Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας
Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο.

Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο. Το υπουργείο Βιομηχανίας που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο, νέα εκβιομηχάνιση. Βιομηχανική αναγέννηση της χώρας που να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών . Και κυρίως στις ανάγκες για επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η συντριπτική απο-επένδυση στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και τις ασυνάρτητες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας, έφεραν σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ και ο τρίτος μεγαλύτερος σε απασχόληση, από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις. Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία.

Η δεύτερη αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία. Πολιτικές που θα στηρίζουν την παραγωγική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κεντρικό στοιχείο τους πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Και αυτό γιατί η βιομηχανία είναι διαχρονικά ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί διατηρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας.
Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα, τόσο η ανάγκη όσο και τα οφέλη από την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα. Όμως, η αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτούν δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην εθνική οικονομία.

Κλειδί σε αυτή την πολιτική παρέμβαση είναι μια αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Αυτή η αλλαγή αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής σε δύο επίπεδα.

Καταρχήν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα και θα δώσουν το στίγμα της νέας αναπτυξιακής λογικής.

Κυρίως θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μεταστροφής της αποεπένδυσης προσελκύοντας νέες ιδιωτικές, και κυρίως, παραγωγικές επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα όμως με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, εξίσου σημαντική είναι και μια παρέμβαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της βιομηχανίας.

Η βιομηχανία παρά τη σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του, παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή όπως σημειώσαμε και στην εισαγωγή της τοποθέτησης μας.

Η σημερινή παραγωγική συγκυρία και ανάγκη ανασυγκρότησης απαιτούν επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων. Αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η μετάβαση προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider