Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασύλληπτος ο Όγκος των Τροφίμων που πετάμε ενώ οι συνάνθρωποί μας πεινούν!
Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως καταναλωτές μπορεί σπάνια να προβληματιζόμαστε για όσα τρόφιμα τελικά καταλήγουν στον κάδο μας, ωστόσο το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Το Food Waste and Food Loss (σπατάλη και απώλεια τροφίμων) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό αγγίζει τα 87 κιλά! 87 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών. Με απλούς υπολογισμούς τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι πετάει περίπου 350 κιλά τρόφιμα το χρόνο!!!

Η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση στη σπατάλη τροφίμων πανευρωπαϊκά με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά καταναλωτή, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου κάθε καταναλωτής έχει υπολογιστεί ότι πετά μόλις 30 κιλά φαγητού ανά άτομο! Πληροφορίες του WWF Ελλάς αναφέρουν πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει, σε μια τετραμελή οικογένεια, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2022.

Η επισιτιστική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως. Λαοί κυριολεκτικά λιμοκτονούν, όταν πολλές ανεπτυγμένες χώρες ανά τον κόσμο, πετούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια κιλών τροφίμων.

Ωστόσο, η σπατάλη αυτή έχει και οικονομική διάσταση, εκτός της κοινωνικής. Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, η σπατάλη αυτή στα τρόφιμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς και τελικά στην οικονομία της κάθε χώρας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο μπορεί να κοστίζουν 870 εκατομμύρια κιλά ή αλλιώς 870.000 τόνοι τροφίμων… και πόσοι πόροι τελικά καταναλώθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα (ενέργεια, πρώτες ύλες, ανθρώπινοι πόροι, κλπ), εκλύοντας επιπλέον σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα σκουπίδια, με τις συσκευασίες τους… και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, έστω και αν γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το πλαστικό και άλλα ρυπογόνα υλικά συσκευασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αντλήθηκαν και από τη 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το 5,1% των τροφίμων ετησίως, χάνεται ή σπαταλάται, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό αγγίζει το 33,3%!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό… αν απορρίψουμε μόνο ένα κιλό βοδινού κρέατος, είναι σαν να «πετάμε» 15.500 λίτρα νερού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, ενώ παράλληλα απελευθερώνουμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε βίντεο σχετικά με το Food Waste και το Food Loss που έχουν δημοσιευθεί στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Στο νοσοκομείο ο 89χρονος βασιλιάς της Νορβηγίας - Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη

23:42

Ομοσπονδία δασικών υπαλλήλων: «Η συμβολή του Antinero αναγνωρίστηκε καθολικά»

23:28

Εγγυητική 1,9 δισ. δολαρίων ζητά η Paramount μετά την αντιμονοπωλιακή αγωγή για WBD

23:14

Wall Street: «Κόκκινο 2 στα 2» με βαρίδι το Ιράν

23:00

Τουρκία και Ιράν συζητούν άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και εκεχειρία με ΗΠΑ

22:46

Ναυάγιο με επτά νεκρούς μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης - 50 διασώθηκαν

22:32

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία - Ζητά άμεση έρευνα

22:18

Στην Αθήνα η νέα πρέσβης του Ισραήλ - Ποια είναι η Πνινάτ Γιανάι

22:04

Τραμπ: «Όχι» συμφωνία που βολεύει το Ιράν - Θα χειριστούμε εύκολα το Ομάν

21:50

Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση - Ερευνάται για 9 ακόμη εμπρησμούς

21:36

Σε υψηλό 19 ετών το 30ετές αμερικανικό ομόλογο - Στο 5,31%

21:22

Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ: Καταβάλλει 5,6 εκατ. δολάρια για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

21:08

Πυροσβεστική: 41 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

20:54

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:40

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Δείτε τα αποτελέσματα για τα vouchers

20:26

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:12

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:58

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»

19:44

Κούσνερ: «Πρόοδος εντός 30 ημερών για αφοπλισμό της Χαμάς»

19:30

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη 2% για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:20

Σδούκου: Η Τουρκία δεν αποκτά δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider