Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κράτος και τράπεζες να αποκαταστήσουν την πίστη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους. 

Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «χορεύουν» στο δικό τους ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τις ευθυγραμμίσει με το συμφέρον του καταναλωτή.

Ενδεικτικό της ιστορίας αυτής αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, όπου αυτό που έχει επικοινωνηθεί είναι το πολύ καλό κλίμα, τα πολλά χαμόγελα και οι ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπροστά στη νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τα «μπινελίκια», που κάποτε… κοσμούσαν (κατά κοινή παραδοχή τους) τις συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αντικατασταθεί από χαμόγελα και τα δυσάρεστα θέματα έχουν «σκουπιστεί» κάτω από το χαλί, ενόψει εκλογών και Πάσχα.

«Θύμα», όμως, του καλού κλίματος είναι ο πολίτης, καθώς δεν τέθηκε κανένα μείζον ζήτημα. Αρχικά δεν τέθηκε το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων μάς είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μάταια, όμως, η προσδοκία καθώς το χάσμα μεταξύ επιτοκίων - δανείων και επιτοκίων - καταθέσεων μεγαλώνει σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δε συζητήθηκε ούτε ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις που απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις με αφανισμό, ούτε το θέμα των στεγαστικών δανείων, 9τα οποία δε δίνονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Για άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και σε προκλητικές περιπτώσεις «φίλων και γνωστών».

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και φυσικά οι απλοί καταναλωτές;

Και οι Τράπεζες; Τι υποτίθεται ότι πουλάνε, όμως, οι τράπεζες; Εμπιστοσύνη. Αν δεν αποκαταστήσουν αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση που ήδη βλέπουμε να έρχεται θα δημιουργήσει νέα σοβαρά θέματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:31

Έκτος σε συχνότητα ο καρκίνος κεφαλής, τραχήλου, φάρυγγα & λάρυγγα - Δωρεάν εξετάσεις για ενήλικες

19:21

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία

19:13

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 11% για την Philips

19:11

Συνάντηση Δήμα - Γκιλφόιλ: Στο επίκεντρο ο Κάθετος Διάδρομος

18:57

«Σπαρτιάτες»: Ομόφωνα αθώοι από το Εφετείο οι 13 κατηγορούμενοι για εξαπάτηση εκλογέων

18:44

ΕΕ: Πράσινο φως σε κατάλογο «ασφαλών χωρών» και νέες διαδικασίες ασύλου

18:40

Εισροές €137 εκατ. τον Ιανουάριο στο ΧΑ από ξένους επενδυτές – Εκτοξεύθηκε η αξία συναλλαγών

18:24

Ξανά στην «επίθεση» η Paramount: Νέα προσφορά 2,8 δισ. για να «σπάσει» το deal Warner-Netflix

18:13

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί

17:56

Ευρώπη Ασφαλιστική: Άλμα 30% στα κέρδη του 2025 - Αύξηση 25,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων

17:52

Στην Άγκυρα την Τετάρτη ο Μητσοτάκης: Στις 15.15 η συνάντηση με Ερντογάν

17:49

Real Consulting: Πώς μοιράζονται τα ποσοστά στους νέους μετόχους

17:39

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους - Τσιάρας: Στόχος μας η εκρίζωση της ευλογιάς

17:34

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αναβολή συνεδρίου και νέα εξάμηνη διοίκηση στη ΓΣΕΕ με αποχή εμπλεκόμενων εκπροσώπων

17:31

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης κατά του κυβερνοεκφοβισμού - Εφαρμογή για τα θύματα cyberbullying

17:26

ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω δημοπρασίας

17:17

Αγγελάκης: Υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ

17:13

Super Bowl: Η Celimar Rivera Cosme έκανε τους κωφούς θαυμαστές του Bad Bunny να χορέψουν

16:56

Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς - Άλμα 11 θέσεων από το 2018

16:55

Σύνοδος Κορυφής χωρίς επίσημα συμπεράσματα αλλά εξαιρετικά κρίσιμη ως την επόμενη

16:53

Ανοδικά οι δείκτες στη Wall Street - Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones

16:43

Υπ. Ανάπτυξης: Σύσταση ομάδας για την ορθή τήρηση επιβολής κυρώσεων από το ΓΕΜΗ

16:42

ΕΛΤΑ: Τα 11 πρώτα καταστήματα που μετασχηματίζονται, όλο το νέο πλάνο - Aναλυτικός χάρτης

16:36

Market In για πρόστιμο ΔΙΜΕΑ: «Η πολιτεία να σταματήσει να στοχοποιεί τα σούπερ μάρκετ»

16:34

Allwyn - ΟΠΑΠ: Ισχυρή υποστήριξη των μετόχων στη συνένωση, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

16:28

Δένδιας: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

16:25

Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

16:24

Η Ρωσία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στο Telegram - «Το χρησιμοποιούν για τρομοκρατικούς σκοπούς»

16:20

Κάλας: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει στη Ρωσία τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου

16:15

Όταν η στήριξη γίνεται πράξη: η bwin και η Αμυμώνη ενώνουν δυνάμεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider