Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους. 

Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «χορεύουν» στο δικό τους ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τις ευθυγραμμίσει με το συμφέρον του καταναλωτή.

Ενδεικτικό της ιστορίας αυτής αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, όπου αυτό που έχει επικοινωνηθεί είναι το πολύ καλό κλίμα, τα πολλά χαμόγελα και οι ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπροστά στη νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τα «μπινελίκια», που κάποτε… κοσμούσαν (κατά κοινή παραδοχή τους) τις συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αντικατασταθεί από χαμόγελα και τα δυσάρεστα θέματα έχουν «σκουπιστεί» κάτω από το χαλί, ενόψει εκλογών και Πάσχα.

«Θύμα», όμως, του καλού κλίματος είναι ο πολίτης, καθώς δεν τέθηκε κανένα μείζον ζήτημα. Αρχικά δεν τέθηκε το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων μάς είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μάταια, όμως, η προσδοκία καθώς το χάσμα μεταξύ επιτοκίων - δανείων και επιτοκίων - καταθέσεων μεγαλώνει σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δε συζητήθηκε ούτε ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις που απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις με αφανισμό, ούτε το θέμα των στεγαστικών δανείων, 9τα οποία δε δίνονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Για άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και σε προκλητικές περιπτώσεις «φίλων και γνωστών».

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και φυσικά οι απλοί καταναλωτές;

Και οι Τράπεζες; Τι υποτίθεται ότι πουλάνε, όμως, οι τράπεζες; Εμπιστοσύνη. Αν δεν αποκαταστήσουν αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση που ήδη βλέπουμε να έρχεται θα δημιουργήσει νέα σοβαρά θέματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

«Το παράκανε»: Ο Τραμπ απαιτεί από το ABC την απόλυση Τζίμι Κίμελ

23:45

Νιγηρία: Τουλάχιστον 29 νεκροί εξαιτίας επίθεσης ενόπλων στην πολιτεία Ανταμάουα

23:32

Uni Systems: Αυξημένα κατά 22% τα EBITDA το 2025 - Στα 268 εκατ. ευρώ ο τζίρος

23:20

Ο Τραμπ υπέρ της ιδέας να μετονομαστεί σε "NICE" η αστυνομία μετανάστευσης

23:07

Φρέσκα ρεκόρ αλλά με επιφυλακτικότητα στην Wall Street

22:53

Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο με φόντο την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider