Αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια στην ελληνική αγορά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια στην ελληνική αγορά
Η ελληνική νοοτροπία τόσο στο θέμα της κατανάλωσης όσο και στο θέμα της επιχειρηματικής λογικής απαιτεί δουλειά από την σχολική ηλικία και είναι κάτι που θέλει χρόνο και υπομονή.

Η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα πληθωρισμό που για την Eurostat έφτασε τον Μάιο κατά εκτίμηση το 10,7% (estimation) ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 9,1%. Η Ευρώπη για τους αντίστοιχους μήνες έχει πληθωρισμό 7,4% και 8,1% Οι εκτιμήσεις της Eurostat έχουν πάντα μία διαφοροποίηση σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά για λόγους σύγκρισης και με τις άλλες χώρες θα χρησιμοποιηθούν οι Ευρωπαϊκές μετρήσεις ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα συγκρίσιμα στοιχεία. Η κατάσταση αρχίζει να φεύγει εκτός ελέγχου και από ότι φαίνεται θα διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα το ζητούμενο είναι τι έφταιξε για αυτό και κυρίως πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η χώρα μας έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη και ένας από τους βασικούς λόγους είναι αφενός το φορολογικό, ειδικά στον χώρο της ενέργειας όπου οι τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 39,2% τον Μάιο ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα είναι 88,8%, η έλλειψη σοβαρής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας καθώς και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για την λειτουργία της αγοράς. Επιπρόσθετα, οι μνημονιακές πιέσεις επί σειρά ετών έχουν δημιουργήσει αφενός έντονες καταναλωτικές ανάγκες στους πολίτες ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να βγάλει τα «σπασμένα» των πέτρινων χρόνων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το παραπάνω «κοκτέιλ» δυσλειτουργιών, φορολογικού πλαισίου αλλά και επικρατούσας λογικής έχει δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις τιμές με αποτέλεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πολύ εντονότερες στην Ελληνική οικονομία.

Στο φορολογικό η κυβέρνηση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ δεν άγγιξε τις καυτές πατάτες του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αφορούσαν την εισφορά αλληλεγγύης, τα μερίσματα και τα εταιρικά κέρδη που δεν υπάρχουν αυτήν την περίοδο στην Ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ όταν υπάρχουν οι παρελθούσες ζημιογόνες χρονιές τα καλύπτουν ανεξάρτητα από την φορολογικό συντελεστή που ισχύει. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν μπήκε στα βαθιά και άφησε τους φόρους στα καύσιμα (ΕΦΚ) και τον ΦΠΑ όπως ήταν επί μνημονιακών χρόνων. Με τις τιμές στην ενέργεια τόσο υψηλά η επιβάρυνση λόγω ΦΠΑ και ΕΦΚ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, σε μία χώρα με μικρό διαθέσιμο εισόδημα. Άρα η λύση είναι στοχευμένες μειώσεις στον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και μεγάλη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μπορεί να υπάρξει αφενός με την μείωση της φορολογίας και ασφάλισης, η οποία βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αλλά και στην απλοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κίνητρα για επενδύσεις αλλά και πρόσβαση σε φθηνό χρήμα ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αντέχουν τα πρώτα χρόνια των ζημιογόνων χρήσεων. Τα κεφάλαια είναι ένα δύσκολο θέμα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται χαμηλά για τις συστημικές τράπεζες που σύμφωνα με την αγορά γίνεται λόγω μεγάλων αποπληρωμών παλαιών δανείων.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι ένα χρόνιο θέμα με αποτέλεσμα μέτρα όπως η διατίμηση των τιμών να μην εφαρμόζονται ενώ παράλληλα και η μη έκδοση αποδείξεων, η οποία περιορίζει τα δημόσια έσοδα και μειώνει την δυνατότητα του κράτους να επέμβει, να καλπάζει και να δημιουργεί έντονα προβλήματα στον εισπρακτικό μηχανισμό. Η αιτία του προβλήματος κατά την γνώμη μου είναι αφενός η κρατική μηχανή και η ετοιμότητα της, η έλλειψη πολιτικού θάρρους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και ένα θέμα που κανείς δεν αναφέρει, την έλλειψη πόρων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός απαιτεί κόστη και οργάνωση που δυστυχώς δεν κατανέμονται γιατί οι κυβερνήσεις τα δίνουν σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και σε επιδόματα. Επομένως η στήριξη του κρατικού μηχανισμού είναι μία απαραίτητη απαίτηση ώστε η χώρα να λειτουργεί σωστά.

Η ελληνική νοοτροπία τόσο στο θέμα της κατανάλωσης όσο και στο θέμα της επιχειρηματικής λογικής απαιτεί δουλειά από την σχολική ηλικία και είναι κάτι που θέλει χρόνο και υπομονή, όμως δοθείσης της ευκαιρίας, χρονικά μιλώντας πάντα, καλό είναι να μπει με κάποιο τρόπο στις συνειδήσεις των επόμενων γενιών και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ενημέρωση αλλά και από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:55

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω Κτηματολογίου

20:40

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ειρήνη στην Ουκρανία

20:26

Χρονιά - ρεκόρ για τη ByteDance: Οδεύει προς κέρδη 50 δισ. δολαρίων το 2025

20:13

Νέα παραβίαση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο: Εμπλοκή με ελληνικά F-16

20:00

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα - 131 έργα με προϋπολογισμό άνω των 69 εκατ. ευρώ

19:49

Ρούμπιο για ουκρανικό: Έχουμε πρόοδο αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος μπροστά μας

19:38

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Οι «νικητές» και οι «χαμένοι» - Πολιτικό κόστος και συμβιβασμοί

19:34

Intralot: Aλλάζει επωνυμία σε Bally’s Intralot - Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές - Αναστάτωση στον κλάδο αθλητικών ειδών από την Nike

19:26

Κάτω από το 5% το ποσοστό της Fidelity σε Eurobank - Στο 32,67% η Fairfax

19:13

Hellenic Train: Αλλαγές και καταργήσεις δρομολογίων λεωφορείων, λόγω των μπλόκων

19:01

Φοντάνα ντι Τρέβι: Εισιτήριο 2 ευρώ από 1η Φεβρουαρίου

18:48

ΥΠΑΑΤ: Αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων

18:36

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε εν μέρει το 5ο αίτημα της Κύπρου για δόση 70,5 εκατ. ευρώ

18:24

Ρωσία: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Στο 16%

18:21

Η Ουκρανία αρχίζει νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής

18:10

ΧΑ: Το τέταρτο υψηλότερο κλείσιμο για τον ΓΔ εντός του 2025

18:06

Στην συνεδρίαση της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup για πρώτη φορά ο Πιερρακάκης

18:03

Ρώσος δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Πούτιν

17:52

Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο - Απάντηση στην ουκρανική επίθεση στο τάνκερ

17:41

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει όλα τα αρχεία της υπόθεσης 'Επστιν

17:35

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ «απονέμει» το Βραβείο Λένιν στον Όρμπαν

17:19

Μετρό: Ενίσχυση δρομολογίων λόγω ανοιχτών καταστημάτων - Ποιες ημέρες

17:05

Δύο σύγχρονα ρυμουλκά από ONEX και MEGATUGS - Τι είπαν Κικίλιας, Γκιλφόιλ

17:00

Τα καλύτερα δώρα τεχνολογίας για τα Χριστούγεννα 2025 είναι Huawei

16:50

Μάχη για να σωθεί το πρόσημο της εβδομάδας στη Wall Street

16:43

Γαλλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην Shein για κάθε παράβαση

16:38

Τα παιδιά είναι το μέλλον: Ασφάλεια, Design, Λειτουργικότητα - Το τρίπτυχο επιτυχίας της CYBEX

16:24

Γουίλιαμς (Fed): Δεν βλέπω ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων

16:13

Καύσιμα: Οι χώρες με τις φθηνότερες τιμές στον κόσμο και πώς συγκρίνονται με την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider