Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους. 

Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «χορεύουν» στο δικό τους ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τις ευθυγραμμίσει με το συμφέρον του καταναλωτή.

Ενδεικτικό της ιστορίας αυτής αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, όπου αυτό που έχει επικοινωνηθεί είναι το πολύ καλό κλίμα, τα πολλά χαμόγελα και οι ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπροστά στη νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τα «μπινελίκια», που κάποτε… κοσμούσαν (κατά κοινή παραδοχή τους) τις συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αντικατασταθεί από χαμόγελα και τα δυσάρεστα θέματα έχουν «σκουπιστεί» κάτω από το χαλί, ενόψει εκλογών και Πάσχα.

«Θύμα», όμως, του καλού κλίματος είναι ο πολίτης, καθώς δεν τέθηκε κανένα μείζον ζήτημα. Αρχικά δεν τέθηκε το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων μάς είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μάταια, όμως, η προσδοκία καθώς το χάσμα μεταξύ επιτοκίων - δανείων και επιτοκίων - καταθέσεων μεγαλώνει σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δε συζητήθηκε ούτε ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις που απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις με αφανισμό, ούτε το θέμα των στεγαστικών δανείων, 9τα οποία δε δίνονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Για άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και σε προκλητικές περιπτώσεις «φίλων και γνωστών».

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και φυσικά οι απλοί καταναλωτές;

Και οι Τράπεζες; Τι υποτίθεται ότι πουλάνε, όμως, οι τράπεζες; Εμπιστοσύνη. Αν δεν αποκαταστήσουν αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση που ήδη βλέπουμε να έρχεται θα δημιουργήσει νέα σοβαρά θέματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:45

Ανδρουλάκης για τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία

18:32

Χατζηδάκης για αγρότες: Τα προβλήματα απαιτούν διάλογο, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τελεσίγραφα

18:22

Μελόνι: Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας

18:06

Στα χέρια του πρωθυπουργού η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών

17:59

Κωνσταντοπούλου: Οι αγρότες πήραν μια αξιοπρεπή απόφαση, να μην ενδώσουν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού

17:52

Χρυσοχοΐδης για τη στάση της αστυνομίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις: Η ΕΛΑΣ δεν διαθέτει πλαστικές σφαίρες

17:41

Μαρινάκης: Αν το 2027 δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε είμαι βέβαιος, ότι όλα όσα συζητάμε δεν θα είναι δεδομένα

17:25

Πετραλιάς: Προϋπολογισμός με έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά

17:00

Το 9,5% των Ελλήνων βιώνει «καταστροφικές» ιδιωτικές δαπάνες υγείας - Η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη

16:46

Wall Street: Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων που θα της δώσουν κατεύθυνση

16:25

ΙΣΑ: Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο»

16:17

Κικίλιας: Επενδύσεις σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη

15:52

Μητσοτάκης: Ο αντισημιτισμός και το μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

15:48

Τσιάρας: Μονόδρομος η δύσκολη μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια στο σύστημα των ενισχύσεων

15:39

ΗΠΑ: Ένα άτομο κρατείται από την αστυνομία για τους πυροβολισμούς με δύο νεκρούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

15:26

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα οι κατηγορούμενοι από την Κρήτη για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

15:17

Να επανέλθουν στον θεσμικό διάλογο καλούν τους αγρότες ΕΒΕΘ - ΒΕΘ - ΣΒΕ - ΣΕΒΕ

14:58

Μπρατάκος: Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη

14:37

Ζελένσκι: Η ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αποτρέπει την ανανέωση της ρωσικής επιθετικότητας

14:27

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν Παπασταύρου και Τσάφος για το Συμβούλιο των υπ. Ενέργειας της ΕΕ

14:21

Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu

14:03

Οικογένεια Ανιέλι σε Tether: Η Γιουβέντους δεν πωλείται

13:45

Πρωταθλήτρια στη μείωση της φοροδιαφυγής η Ελλάδα

13:37

Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικούς στόχους ενεργειακού ενδιαφέροντος

13:32

Ερευνητική αποστολή Ελλήνων επιστημόνων αποκαλύπτει το παρελθόν της Ερυθράς Θάλασσας

13:27

Ρωσία: Κατέλαβε ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία

13:18

Αίγυπτος: Πρόταση για τη σύσταση ενοποιημένου μηχανισμού αγορών έκτακτης ανάγκης για πετρέλαιο - φυσικό αέριο

13:00

Κερδίζουν έδαφος τα «πακέτα» ρεύματος & τηλεπικοινωνιών – Οφέλη για τους καταναλωτές

12:47

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες: Aποφασιστικότητα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

12:30

Χατζηδάκης: Είναι η ώρα του διαλόγου με τους αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider