Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας
Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο.

Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο. Το υπουργείο Βιομηχανίας που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο, νέα εκβιομηχάνιση. Βιομηχανική αναγέννηση της χώρας που να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών . Και κυρίως στις ανάγκες για επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η συντριπτική απο-επένδυση στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και τις ασυνάρτητες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας, έφεραν σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ και ο τρίτος μεγαλύτερος σε απασχόληση, από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις. Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία.

Η δεύτερη αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία. Πολιτικές που θα στηρίζουν την παραγωγική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κεντρικό στοιχείο τους πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Και αυτό γιατί η βιομηχανία είναι διαχρονικά ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί διατηρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας.
Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα, τόσο η ανάγκη όσο και τα οφέλη από την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα. Όμως, η αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτούν δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην εθνική οικονομία.

Κλειδί σε αυτή την πολιτική παρέμβαση είναι μια αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Αυτή η αλλαγή αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής σε δύο επίπεδα.

Καταρχήν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα και θα δώσουν το στίγμα της νέας αναπτυξιακής λογικής.

Κυρίως θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μεταστροφής της αποεπένδυσης προσελκύοντας νέες ιδιωτικές, και κυρίως, παραγωγικές επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα όμως με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, εξίσου σημαντική είναι και μια παρέμβαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της βιομηχανίας.

Η βιομηχανία παρά τη σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του, παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή όπως σημειώσαμε και στην εισαγωγή της τοποθέτησης μας.

Η σημερινή παραγωγική συγκυρία και ανάγκη ανασυγκρότησης απαιτούν επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων. Αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η μετάβαση προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:06

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: «Έχουμε σημαντική ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμή ζητήματα»

12:57

Εντός της ημέρας η επανάληψη της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Druzhba

12:56

Η Κομισιόν παρουσίασε το "AccelerateEU": Δέσμη μέτρων για την ενεργειακή κρίση

12:47

Η Κίνα απορρίπτει τους υπαινιγμούς του Τραμπ περί στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράν

12:32

Το νέο πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Όλα τα μέτρα

12:30

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,12% η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων

12:23

Θεοδωρικάκος: «Εκτός Αναπτυξιακού όποιος πήρε χρήματα και δεν τα επένδυσε - Ανακτήσαμε 120 εκατ. ευρώ και συνεχίζουμε»

12:22

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα το 2025

12:19

ΡΑΑΕΥ: Διπλασιάστηκε το μερίδιο των σταθερών τιμολογίων ρεύματος το 2025

12:18

Deutsche Telekom: Σχεδιάζει τη μεγαλύτερη συμφωνία Μ&Α όλων των εποχών με την T-Mobile US

12:12

Νομπελίστας προειδοποιεί για το τέλος της ανθρωπότητας - Και δεν είναι πολύ μακριά

12:09

Reuters: Τουλάχιστον τρία πλοία δέχθηκαν πυρά πλέοντας στα Στενά του Ορμούζ

12:00

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,9% του ΑΕΠ το 2025 - Υπερέβη 30% τις προβλέψεις

11:57

Η Φιλοξενία στο επίκεντρο της 92ης ΓΣ της HOTREC στο Κορκ της Ιρλανδίας

11:53

Τα Playmobil δεν θα είναι πια «made in Germany»

11:34

ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά

11:19

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Άνω του 1% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Θετικό τέμπο στις ευρωαγορές μετά την παράταση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

11:10

Βασιλάκης (Aegean): Συνταρακτικό το κόστος καυσίμων - Στα 90 -110 εκατ. η ετήσια επιβάρυνση

11:04

Βρετανία: Ξεκινούν οι συνομιλίες για αποστολής προστασίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

10:58

Γεωργιάδης: «Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής»

10:56

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις Νταντάδες της Γειτονιάς

10:56

Ανοίγει η αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Κορυφαία ονόματα από τη διεθνή σκηνή

10:47

Η Ρωσία επιτέθηκε με 215 drones στην Ουκρανία, ζημιές σε υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού

10:45

Μαρινάκης: Σήμερα θα ανακοινωθούν αρκετά και ενδιαφέροντα μέτρα, μόνιμα και έκτακτα

10:42

ΕΕ: Ο αριθμός των μεταναστών έφθασε σε αριθμό ρεκόρ μέσα στο 2025

10:26

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κοβέσι στο υπουργείο Δικαιοσύνης

10:16

Συμφωνία συνεργασίας των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Μασσαλίας και Πειραιά

10:14

Πιερρακάκης: «Οι άνθρωποι της γενιάς μου θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη γρηγορότερα και ακόμη καλύτερα»

10:04

Τραμπ: «Το Ιράν καταρρέει οικονομικά από το κλείσιμο του Ορμούζ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider