Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους. 

Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «χορεύουν» στο δικό τους ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τις ευθυγραμμίσει με το συμφέρον του καταναλωτή.

Ενδεικτικό της ιστορίας αυτής αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, όπου αυτό που έχει επικοινωνηθεί είναι το πολύ καλό κλίμα, τα πολλά χαμόγελα και οι ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπροστά στη νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τα «μπινελίκια», που κάποτε… κοσμούσαν (κατά κοινή παραδοχή τους) τις συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αντικατασταθεί από χαμόγελα και τα δυσάρεστα θέματα έχουν «σκουπιστεί» κάτω από το χαλί, ενόψει εκλογών και Πάσχα.

«Θύμα», όμως, του καλού κλίματος είναι ο πολίτης, καθώς δεν τέθηκε κανένα μείζον ζήτημα. Αρχικά δεν τέθηκε το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων μάς είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μάταια, όμως, η προσδοκία καθώς το χάσμα μεταξύ επιτοκίων - δανείων και επιτοκίων - καταθέσεων μεγαλώνει σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δε συζητήθηκε ούτε ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις που απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις με αφανισμό, ούτε το θέμα των στεγαστικών δανείων, 9τα οποία δε δίνονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Για άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και σε προκλητικές περιπτώσεις «φίλων και γνωστών».

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και φυσικά οι απλοί καταναλωτές;

Και οι Τράπεζες; Τι υποτίθεται ότι πουλάνε, όμως, οι τράπεζες; Εμπιστοσύνη. Αν δεν αποκαταστήσουν αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση που ήδη βλέπουμε να έρχεται θα δημιουργήσει νέα σοβαρά θέματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Η Ρώμη μειώνει τα όρια ταχύτητας στους δρόμους στα 30 χιλιόμετρα την ώρα

23:57

Τραμπ: Δασμοί 25% σε ορισμένα προηγμένα τσιπ για λόγους εθνικής ασφαλείας

23:51

Γερμανία: Η συμφωνία με το Ισραήλ ενισχύει την κυβερνοάμυνα

23:48

Μαδρίτη: Φωτιά σε εστιατόριο από πυροτεχνήματα εσωτερικού χώρου

23:46

ΟΗΕ: Υιοθετήθηκε Ψήφισμα από Ελλάδα-ΗΠΑ για παράταση της μηνιαίας ενημέρωσης για επιθέσεις των Χούθι

23:41

Τραμπ: Θεωρώ πως θα βρεθεί μια λύση στο θέμα της Γροιλανδίας

23:34

Έκτακτες κρίσεις αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

23:29

Απώλειες άνω του 1% για το πετρέλαιο

23:18

Wall Street: Πτωτικό σερί για τους δείκτες με «βαρίδι» τράπεζες και τεχνολογία

22:56

Βενεζουέλα: Νέα εποχή ανεκτικότητας υπόσχεται η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες

22:36

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία

22:22

Μπεζ Βίβλος Fed: Το κόστος των δασμών αρχίζει να μεταφέρεται στους καταναλωτές

22:16

Γκίλφοϊλ: Στην Ελλάδα ο Στίβεν Μιράν - Πρώτη επίσημη επίσκεψη από εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Fed

22:05

Back to back τα ρεκόρ για χρυσό και ασήμι - Νέα ιστορικά υψηλά για τα πολύτιμα μέταλλα

22:04

Δανός ΥΠΕΞ για Γροιλανδία: Θεμελιώδεις διαφωνίες με τις ΗΠΑ αλλά θα συνεχίσουμε το διάλογο

21:53

Iταλία,Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράν

21:47

ΥΠΑΑΤ: Η εθνική στρατηγική βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε πολιτικές εντυπώσεις

21:36

CrediaBank: Εξετάζεται η έκδοση νέων μετοχών

21:33

Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 28,6% η Νέα Δημοκρατία, 2η η Πλεύση Ελευθερίας - Πώς βλέπουν το κόμμα Καρυστιανού

21:22

Στην Ολομέλεια εισάγεται αύριο η τροποποίηση της σύμβασης της Hellenic Train

21:12

Δανία: «Απίθανη» μια αμερικανική επίθεση στη Γροιλανδία - Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις

21:04

Ο πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επικεφαλής της επιτροπής διοίκησης της Γάζας

21:00

Υπ. Υγείας: Ψηφίστηκε η κύρωση συμφωνίας δωρεάς στον ΠΟΥ για τη διαχείριση παιδιών με παχυσαρκία

20:47

Ζελένσκι: O ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

20:30

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου - Τα αιτήματα

20:24

Citi: Η CEO προειδοποιεί για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας

20:17

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Δανίας και Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο

20:07

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post για διαρροή κυβερνητικών εγγράφων

19:59

ΕΕ: Αντιμέτωπη ξανά με πρόταση μομφής η Ούρουλα φον ντερ Λάιεν

19:40

Σούπερ μάρκετ: Γιατί τα πιο μικρά καταστήματα εμφανίζουν την πιο μεγάλη αύξηση τζίρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider