Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!
Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το Food Waste and Food Loss (σπατάλη και απώλεια τροφίμων) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό αγγίζει τα 87 κιλά! 87 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών. Με απλούς υπολογισμούς τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι πετάει περίπου 350 κιλά τρόφιμα το χρόνο!!!

Η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά καταναλωτή, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου κάθε καταναλωτής έχει υπολογιστεί ότι πετά μόλις 30 κιλά φαγητού ανά άτομο! Πληροφορίες του WWF Ελλάς αναφέρουν πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει, σε μια τετραμελή οικογένεια, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2022.

Η επισιτιστική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως. Λαοί κυριολεκτικά λιμοκτονούν, όταν πολλές ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο, πετούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια κιλών τροφίμων.

Ωστόσο, η σπατάλη αυτή έχει και οικονομική διάσταση, εκτός της κοινωνικής. Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη αυτή στα τρόφιμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς και τελικά στην οικονομία της κάθε χώρας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο μπορεί να κοστίζουν 870 εκατομμύρια κιλά ή αλλιώς 870.000 τόνοι τροφίμων… και πόσοι πόροι τελικά καταναλώθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα (ενέργεια, πρώτες ύλες, ανθρώπινοι πόροι, κλπ), εκλύοντας επιπλέον σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα σκουπίδια, με τις συσκευασίες τους… και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και άλλα ρυπογόνα υλικά συσκευασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αντλήθηκαν και από τη 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το 5,1% των τροφίμων ετησίως, χάνεται ή σπαταλάται, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό αγγίζει το 33,3%!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό… αν απορρίψουμε μόνο ένα κιλό βοδινού κρέατος, είναι σαν να «πετάμε» 15.500 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, ενώ παράλληλα απελευθερώνουμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε βίντεο σχετικά με το Food Waste και το Food Loss που έχουν δημοσιευθεί στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:35

Μιχαηλίδου: «Στηρίζουμε την αγροτική οικογένεια, επιβραβεύουμε τους αριστούχους, διπλασιάζουμε τη στήριξη για τη Θεσσαλία»

13:27

Διακρίσεις για την Πειραιώς για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στις προμήθειες

13:25

Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με ενστάσεις για την υποστήριξη της κατηγορίας

13:24

Ιαπωνία: Άρση της προειδοποίησης για «μεγα-σεισμό» 1 εβδομάδα μετά τα 7,7 Ρίχτερ

13:20

Adidas: «Τρέλα» για το 500 δολαρίων παπούτσι που «έτρεξε» κάτω από 2 ώρες τον Μαραθώνιο

13:14

Μαρινάκης: Αναβαθμίζονται οι ελληνογαλλικές σχέσεις - Η οικονομική μας πολιτική αποδίδει στην πράξη

13:02

Ισπανός υπ. Τουρισμού: «Αγοράστε αεροπορικά εισιτήρια τώρα, πριν αυξηθούν οι τιμές»

13:02

Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς: Η Ελλάδα κρατά χαμηλά τις αυξήσεις στα καύσιμα

12:48

ΕΤΕπ - Εθνική Τράπεζα: Χρηματοδότηση έως 200 εκατ. για πράσινες επενδύσεις σε γεωργία και βιοοικονομία

12:39

Η Κίνα «μπλοκάρει» το deal 2 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Manus από Meta

12:33

Θεοδωρικάκος: Kόφτης στις χρεώσεις τραπεζών - Εντός Μαΐου η διαβούλευση για το νομοσχέδιο

12:33

Euronext Athens: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η αναβάθμιση από Stoxx

12:30

Στις ΗΠΑ ο βασιλιάς Κάρολος στον απόηχο του Ιράν και της ένοπλης επίθεσης στον Λευκό Οίκο

12:27

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση απόκτησης των Σχολών Δέλτα από την Deca Investments και τον Ι. Καρανταλή

12:22

Axia - Alpha Finance: Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση του ΧΑ από τον Stoxx

12:04

Έκπτωση 75% για το νέο AI model της DeepSeek

12:03

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποτυχία του πρώτου γύρου συνομιλιών στο Πακιστάν

11:58

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται για το myDATA - Χωρίς λύσεις, η εφαρμογή οδηγεί σε αδιέξοδο

11:57

Στροφή 180 μοιρών από Nissan - Τώρα «βλέπει» λειτουργική κερδοφορία

11:44

ΝΔ: Την Τρίτη στο Ναύπλιο το 5ο προσυνέδριο παρουσία Μητσοτάκη - Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

11:41

Το SMERC II εξαγοράζει τη Βιοϋγεία των Yogi Tea, Holle και Ecomil

11:38

«Βιολάντα»: Στον ανακριτή δύο διευθυντικά στελέχη

11:32

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Προ των πυλών 70.000 voucher - Δικαιούχοι, κριτήρια και αιτήσεις

11:25

Ανοδικό τέμπο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:13

ΣΕΦ: Έκκληση για άμεση υλοποίηση των μέτρων της Κομισιόν - Στο επίκεντρο ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

11:05

ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΦΚ στήριξαν το πρωτογενές πλεόνασμα του α' τριμήνου

11:04

Δίκη Τεμπών: Το Δημόσιο δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ

11:02

Η Aktor Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 51% της Sun Force Two - Στα 20,4 εκατ. ευρώ το τίμημα

10:57

Mermeren: Διανέμει μεικτό μέρισμα 1,60 ευρώ ανά μετοχή

10:56

Συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027 στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ παρουσία Σχοινά

gazzetta
gazzetta reader insider insider