναλώθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα (ενέργεια, πρώτες ύλες, ανθρώπινοι πόροι, κλπ), εκλύοντας επιπλέον σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα σκουπίδια, με τις συσκευασίες τους… και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και άλλα ρυπογόνα υλικά συσκευασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αντλήθηκαν και από τη 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το 5,1% των τροφίμων ετησίως, χάνεται ή σπαταλάται, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό αγγίζει το 33,3%!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό… αν απορρίψουμε μόνο ένα κιλό βοδινού κρέατος, είναι σαν να «πετάμε» 15.500 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, ενώ παράλληλα απελευθερώνουμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε βίντεο σχετικά με το Food Waste και το Food Loss που έχουν δημοσιευθεί στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:41

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη-2 νεκροί και 3 τραυματίες

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου

09:09

Λίβανος: Τουλάχιστον έξι νεκροι από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαρούφ

08:53

Τραμπ: Σκοτώθηκε ο νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως

08:41

Σε δημογραφικό «κατήφορο» η Ελλάδα: Μόλις ένα στα 4 νοικοκυριά έχουν παιδιά - Ποιες χώρες απολαμβάνουν baby boom

08:40

Αυτές είναι οι 624 ελληνικές παραλίες με Γαλάζια Σημαία για το 2026

08:32

Ο Δείκτης της «Χωριάτικης»

08:23

Καύσιμα και μεταφορές υπό νέα πίεση: Τι βλέπει η Alpha Bank για πετρέλαιο και πληθωρισμό

08:15

Τι θα χρειαζόταν ένας αγρότης να αυξήσει γρήγορα, εύκολα και με σιγουριά την παραγωγικότητα της φάρμας του;

08:06

Ποιος είναι ο αμερικανικός όμιλος που «βάζει πόδι» στην ελληνική αγορά πολυετούς κατοικίας

08:00

Ιδιωτικό χρέος: Πρεμιέρα στις 20 Μαΐου για το Μητρώο Παρακολούθησης οφειλών

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider