Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:17

Η IDE επιδεικνύει προηγμένες υβριδικές ενεργειακές δυνατότητες σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ

14:16

Απόδραση στα υπέροχα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας

14:09

Παπαθανάσης: Νέα δράση για την ισότητα των φύλων και τη βίας σε ΑΕΙ, μέσω ΕΣΠΑ

14:09

Σαμαράς: «Έχω εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες μου για τα εθνικά θέματα»

14:04

Στο Πεκίνο ο Μερτς - «Νέες προόδους στις διμερείς σχέσεις» αναμένει ο Σι Τζινπίνγκ

13:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ

13:57

Ουγγαρία: Το αντιπολιτευόμενο Tisza διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του Fidesz του Όρμπαν

13:44

Καταβολή 18,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 8.648 παραγωγούς για ζημιές του 2025

13:32

Η Aston Martin μειώνει κατά 20% το προσωπικό της μετά τις ζημίες μισού δισ. λιρών το 2025

13:25

Bwin - Περήφανοι για την διπλή διάκριση του bwincares.gr στα E-volution Awards!

13:24

Κεφαλογιάννη: Η φιλοξενία βασικό συστατικό της ισχυρής ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού

13:21

Κακοκαιρίες Adel & Byron: Σε €11,8 εκατ. συνολικά εκτιμώνται οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

13:17

Κάνοντας Ταμείο για το Ταμείο Ανάκαμψης

13:02

Ανθεκτικότητα και θετικές προοπτικές στον εισερχόμενο τουρισμό «βλέπει» το ΙΝΣΕΤΕ

12:56

Ανατιμήσεις 2,3% στα οικοδομικά υλικά τον Ιανουάριο του 2026

12:53

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

12:51

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προκηρύσσει τα «Βραβεία ΕΒΕΑ 2026»

12:48

e-ΕΦΚΑ: Από 1ης Μαρτίου η νέα περίοδος ασφαλιστικής ικανότητας

12:38

Ηρώδειο: Ολική αποκατάσταση με ορίζοντα τριετίας - Οι παρεμβάσεις

12:38

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

12:37

EmTech Europe: Το συνέδριο του MIT επιστρέφει στην Ελλάδα

12:32

Drones καμικάζι αξίας 540 εκατ. ευρώ αποκτά η Γερμανία

12:24

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιανουαρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

12:23

Gates Foundation: Ο Μπιλ Γκέιτς «ανέλαβε την ευθύνη» για τη σχέση του με τον Έπστιν

12:13

Γαλλία: Νέος επικεφαλής του Μουσείου του Λούβρου ο πρόεδρος του Ανακτόρου των Βερσαλλιών

12:09

Jumbo: Προχωρά η συγχώνευση με απορρόφηση της 100% θυγατρικής Herald Greece 2

12:03

Συνάντηση Ουκρανών διαπραγματευτών με Αμερικανούς απεσταλμένους αύριο στη Γενεύη

11:56

Skroutz: Αυξήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων της περιφέρειας το 2025 - Το top3 των αγορών

11:52

JP Morgan: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένει ισχυρό δ’ τρίμηνο

11:44

Από σήμερα βλέπουμε live πού βρίσκεται κάθε τρένο

gazzetta
gazzetta reader insider insider