Γάμος Ελληνίδας στο εξωτερικό: Τι πρέπει να προσέξει

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γάμος Ελληνίδας στο εξωτερικό: Τι πρέπει να προσέξει
Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιλέγουν να φτιάξουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή εκεί.

Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιλέγουν να φτιάξουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή εκεί. Είναι πολλοί οι γάμοι Ελληνίδων που τελούνται στο εξωτερικό και μετά πρέπει να καταχωρηθούν στο ελληνικό ειδικό ληξιαρχείο και στο ελληνικό δημοτολόγιο που ανήκει η κάθε μία. Κατά την καταχώρηση αυτή είναι που δημιουργούνται πλείστα προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα αλλά αργότερα και προκαλούν κωλύματα και μπερδέματα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Αν μία Ελληνίδα, αποφασίσει να παντρευτεί αλλοδαπό και ο γάμος γίνει στο εξωτερικό, τότε μπορεί να δηλώσει στην εκεί ληξιαρχική πράξη του γάμου, ότι επιθυμεί να λάβει το επώνυμο του συζύγου της, κάτι που είναι σύνηθες στο εξωτερικό. Δηλαδή αυτό που ίσχυε και παλιότερα στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έτσι μετά το γάμο όλη η οικογένεια, δηλαδή σύζυγοι και τέκνα φέρουν το ίδιο επώνυμο. Αν δε η Ελληνίδα αποκτά μετά τον γάμο και δεύτερη ιθαγένεια, πρακτικά αποκτά νέο διαβατήριο με το επώνυμο του συζύγου της. Αν δε στην συνέχεια, η Ελληνίδα αποκτήσει παιδιά, τα οποία θα γεννηθούν στην αλλοδαπή, τότε στις ληξιαρχικές πράξεις των παιδιών το επώνυμο της Ελληνίδας μητέρας θα είναι το επώνυμο του συζύγου της.

Κάποια στιγμή, όμως έρχεται η ώρα που η Ελληνίδα σύζυγος αποφασίζει να καταχωρήσει το γάμο και τις γεννήσεις των παιδιών της στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καταχωρήσεις γίνονται ταυτόχρονα και άλλες που έχει προηγηθεί η καταχώρηση του γάμου στο Ειδικό Ληξιαρχείο και στο δημοτολόγιο και ακολουθεί η απόπειρα καταχώρησης των γεννήσεων των τέκνων στο Ειδικό Ληξιαρχείο και στο Δημοτολόγιο.

Τότε λοιπόν θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το επώνυμο της Ελληνίδας συζύγου. Διότι ανεξαρτήτως αν ο γάμος έγινε στο εξωτερικό και ίσχυσε η νομοθεσία της χώρας ιθαγένειας του συζύγου και κοινής διαμονής του ζευγαριού, στην Ελλάδα η καταχώρηση του γάμου ακολουθεί την ελληνική νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι η Ελληνίδα, μετά τον γάμο ή διατηρεί το επώνυμό της ή μετά από δήλωσή της ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ στο δικό της επώνυμο το επώνυμο του συζύγου της. Η αλλαγή του επώνυμου και η πρόσληψη αποκλειστικά του συζυγικού επωνύμου έχει καταργηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Επομένως στην ελληνική ληξιαρχική πράξη γάμου που θα καταχωρηθεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο η Ελληνίδα θα παραμείνει με το πατρώνυμό της και με το πατρώνυμό της θα καταχωρηθεί στην νέα οικογενειακή μερίδα της που θα ανοιχθεί στο Δήμο που είναι εγγεγραμμένη.

Όταν δε προσκομίσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου της, τότε στο Ειδικό ληξιαρχείο δεν θα γίνει η καταχώρηση διότι τα στοιχεία της μητέρας στην πράξη γέννησης του τέκνου και στην πράξη του γάμου δεν θα ταυτοποιούνται. Δηλαδή η μητέρα του παιδιού στην γέννηση θα φέρει διαφορετικό επώνυμο από το επώνυμο της Ελληνίδας που τέλεσε γάμο με τον πατέρα του παιδιού.

Τι επομένως πρέπει να κάνουν οι Ελληνίδες που παντρεύονται στο εξωτερικό;

Η μία επιλογή που έχουν, είναι διατηρήσουν και στο εξωτερικό την επιλογή να μην αλλάξουν το επώνυμό τους μετά τον γάμο και να είναι παντού με το ελληνικό τους πατρώνυμο.

Η δεύτερη είναι να δηλώσουν ρητώς στην αλλοδαπή πράξη γάμου ότι επιθυμούν μετά τον γάμο να προσθέσουν στο δικό τους επώνυμο , το επώνυμο του συζύγου. Προσοχή μόνο εδώ γιατί στα ελληνικά έγγραφα το επώνυμο του συζύγου θα έπεται του πατρώνυμου, επομένως πρέπει να ισχύσει και η ίδια σειρά στην ληξιαρχική πράξη γάμου του εξωτερικού γιατί και πάλι δεν θα υπάρχει η ταυτοπροσωπία που απαιτεί το Ληξιαρχείο για να καταχωρήσει τις μεταγενέστερες γεννήσεις.

Η τρίτη επιλογή για τις συζύγους που πραγματικά επιθυμούν να πάρουν το επώνυμο του συζύγου τους, είναι να φροντίσουν αφενός να δηλώσουν την επιθυμία τους αυτή στην ληξιαρχική πράξη γάμου όχι μόνο την αλλοδαπή αλλά και την ελληνική στο ελληνικό προξενείο. Πρέπει να δηλωθεί η επιθυμία αυτή ακόμα και αν δεν αλλάξει το επώνυμο.

Τα προξενεία δεν συμμορφώνονται εύκολα με αυτήν την δήλωση αλλά κανονικά είναι υποχρεωμένα να καταχωρήσουν την παρατήρηση αυτή. Εκεί λοιπόν θα πρέπει η Ελληνίδα να επιμείνει.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα αίτηση στο Δικαστήριο για να αναγνωριστεί η ισχύς του αλλοδαπού δικαίου που δίνει το δικαίωμα στην Ελληνίδα να αποκτήσει το επώνυμο του συζύγου της. Μετά την έκδοση της απόφασης, η Ελληνίδα θα μπορεί να καταχωρήσει στο Ειδικό ληξιαρχείο το γάμο της και να πάρει το επώνυμο του συζύγου της το οποίο θα αλλάξει και στο πιστοποιητικό γέννησής της αλλά και στην οικογενειακή της μερίδα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η ελληνική της ταυτότητα όσο και το ελληνικό της διαβατήριο θα είναι σε πλήρη ταυτοπροσωπία με τα αλλοδαπά πιστοποιητικά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:53

Κατέληξε ένας από τους σοβαρά εγκαυματίες της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

12:49

Τσουκαλάς: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

12:46

Κατέληξε ο 20χρονος που είχε τραυματιστεί σε καταδίωξη στο Άργος

12:41

Χανιά: Aπειλητικά μηνύματα έξω από την οικεία και το γραφείο της υφυπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη

12:31

Καραμανλή: Η Ελλάδα και η Αθήνα εδραιώνουν τη θέση τους στον διεθνή χώρο του επαγγελματικού τένις

12:19

Πακιστάν: Ο ΥΠΕΞ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του

12:08

Σχεδόν απεριόριστη η ζήτηση για AI λένε στελέχη του κλάδου

11:43

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν είναι θεατής, αλλά πρωταγωνιστής

11:35

Ινδία: Η HDFC Bank μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 3.343 εργαζομένους

11:20

Ιορδανία: Έπεσαν στο έδαφός της τρεις ιρανικοί πύραυλοι

11:15

Ford: Συμφωνία με το καναδικό συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

10:59

Η επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις με τη χρήση της ΑΙ

10:54

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ηλικία 71 ετών

10:47

Μαρινάκης: Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχαστεί

10:40

Ν. Κορέα: Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων ενόψει κύματος καύσωνα

10:30

Μητσοτάκης: Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας - Kαμία ανοχή στο casus belli

10:23

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας που σηκώνει το «μπαϊράκι» της εντιμότητας, οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις

10:15

Λειψοί: Ανάπτυξη με όρους ποιότητας και αυθεντικότητας

10:09

Κατάρ: Απεβίωσε ο πρώην εμίρης, σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι

10:06

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Τορόντο

09:44

Αντίστροφη μέτρηση για Μηχανογραφικό και ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής

09:33

Μεσσηνιακή Μάνη: 7 στάσεις που πρέπει να κάνετε

09:27

Βασικός προμηθευτής ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

09:12

Ρύθμιση 72 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

08:50

Τουρισμός: Ακριβό Αιγαίο, προσιτή Ευρώπη;

08:36

Ισχυρή αύξηση κερδών για τη ZARO’S – Οι στόχοι του 2026

08:27

Γιατί η μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης δεν κρίνεται μόνο στην Ευρώπη - Ποιά είναι η «πορεία» του 95% των πλαστικών στα ποτάμια

08:19

Να γιατί έχουμε τα πιο ακριβά όσπρια και αποξηραμένα φρούτα στην Ευρώπη

08:12

Λιανεμπόριο: Στον «χορό» των εκπτώσεων ρίχνεται η αγορά – Ξεκίνησαν ήδη οι προσφορές

08:06

Ακίνητα: Σερί ανόδου στη Βόρεια Ελλάδα - Ο χάρτης των τιμών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider