Η δύσκολη «εξίσωση» του νέου κατώτατου μισθού και οι ρυθμίσεις-αντίβαρα για τις επιχειρήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δύσκολη «εξίσωση» του νέου κατώτατου μισθού και οι ρυθμίσεις-αντίβαρα για τις επιχειρήσεις
Δεν υπάρχει στη χώρα μας σήμερα, επιχειρηματίας που να μην συμφωνεί στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από τη συνεχή και υπέρογκη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Δεν υπάρχει στη χώρα μας σήμερα, επιχειρηματίας που να μην συμφωνεί στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από τη συνεχή και υπέρογκη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Η επίσπευση όμως στην εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου αντί της 1ης Μαΐου προκαλεί «παρενέργειες» επί της διαδικασίας και προβληματισμό επί της ουσίας, Καταρχήν φέρνει την αναγκαστική συντόμευση και της διαβούλευσης του Υπουργείου Εργασίας με τα επιστημονικά ινστιτούτα και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, το αργότερο στις 10 Μαρτίου το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελική του εισήγηση για το νέο κατώτατο μισθό, όντας υποχρεωμένο βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, να συνυπολογίσει τους εξής παράγοντες: Ρυθμό Οικονομικής Μεγέθυνσης (ΑΕΠ), Προοπτικές Οικονομίας, Πληθωρισμό, Απασχόληση /Ανεργία, Παραγωγικότητα/ Ανταγωνιστικότητα, Ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο ( 30%), Επίπεδο υφιστάμενων μισθών, Εισοδηματική πολιτική και προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η κυβέρνηση μόνο αμυδρές και ανεπαρκείς ενδείξεις θα έχει για όλους αυτούς τους δείκτες. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς στην έναρξη μιας χρονιάς, που όλοι οι οικονομικοί αναλυτές την «βλέπουν» γεμάτη σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες;

Για το 2023, το μόνο σίγουρο είναι πως η ενεργειακή κρίση θα εξακολουθήσει να είναι παράγοντας παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Παρά τη φάση εκτόνωσης της που διανύουμε λόγω του ήπιου χειμώνα, δύναται ανά πάσα στιγμή να εκτοξεύσει τα λειτουργικά κόστη και να περιορίσει τα έσοδα των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Οι δε ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τον ενεργειακό πληθωρισμό και θα συνεχίζουν να πιέζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι οικονομολόγοι και τα στελέχη των μεγάλων εταιριών συγκλίνουν στην άποψη ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης θα περάσουν φέτος σε ύφεση, ενώ στην Ελλάδα θα υπάρξει αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης πέριξ του 1 τοις εκατό, πολύ μακριά από την αλματώδη ανάκαμψη του 2022. Για το ελληνικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις αυτές προμηνύουν ότι τόσο τα έσοδα από τις τουριστικές ροές όσο και από την εγχώρια κατανάλωση θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτό το εξαιρετικά «ρευστό» οικονομικό περιβάλλον, και ενώ ήδη θα διανύουμε ή θα βρισκόμαστε προ των πυλών της προεκλογικής περιόδου - που ποτέ δεν αποτελεί ιδανική συνθήκη για περίπλοκες διαβουλεύσεις γύρω από εργασιακά και μισθολογικά θέματα - η κυβέρνηση καλείται να βρει τη «χρυσή τομή»: Να λάβει δηλαδή μία απόφαση για τον κατώτατο μισθό η οποία, από οικονομική και κοινωνική σκοπιά, θα είναι: 1.Ψύχραιμη (χωρίς επηρεασμούς από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις). 2. Δίκαιη (ελαφρύνοντας τα βάρη των επιχειρήσεων που θα πληρώσουν την αύξηση), 3. Ισορροπημένη (ενσωματώνοντας προβλέψεις για τις επιπτώσεις της αύξησης στην πορεία του πληθωρισμού και της ανεργίας).

Για να πληρούνται αυτοί οι τρεις όροι, ο εμπορικός κόσμος είναι πεπεισμένος πως ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού απαιτούνται ρυθμίσεις – αντίβαρα, που θα ενισχύουν τις αντοχές και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Προς το σκοπό αυτό επισημαίνονται δύο «προβληματικά» σημεία, που συνοδεύουν την αύξηση του κατώτατου μισθού: 1ον: Η επιβάρυνση μιας επιχείρησης είναι κατά πολύ υψηλότερη από την ονομαστική αύξηση που λαμβάνει ως τελικό πληρωτέο ο εργαζόμενος, αφού ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τις δικές του και του εργαζομένου. 2ον: Στο λιανικό εμπόριο ειδικότερα, έναν κλάδο με επιχειρήσεις πολλών «ταχυτήτων», το ποσοστό αύξησης θα επιβαρύνει εξίσου, τόσο τις λίγες ισχυρές εγχώριες και ξένες λιανεμπορικές αλυσίδες που έχουν δει σημαντική αύξηση εσόδων και μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων, όσο και τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που είναι η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, οι οποίες όμως σήμερα δοκιμάζονται εκ νέου σκληρά μετά την πανδημία, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους και της μειωμένης αγοραστικής ζήτησης.

Στο «δια ταύτα»: Όπως είναι φανερό, το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού, όσο σωστά «ζυγισμένο» κι αν είναι, δεν θα μπορέσει από μόνο του να αποδώσει δικαιοσύνη προς εργοδότες και εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, ο επιχειρηματικός κόσμος εύλογα αναμένει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και – επιτέλους – την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ως τα δύο απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα στις νέες επιβαρύνσεις λόγω του αυξημένου κατώτατου, τα οποία θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα επιστημονικά ινστιτούτα, οι εργοδοτικοί φορείς και τα συνδικάτα, παρά τις διαδικαστικές και ουσιαστικές δυσχέρειες που προκαλεί η συντόμευση της διαβούλευσης, οφείλουμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου. Η ΕΣΕΕ δεσμεύεται ότι θα το κάνει, υπενθυμίζοντας παράλληλα, το αίτημα να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αφού οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:42

Mondelez: Επαναγορά μετοχών 9 δισ. δολ. μετά την αναφορά πιθανής εξαγοράς της Hershey

16:39

Νέος ρόλος για την Unilever Ελλάδος - Αναλαμβάνει την ευθύνη 14 αγορών

16:32

Macy's: Υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους - Βουτιά 10% για τη μετοχή

16:29

«Πυρά» Π. Μαρινάκη κατά ΠΑΣΟΚ για τράπεζες: Να αποκτήσουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση

16:23

Μητσοτάκης σε μαθητές: Μην είστε μονίμως «κολλημένοι» σε μία οθόνη

16:14

Φωτιά τώρα στη Μονεμβασιά - Επιχειρούν εναέρια μέσα

16:12

Χατζηδάκης: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τραπεζικές προμήθειες, από το 2025 θα είναι αρκετά χαμηλότερες

16:09

Apple: Προσθέτει το ChatGPT στο iPhone στην τελευταία ενημέρωση iOS

15:53

Άλμα για Alphabet μετά το «ρηξικέλευθο» κβαντικό τσιπ της Google

15:48

ΗΠΑ: Στο 2,7% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

15:42

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για το ύψος των κτιρίων

15:36

ΟΣΕ: Σε κυκλοφορία από σήμερα και η δεύτερη γραμμή στη Σήραγγα των Τεμπών

15:29

Συμβούλιο Παραγωγικότητας: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις – Πώς η Ελλάδα δεν θα «χάσει το τρένο»

15:23

Άσμα αλ-Άσαντ: Η σύζυγος του έκπτωτου προέδρου της Συρίας είναι πλέον ανεπιθύμητη στη Βρετανία

15:22

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την τουρκική μαφία – 8 συλλήψεις

15:18

Χαρδούβελης: Στα 400 εκατ. ευρώ η προσφορά των τραπεζών στην κοινωνία - οικονομία την τελευταία 5ετία

15:15

Johnson & Johnson Innovative Medicine: Καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές

15:14

Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον προϋπολογισμό

15:04

Παναγιωτόπουλος: Παγώνει η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες

15:01

Mastercard Economics Institute: Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ευρώπη κατά την εορταστική περίοδο

15:00

Επανεκλογή της Enterprise Greece στα Διοικητικά Συμβούλια διεθνών οργανισμών

14:49

Κατάρ: Η Ντόχα θα ανοίξει και πάλι «σύντομα» την πρεσβεία της στη Συρία

14:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Όρμπαν για Ουκρανία και ενεργειακό

14:42

Έρευνα efood: Οι διανομείς βαθμολογούν θετικά τη συνεργασία τους με την εταιρεία

14:41

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μετοχές της Latsco «πέρασαν» σε Γ. Περιστέρη, στελέχη του ομίλου και ξένα funds - «Ταύρος» η Pantelakis

14:36

Παπαστεργίου: Εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης ο «Pharos»

14:35

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συγκρότηση Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

14:35

Goldman Sachs: Ράλι του χρυσού στα 3.000 δολάρια το 2025 - Τι ρόλο παίζουν Fed και δολάριο

14:29

Ουκρανία: Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στο Κίεβο

14:25

Νοσοκομεία: Σε οριακή κατάσταση λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider