Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:22

Η Γαλλία σχεδιάζει πτήσεις επαναπατρισμού από τη Μέση Ανατολή

10:15

Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα έναντι του ιού HPV

10:07

Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο για μέτρα στήριξης και προστασίας του καταναλωτή

10:02

Reuters: ΗΠΑ και Κούρδοι συζητούν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν

09:54

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης

09:41

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι και στο Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

09:38

Η Ρεβέκα Γκρίνσπαν από την Κόστα Ρίκα και επίσημα υποψήφια ΓΓ του ΟΗΕ

09:28

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως ο διάδοχος του Αλί Χαμενεΐ είναι «στόχος για εξόντωση»

09:26

Ο πρωθυπουργός του Καναδά καλεί «όλα τα μέρη» να τηρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

09:15

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση στον οικισμό Κάτω Νεστορίου Καστοριάς

09:03

Περίπου 9.000 πολίτες των ΗΠΑ έφυγαν από τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πολέμου

09:01

Τι ποσό έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ο CEO της Blackstone το 2025

09:00

Βιομηχανία τροφίμων: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

08:55

Παπασταύρου για τιμές καυσίμων: «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να στηριχθεί η κοινωνία»

08:46

5η ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη, Λίβανο - Ιράν: «Ελέγχουμε πλήρως τo Ορμούζ»

08:32

Υπερταμείο: Μερίσματα 700 εκατ. στο Δημόσιο - Τι συμβαίνει με ΕΤΑΔ, Αεροδρόμια, Ακίνητα, Μαρίνες, Διώρυγα, Συγκοινωνίες

08:27

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν

08:18

Στεγαστική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές: Τι αλλάζει

08:17

PPF: Έρχονται διαγωνισμοί άνω του 1 δισ. - Στο επίκεντρο Σιδηρόδρομος, ΔΕΘ, logistics, κτηριακά projects, ΕΛΑΣ

08:12

Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν μετά από χρόνια με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Τι αυξήσεις προβλέπει η πρώτη ΣΣΕ

08:02

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή ή μη 42 κατηγορουμένων

07:56

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Πόσο αντέχει η Ελλάδα αν κλιμακωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

07:44

Οι Έλληνες φίλοι του Μακρόν - Με συγκίνηση ο Δένδιας στην Κύπρο - Και τι θα το κάνουν οι Ισπανοί το ελαιόλαδό τους;

07:41

Ο Τραμπ αρνείται πως σύρθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν

07:32

Λιμάνια: Τι έρχεται για Ελευσίνα, Λαύριο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα - Σε εξέλιξη συνολικός σχεδιασμός και master plans

07:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι σημαίνει η (μετοχική) «είσοδος» στην ΕΥΔΑΠ με το «βλέμμα» στον κύκλο του νερού

07:18

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τρομάζει η διάχυση της κρίσης

07:12

Ανασφάλιστα οχήματα: Προ των πυλών τα ραβασάκια με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

07:07

Έρχεται το πακέτο για τη βιομηχανία - Τι θα γίνει με επιτόκια - Χάσαμε το 2026 στο ΧΑ

00:16

Φιντάν: Λανθασμένη στρατηγική η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

gazzetta
gazzetta reader insider insider