Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας
Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο.

Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο. Το υπουργείο Βιομηχανίας που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο, νέα εκβιομηχάνιση. Βιομηχανική αναγέννηση της χώρας που να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών . Και κυρίως στις ανάγκες για επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η συντριπτική απο-επένδυση στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και τις ασυνάρτητες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας, έφεραν σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ και ο τρίτος μεγαλύτερος σε απασχόληση, από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις. Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία.

Η δεύτερη αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία. Πολιτικές που θα στηρίζουν την παραγωγική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κεντρικό στοιχείο τους πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Και αυτό γιατί η βιομηχανία είναι διαχρονικά ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί διατηρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας.
Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα, τόσο η ανάγκη όσο και τα οφέλη από την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα. Όμως, η αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτούν δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην εθνική οικονομία.

Κλειδί σε αυτή την πολιτική παρέμβαση είναι μια αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Αυτή η αλλαγή αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής σε δύο επίπεδα.

Καταρχήν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα και θα δώσουν το στίγμα της νέας αναπτυξιακής λογικής.

Κυρίως θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μεταστροφής της αποεπένδυσης προσελκύοντας νέες ιδιωτικές, και κυρίως, παραγωγικές επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα όμως με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, εξίσου σημαντική είναι και μια παρέμβαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της βιομηχανίας.

Η βιομηχανία παρά τη σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του, παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή όπως σημειώσαμε και στην εισαγωγή της τοποθέτησης μας.

Η σημερινή παραγωγική συγκυρία και ανάγκη ανασυγκρότησης απαιτούν επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων. Αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η μετάβαση προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

Οι ΗΠΑ παρατείνουν τις εξαιρέσεις δασμών που σχετίζονται με την έρευνα για τη μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα

20:11

Το Πεκίνο προειδοποιεί εκ νέου τους Κινέζους να μην επισκεφθούν την Ιαπωνία

19:56

Blackstone: Κοντά σε megal deal ύψους 4 δισ. δολαρίων με την MacLean Power

19:55

Υπ. Παιδείας: Αναβάθμιση αθλητικού εξοπλισμού σε 4.550 σχολεία

19:49

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για το θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο

19:43

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα - Μπισάου: Συνελήφθη ο πρόεδρος

19:42

Handelsblatt: Περιζήτητος σύμβουλος για μεταρρυθμίσεις ο Κυρ. Πιερρακάκης - Πρότυπο η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου

19:39

Στην Αθήνα την Παρασκευή η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα

19:30

Ασανσέρ: Βήμα - βήμα η δήλωση στο Μητρώο Απογραφής - Τα πιθανά λάθη

19:29

Ευρωαγορές: Νέα άνοδος εν μέσω ελπίδων για αύξηση επιτοκίων από την Fed

19:27

Ουκρανία: Έπληξε ρωσικό εργοστάσιο που παράγει εξοπλισμό για πυραύλους

19:23

ΥΠΑΑΤ: Οριστικό τέλος στη «τεχνική λύση» - Νέο πλαίσιο για την κατανομή βοσκότοπων

19:13

Theon: Σύμβαση με τον γερμανικό στρατό για οπλικά εξαρτήματα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ

19:06

Επιφυλακτικές οι κεντρικές τράπεζες απέναντι στο ΑΙ - Η συντριπτική πλειοψηφία δεν επενδύει σε ψηφιακά assets

19:02

Ρωσία: Ο χρόνος της συμφωνίας για τη διέλευση των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει παρέλθει

18:48

Μιχαηλίδου: Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό

18:41

Flexopack: Λήγει στις 31/12 η προθεσμία για την είσπραξη του μερίσματος χρήσης 2019

18:39

Χρηματιστήριο: Στον δείκτη FTSE Mid Cap οι Alter Ego Media και Qualco

18:33

Πολωνία: Η Βαρσοβία επιλέγει τη Σουηδία ως προμηθευτή τριών υποβρυχίων για το Ναυτικό της

18:30

Ο πολυετής προϋπολογισμός στο Υπουργικό της Πέμπτης - Όλη η ατζέντα

18:29

Ρωσία: Η διαρροή της συνομιλίας Γουίτκοφ - Ουσακόφ ισοδυναμεί με υβριδικό πόλεμο

18:26

Νέα υβριστική επίθεση Τραμπ κατά γυναίκας δημοσιογράφου και των New York Times

18:26

Noval Property: Στις 5/12 η λήξη της 8ης περιόδου εκτοκισμού πράσινου ΚΟΔ

18:15

Τζιτζικώστας σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 80 δισ. ευρώ

18:13

Κρεμλίνο: «Σοβαρή διαδικασία» σε εξέλιξη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18:08

Θεοδωρικάκος: Δημογραφική ανάκαμψη με επίκεντρο την περιφέρεια και νέο παραγωγικό πρότυπο

18:05

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο ΧΑ - Με αυξημένο τζίρο η διάσπαση των 2.100 μονάδων

18:03

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΤ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

18:03

JP Morgan: «Βλέπει» τον S&P 500 να αγγίζει τις 7.500 μονάδες μέχρι το τέλος του 2026

17:58

Μάριος Ηλιόπουλος και SEAJETS βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης μεγάλων πυρκαγιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider