Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Κεφαλογιάννης: Συγκροτούνται 4 ανακριτικά κλιμάκια για την αντιμετώπιση εγκλημάτων εμπρησμού στην Ήπειρο

12:13

Το Ιράν καλεί τους πολίτες της Μ. Ανατολής να εγκαταλείψουν περιοχές κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις

12:13

Σύνοδος G7: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε «να επιλυθεί γρήγορα» η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή

12:09

Στη Λιβύη ο Γ. Γεραπετρίτης - Θα συναντηθεί με Χαφτάρ και αξιωματούχους

12:08

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως έχει «αιχμαλωτίσει» πολλά πλοία με σημαία Παναμά

11:58

Alpha Bank: Η ελληνική βιομηχανία απέναντι στη γεωπολιτική διαταραχή

11:58

Pernod Ricard: Εξετάζει την εξαγορά της Brown-Forman, ιδιοκτήτριας του Jack Daniel’s

11:51

Thrivest: Καλεί το Υπερταμείο να δεχτεί κατάργηση δικαιώματος στην ΑΜΚ της CrediaBank

11:46

Το Search Live της Google επεκτείνεται παγκοσμίως

11:46

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και τον κόσμο

11:34

Υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ουκρανίας - Σ. Αραβίας

11:32

ΑΔΕΔΥ: 24άωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 13 Μαΐου

11:21

Αναθεώρηση από UBS: Αναμένει από την ΕΚΤ δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2026

11:12

Η Κομισιόν χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ

11:11

Παπασταύρου: «Πατάμε γκάζι για την ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο στο α' τρίμηνο του 2027»

11:05

Τιτάν: Χρονιά ορόσημο για το 2025 - Αυξανόμενη αξία για πελάτες, τοπικές κοινωνίες και μετόχους

11:04

Διολίσθηση στις 2.020 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:03

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

10:53

Αυτοκίνητο: Ζημιές αναμένει για το 2026 μία στις τέσσερις εταιρείες στον τομέα των προμηθευτών

10:37

Τραμπ: «Ανάρμοστη η θέση της Γερμανίας για το στενό του Ορμούζ»

10:33

Πλησιάζει η ώρα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Τι πρέπει να προσέξετε

10:31

Στα 17 τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα περιστατικά

10:26

Ευρωζώνη: Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν - Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο

10:19

Τις άμεσες και τις έμμεσες απειλές για την Υγεία αξιολογεί ο ΠΟΥ στη Μέση Ανατολή

10:11

Νέα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη - Με εκτοξεύσεις πυραύλων και drones απαντά το Ιράν

09:55

ΕΟΤ: Η Ελλάδα στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Νορβηγών

09:47

Πόσο δώρο Πάσχα θα πάρετε;

09:44

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η άρση κατασχέσεων - Ταχύτερη αποδέσμευση λογαριασμών οφειλετών

09:37

Δ. Απέργης (Ο.Λ.ΚΕ.): Αύξηση 20% στην κρουαζιέρα - Προχωρούν οι επενδύσεις στους Λιμένες

09:28

Bluestream: Ο Δημήτρης Χουστουλάκης αναλαμβάνει Deputy CEO

gazzetta
gazzetta reader insider insider