Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιομηχανία να αποκτήσει το «σπίτι» της. Ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας
Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο.

Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, ένα περισσότερο παραγωγικό μοντέλο να ανταποκρίνεται και στην καινοτομία αλλά αφήνουμε την βιομηχανία της χώρας χωρίς αυτοτελή διοικητική δομή. Χωρίς το δικό της υπουργείο. Το υπουργείο Βιομηχανίας που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο, νέα εκβιομηχάνιση. Βιομηχανική αναγέννηση της χώρας που να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών . Και κυρίως στις ανάγκες για επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η συντριπτική απο-επένδυση στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και τις ασυνάρτητες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας, έφεραν σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ και ο τρίτος μεγαλύτερος σε απασχόληση, από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις. Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία.

Η δεύτερη αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία. Πολιτικές που θα στηρίζουν την παραγωγική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κεντρικό στοιχείο τους πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Και αυτό γιατί η βιομηχανία είναι διαχρονικά ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί διατηρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας.
Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα, τόσο η ανάγκη όσο και τα οφέλη από την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα. Όμως, η αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτούν δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην εθνική οικονομία.

Κλειδί σε αυτή την πολιτική παρέμβαση είναι μια αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Αυτή η αλλαγή αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής σε δύο επίπεδα.

Καταρχήν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα και θα δώσουν το στίγμα της νέας αναπτυξιακής λογικής.

Κυρίως θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μεταστροφής της αποεπένδυσης προσελκύοντας νέες ιδιωτικές, και κυρίως, παραγωγικές επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα όμως με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, εξίσου σημαντική είναι και μια παρέμβαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της βιομηχανίας.

Η βιομηχανία παρά τη σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του, παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή όπως σημειώσαμε και στην εισαγωγή της τοποθέτησης μας.

Η σημερινή παραγωγική συγκυρία και ανάγκη ανασυγκρότησης απαιτούν επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων. Αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η μετάβαση προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:42

Μερική προσωρινή τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ, λόγω του ημιμαραθωνίου της Αθήνας

16:24

Γκιουλέρ: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία

15:47

Κύπρος: Θα αργήσει η άφιξη του βρετανικού πολεμικού Dragon λόγω του... ωραρίου της βάσης του Πόρτσμουθ

15:35

Τουρκία: Στέλνει F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

15:25

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

15:11

Κοντογεώργης για κρίση στο Ιράν: Εφόσον χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει πολίτες και οικονομία

15:00

Πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία: Αποθέματα - Τουρισμός - Ναυτιλία

14:59

ΕΚΤ: Η Μέση Ανατολή φέρνει ξανά τον πληθωρισμό στο προσκήνιο για την κεντρική τράπεζα

14:25

Δίκτυα, οικονομία, ασφάλεια, γεωπολιτική: Η δύναμη του mobile στη νέα παγκόσμια τάξη

14:19

Κικίλιας: Αισθανόμαστε υπερήφανοι βλέποντας ελληνικές δυνάμεις να προασπίζουν την ασφάλεια της Κύπρου

13:58

Τραμπ: Το Ιράν από νταής έχει μετατραπεί στον ηττημένο της περιοχής - Θα χτυπηθεί πολύ σκληρά

13:32

Ανάχωμα ΥΠΑΑΤ - ΕΛΑΣ στην εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων - Μπαράζ ελέγχων και συλλήψεων

13:22

Επεμβατική Ακτινολογία: Πάνω από 50% λιγότερα ογκολογικά χειρουργεία

12:57

Ινδία: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής

12:43

Σημαντική πτώση στα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική λόγω του νέου ΚΟΚ

12:35

Παπαστεργίου: Το gov.gr περνά πλέον στην επόμενη πενταετία με το έργο του CRM

12:29

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι περιμένουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ

12:17

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι έπληξε πετρελαιοφόρο στον Κόλπο

12:00

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε νεόδμητες και παλαιότερες κατοικίες την περίοδο 2017-2025

11:47

Μπέσεντ: Η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση των κυρώσεων σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

11:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα 10 δισ. το «κόστος» του πολέμου

11:33

Το 61% των θυμάτων από πλημμύρες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι άνδρες

11:27

Ανδρουλάκης: Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διπλωματία, συνεννόηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου

11:10

Πεζεσκιάν: Όνειρο που θα πάρουν στον τάφο τους η παράδοση του Ιράν

10:50

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ο ρόλος του Δημοσίου και το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας

10:29

Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

10:20

Emirates: Ανακοινώνει ότι θα αποκαταστήσει τις πτήσεις της προς και από το Ντουμπάι

10:03

NBC: Ο Τραμπ έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν

09:46

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων απ' τη Μέση Ανατολή

09:39

Ουκρανία: Επτά νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider