Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!
Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το Food Waste and Food Loss (σπατάλη και απώλεια τροφίμων) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό αγγίζει τα 87 κιλά! 87 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών. Με απλούς υπολογισμούς τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι πετάει περίπου 350 κιλά τρόφιμα το χρόνο!!!

Η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά καταναλωτή, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου κάθε καταναλωτής έχει υπολογιστεί ότι πετά μόλις 30 κιλά φαγητού ανά άτομο! Πληροφορίες του WWF Ελλάς αναφέρουν πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει, σε μια τετραμελή οικογένεια, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2022.

Η επισιτιστική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως. Λαοί κυριολεκτικά λιμοκτονούν, όταν πολλές ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο, πετούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια κιλών τροφίμων.

Ωστόσο, η σπατάλη αυτή έχει και οικονομική διάσταση, εκτός της κοινωνικής. Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη αυτή στα τρόφιμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς και τελικά στην οικονομία της κάθε χώρας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο μπορεί να κοστίζουν 870 εκατομμύρια κιλά ή αλλιώς 870.000 τόνοι τροφίμων… και πόσοι πόροι τελικά καταναλώθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα (ενέργεια, πρώτες ύλες, ανθρώπινοι πόροι, κλπ), εκλύοντας επιπλέον σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα σκουπίδια, με τις συσκευασίες τους… και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και άλλα ρυπογόνα υλικά συσκευασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αντλήθηκαν και από τη 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το 5,1% των τροφίμων ετησίως, χάνεται ή σπαταλάται, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό αγγίζει το 33,3%!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό… αν απορρίψουμε μόνο ένα κιλό βοδινού κρέατος, είναι σαν να «πετάμε» 15.500 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, ενώ παράλληλα απελευθερώνουμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε βίντεο σχετικά με το Food Waste και το Food Loss που έχουν δημοσιευθεί στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:36

Παπασταύρου: Όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

12:29

Βρετανία: Σπάνια «κόκκινη προειδοποίηση» για επερχόμενο καύσωνα ρεκόρ

12:18

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση του Μητροπολιτικού Κέντρου πρασίνου και αναψυχής στη Φλώρινα

12:13

FT: Το Κατάρ επανέρχεται στην παραγωγή LNG μέσα στις επόμενες εβδομάδες

12:10

Βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη Γερμανία λόγω υποχωρήσεων στη Μέση Ανατολή

12:09

Τραμπ: «Οι τιμές της βενζίνης καλό θα ήταν να αρχίσουν να μειώνονται πολύ πιο γρήγορα»

11:58

Δίκη για τα Τέμπη: Δύο νέα αιτήματα για αναβάθμιση των κατηγοριών

11:46

BriQ Properties: Πιστοληπτική διαβάθμιση «AA» από την ICAP CRIF Ratings

11:35

Μ. Ανατολή: Στα ΗΑΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να καθησυχάσει τα κράτη του Κόλπου

11:32

Διευρύνει τις απώλειες το πετρέλαιο - Κάτω από τα 76 δολάρια το Brent

11:17

Χρηματιστήριο: Επιστροφή σε ανοδικό τέμπο - Οι 2.500 μονάδες ξανά στο «στόχαστρο»

11:15

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Rheinmetall

11:08

Χρυσός: Η διόρθωση που δοκιμάζει την υπομονή των επενδυτών

11:07

Η KNDS σχεδιάζει διπλή εισαγωγή σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

11:02

Προειδοποίηση ΤτΕ για Ταμείο Ανάκαμψης - Αγώνας δρόμου για 10 δισ. ευρώ

11:00

Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στον λιβανικό στρατό ο έλεγχος των εδαφών στα νότια

10:54

ΔΕΗ: «Η αλήθεια για την απολιγνιτοποίηση και το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας»

10:51

Πιέσεις στις ευρωαγορές από το selloff στην τεχνολογία - «Βουτιά» για τον γερμανικό DAX

10:48

«Εφιάλτης» το πάρκινγκ πανευρωπαϊκά: Γιατί θα χαθεί το 14% των θέσεων στάθμευσης

10:43

Ιράν: Τηλεφωνική επικοινωνία Αραγτσί με στέλεχος της Χαμάς για τις συνομιλίες με ΗΠΑ

10:42

Eurobank: Τιμήθηκε με το πρώτο Σήμα Διαφορετικότητας από το ΥΚΟΙΣΟ

10:40

Μισθολογικό χάσμα αντρών - γυναικών: Στη Βουλή το νομοσχέδιο, πότε θα εφαρμοσθεί

10:31

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 22 διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής τον Ιούλιο

10:25

Εθνική Στρατηγική Υδάτων: Το 36,1% σε κίνδυνο, οι καθυστερήσεις και το σχέδιο του ΥΠΕΝ

10:24

Ο «Δαίδαλος» ανάμεσα στους κορυφαίους υπερυπολογιστές παγκοσμίως

10:16

Γαλλία: 68.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα λόγω καύσωνα

10:01

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΦΜ πελάτη στα απλοποιημένα τιμολόγια χονδρικής πώλησης καυσίμων από 1/1/27

09:44

Συνάντηση Ρούτε-Τραμπ στον Λευκό Οίκο για αποκλιμάκωση εντάσεων πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

09:26

Ποιος είναι ο «νούμερο 1» franchisee της ΑΒ Βασιλόπουλος με ένα δίκτυο 40 καταστημάτων

09:23

Στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ - Το ΕΒΕΠ επικροτεί την πρόταση Αυτιά για ΜμΕ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider