Μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να δημιουργήσουν χρήμα από το «μηδέν»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να δημιουργήσουν χρήμα από το «μηδέν»;
Το χρήμα, ανεξαρτήτως μορφής, είναι μέσο συναλλαγής - μέσο πληρωμής με αξία την οποία όλοι εμπιστεύονται.

Το χρήμα, ανεξαρτήτως μορφής, είναι μέσο συναλλαγής - μέσο πληρωμής με αξία την οποία όλοι εμπιστεύονται. Ταυτόχρονα είναι μια λογιστική μονάδα μέσω της οποίας έχουμε τον καθορισμό της τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών. Τέλος, είναι ένα μέσο αποθήκευσης αξίας. Με το χρήμα ερχόμαστε σε επαφή από την πολύ μικρή ηλικία όπου μας έρχεται άκοπα (χαρτζιλίκι) και όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται ο κόπος που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να το φέρουμε στο πορτοφόλι μας και στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Αν και μας συνοδεύει μια ζωή λίγοι ξέρουν σωστά πως δημιουργείται.

                                                                                          Πηγή: https://www.ecb.europa.eu/

Οι εμπορικές τράπεζες σε αντίθεση με ότι φημολογείται στο διαδίκτυο, στα καφενεία ή και στις καφετέριες πόλεων και χωριών, δεν δημιουργούν χρήμα από «αέρα». Άλλωστε, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, καμία τράπεζα δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ πρόβλημα και δεν θα χρειαζόταν τη διάσωσή της με λεφτά δικά μας των πολιτών. Μην πάτε μακριά, δείτε τι έγινε στην Ελλάδα από το 2010 και μέχρι πριν λίγο καιρό με τις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται πάντα τις καταθέσεις τους για να τις χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο δανεισμού για ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Κι αυτή η αλήθεια είναι που καταλαβαίνουν λάθος όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι μια εμπορική τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει χρήμα από το μηδέν! Όχι, δεν μπορεί. Όσοι θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση για να δούμε πώς δημιουργείται το χρήμα από τις εμπορικές τράπεζες. Για να κατανοήσουμε το ζήτημα θα εστιάσουμε σε δύο κρίσιμες παραμέτρους στα ίδια κεφάλαια μιας τράπεζας και στον τρόπο λειτουργίας.

Τα ίδια κεφάλαια και μόνο αυτά είναι τα κεφάλαια που έχει η τράπεζα διαθέσιμα ώστε να ασκήσει τις δραστηριότητες της. Στα ίδια κεφάλαια περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των πελατών της, ο κοινός δανεισμός και η εισφορά του μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή τα χρήματα που έχουν δοθεί από τους μετόχους της. Τα κεφάλαια αυτά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, αλλά για να μη χαθούμε το αφήνουμε εδώ.

Ο σωστός τρόπος λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών είναι να επιδιώξουν να προσελκύσουν πελάτες που αξίζουν να τους χορηγήσουν πιστώσεις (δάνεια) με εύλογο ρίσκο και να έχουν κέρδος. Σε ένα σωστά ρυθμισμένο και αυστηρά ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα η αύξηση των πιστώσεων δεν είναι συνέπεια της θέλησης των τραπεζών, αλλά της ποιότητας των πελατών τους. Η εμπορική τράπεζα σε ένα τέτοιο σύστημα χορηγεί τα δάνεια μόνο αν έχουν οικονομική σημασία. Ο δανεισμός δεν δημιουργεί αυτόματα κέρδη (θυμηθείτε τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών) και θέλει προσοχή.

Έχει γίνει πλέον σαφές πως οι εμπορικές τράπεζες δεν δημιουργούν χρήμα από το μηδέν ή τον αέρα αλλά μόνο με τα ίδια κεφάλαια τους, τη φερεγγυότητα του δανειζόμενου και το περιθώριο κέρδους. Στο σημείο αυτό και για λόγους πληρότητας να αναφέρω ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων δημιουργούνται αθετήσεις πληρωμών που μπορούν να οδηγήσουν τις εμπορικές τράπεζες να αναζητήσουν τα απαραίτητα αποθεματικά ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της ΤτΕ αν μιλάμε για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

                                                                                         Πηγή: https://www.ecb.europa.eu/

Η προσφυγή στη Κεντρική Τράπεζα είναι η τελευταία επιλογή και αφού έχουν εξαντληθεί επιλογές όπως ο δανεισμός μέσω της διατραπεζικής αγοράς, πωλήσεις ομολόγων που κατέχουν στην Κεντρική Τράπεζα, άμεσος δανεισμός μέσω daily overdraft και όλα αυτά με κόστος για πολύ προφανείς λόγους. Φυσικά πάντα υπάρχει και η επιλογή των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου εφόσον οι μέτοχοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος της κρατικοποίησης και του μηδενισμού των παλαιών μετόχων. Αν κάποιοι από εσάς που διαβάζετε το άρθρο είστε εδώ και 10 χρόνια μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών καταλαβαίνεται πολύ καλά τι γράφω και πόσο κόστος έχετε εισπράξει.

Οι εμπορικές τράπεζες δεν ξεφεύγουν από το γενικό κανόνα που λέει ότι δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα ή τίποτα δωρεάν, άνευ υποχρεώσεων. Τέλος οι Κεντρικές Τράπεζες αποτελούν ένα πολύ διαφορετικό κεφάλαιο. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν το μονοπώλιο έκδοσης του χρήματος και σε αυτές ισχύουν προφανώς άλλοι κανόνες αλλά αυτό αφορά θέμα άλλου άρθρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:12

Στα 135,8 ευρώ ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β' τρίμηνο με αύξηση 6,4%

12:03

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων

12:01

UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θετικό το feedback των επενδυτών - Γιατί βλέπει περιθώρια ανόδου

11:48

Maersk: Στα 3 δισ. δολάρια τα EBITDA το β' τρίμηνο - Αναβάθμιση guidance

11:45

«Ατμομηχανή» τα Αμοιβαία Κεφάλαια για την Alpha Bank

11:41

ΠΟΞ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό χρειάζεται μεγαλύτερο ρεαλισμό και ευελιξία

11:36

7 παραλίες στην Αττική για τις βουτιές του Αυγούστου

11:17

Lenovo: Αύξηση 43% στα έσοδα τριμήνου - Άλμα της μετοχής

11:12

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η συσσώρευση λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες

11:05

Ιράν: Η ΕΕ και γύρω στις 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών

11:02

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος στους δείκτες - Ισχυρά κέρδη για τη Maersk

10:59

Εντοπίστηκε σορός άνδρα στη Διώρυγα της Κορίνθου

10:44

Συγκροτείται επιτροπή της ΑΠΑ για την προσγείωση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρακήνικο της Μήλου

10:35

GSI: Κατατέθηκε στους ρυθμιστές Κύπρου - Ισραήλ το αίτημα για έγκριση της επένδυσης από τον ΑΔΜΗΕ

10:19

Γιατί η Ευρώπη δυσκολεύεται να «μαζέψει» αποθέματα φυσικού αερίου για το χειμώνα

09:54

Βρετανική οικονομία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το β’ τρίμηνο παρά τον πόλεμο

09:52

Δημοσιευμένη η πλατφόρμα, εγκλωβισμένο το ΟΣΔΕ 2026…

09:47

Η Νότια Κορέα ξαναγοράζει χρυσό μετά από 13 χρόνια

09:17

Anthropic: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Decart αντί 6 δισ. δολαρίων

09:04

Η Κίνα προωθεί την οργάνωση ενός συστήματος μοντέρνας βιομηχανίας άνθρακα μέχρι το 2030

09:02

Η Ουκρανία ζητά το 5% των διαθεσίμων πυραύλων των ΗΠΑ για τα συστήματα Patriot

08:48

Πόσα χρωστάνε οι Αμερικάνοι σε πιστωτικές κάρτες

08:37

DIMAND: Μείωση 67% στη χρήση νερού στο Piraeus Port Plaza

08:24

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές παρά τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή

08:12

Αυστραλία: Πάνω από 750.000 ανήλικοι εκτός Instagram και Facebook

07:56

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν επισκέπτεται για πρώτη φορά τις Κουρίλες νήσους - Διαμαρτύρεται η Ιαπωνία

07:50

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί στους 265, η αναζήτηση επιζώντων σε καθοριστική φάση

07:43

Το στενό του Ορμούζ «παραμένει αποκλεισμένο», απαντά το Ιράν στον Τραμπ

07:38

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ έχει το δικό του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

07:33

Προβατίνα τέλος!


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider