Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:14

Τσιάρας για πληρωμές αγροτών: Έχουν δοθεί ήδη 500 εκατ. ευρώ για 4 προγράμματα

16:07

Ουκρανία: «Θέλουμε πραγματική ειρήνη με τη Ρωσία κι όχι έναν κατευνασμό»

16:03

Η Intracom Telecom και η GeoLinks επιτυγχάνουν Multi-Gigabit επιδόσεις σε πιλοτική δοκιμή στις ΗΠΑ

16:03

Η OpenAI εξαγοράζει την πολωνική startup Neptune

16:00

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

15:51

Qualco: Με το Philanthropy Award τιμήθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος

15:49

Τασούλας: Δεν υπάρχει δίλημμα επανεξοπλισμού – Σε λίγες ημέρες η παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων»

15:48

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση ενός τόνου λαθραίου καπνού για ναργιλέ

15:44

H Κομισιόν ανεβάζει στροφές για την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2026

15:43

Οι επιστήμονες μελετούν (επιτέλους) το γυναικείο σώμα

15:41

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι απολύσεις τον Νοέμβριο, αλλά παραμένουν οι υψηλότερες από το 2022

15:40

Enaon (Όμιλος Italgas): Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας

15:40

Ελονοσία: Η πρόοδος απειλείται από την αντοχή στα φάρμακα - 282 εκατ. κρούσματα το 2024

15:39

Eurobank για οικονομία: Η εικόνα του γ' τριμήνου μέσα από βασικούς δείκτες

15:28

Philips: Πτώση 8,5% της μετοχής μετά τα μηνύματα για «αδύναμo» 2026

15:28

Τρεις μέρες στη Βιέννη: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

15:25

Σημαντικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα της Xerox

15:21

Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικούς φορείς της Ελλάδας για το ΧΑΚ

15:21

Eυλογιά αιγοπροβάτων: Στις 430.000 τα θανατωθέντα ζώα - 80 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

15:18

Απεργούν οι ηθοποιοί την Παρασκευή - Ποιες παραστάσεις ακυρώνονται

15:02

SOS για όλους τους χρήστες των Gmail και Outlook - Ο μεγάλος κίνδυνος

15:02

Κικίλιας: Πρώτα από όλα η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών

14:58

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά σχολεία την Παρασκευή - Αναλυτικά οι περιοχές

14:49

Χατζηδάκης: Επτά άξονες στήριξης της βιομηχανίας

14:47

Δύσκολοι καιροί για το Βέλγιο

14:45

Λάρισα: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών

14:34

Πιερρακάκης: Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση

14:20

Σε εξέλιξη έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία

14:06

Η Τουρκία ζητά από Ρωσία και Ουκρανία σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές

14:00

Ευχοστολίδια: Για κάθε παιδική ευχή που πραγματοποιείς, ο ΟΠΑΠ, μέλος της Allwyn, κάνει ακόμη ένα παιδί να χαμογελά

gazzetta
gazzetta reader insider insider