Αντίρροπες δυνάμεις οδηγούν σε αδράνεια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίρροπες δυνάμεις οδηγούν σε αδράνεια
Το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ είναι ότι σύμφωνα με τις δικές τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2%.

Η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως μη γενόμενη καθώς περιορίστηκε στην επανάληψη των προηγούμενων αποφάσεων, τόσο όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική όσο και τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης (APP και PEPP), χωρίς να προσθέσει καμία επιπλέον πληροφορία για τις μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο η φαινομενική αυτή αδράνεια είναι – κατά την άποψή μου τουλάχιστον – τελείως παραπλανητική καθώς αποκρύπτει μεγάλες αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τις περαιτέρω δυνατότητες της νομισματικής πολιτικής καθώς και με την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί.

Το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ είναι ότι σύμφωνα με τις δικές τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2% - που αποτελεί τον στόχο της ΕΚΤ για τα επίπεδα τιμών – σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα. Απέναντι στο αδιαμφισβήτητο αυτό δεδομένο έχουν δημιουργηθεί δύο «αντίπαλα στρατόπεδα» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη μία – υπερσυντηρητική – τάση, η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και οποιαδήποτε περαιτέρω δράση θα αποδειχθεί άκαρπη ή ακόμη και επικίνδυνη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης έχουν μάλιστα αρχίσει τις δηλώσεις υπέρ της σταδιακής περικοπής του προγράμματος PEPP, μόλις η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Στον αντίποδα κινούνται τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ, τα οποία αναγνωρίζουν τον κίνδυνο η κρίση του 2020 να αφήσει βαθιές και μακροχρόνιες πληγές στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία δεν θα καταφέρει να επανέλθει στην προ κρίσης τροχιά. Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, η μόνη λύση είναι η διεξαγωγή επεκτατικής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τα επιτόκια κρατικού δανεισμού για το σύνολο των οικονομιών της ευρωζώνης. Διατήρηση του κόστους κρατικού δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες να μπορέσουν να οδηγήσουν τις οικονομίες στην ανάπτυξη.

Η συνύπαρξη των δύο αυτών αντίρροπων δυνάμεων, σε συνδυασμό με την προδιάθεση της Κριστίν Λαγκάρντ για λήψη αποφάσεων με ευρεία συναίνεση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τωρινή αδράνεια ενδέχεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή, κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ισπανία: Ο Θαπατέρο δηλώνει ότι «πάντα» ενεργούσε «με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα»

23:47

Δένδιας: Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακαλύπτουν ξανά την αξία της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και των κοινών αξιών

23:42

ΗΠΑ: Η έρευνα για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Μινάμπ του Ιράν είναι περίπλοκη και φθάνει στο τέλος της

23:40

Ισραήλ: Tο ΔΠΔ κατέθεσε «μυστικό ένταλμα σύλληψης» του ΥΠΟΙΚ Σμότριτς

23:30

Σουδάν: 28 νεκροί από επίθεση με drone σε κεντρική αγορά

23:23

Πιερρακάκης: «Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ισχύς - Να δημιουργήσουμε τη SiliconValley της Ευρώπης»

23:18

Wall Street: Τρίτη ημέρα πτώσης για τον S&P με φόντο το sell off στα ομόλογα

23:02

Αθώωση Κασσελάκη στην υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες» για συμμετοχή του σε εταιρείες

22:48

WSJ: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που συνδέεται με το Ιράν

22:38

ΗΠΑ: Πτώση 35% στη δημοτικότητα του Τραμπ - Δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους αποδοκιμάζουν το έργο του

22:35

Ρωσία: Σχεδιάζει την επιστροφή του προσωπικού στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:24

Απώλειες άνω του 1% για τον χρυσό

22:15

Φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή»

21:58

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές εν μέσω μπερδεμένων μηνυμάτων για το Ιράν

21:48

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία

21:37

Γεωργιάδης: Ανάπτυξη στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας δεν γίνεται

21:25

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο με φόντο το σχέδιο ττης Κομισιόν για τα λιπάσματα

21:13

Βανς: Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους

20:58

Οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην καθιστική ζωή στην Ευρώπη - Οι «πρωταθλητές» στην ακινησία

20:50

Γερμανία: Νέα άνοδος της AfD - Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο

20:37

Βρετανία: Ο αναπληρωτής υπ. Εμπορίου ελπίζει να δει τη χώρα να επανεντάσσεται στην ΕΕ

20:29

e-ΕΦΚΑ: Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

20:15

Τραμπ: «Θα αφήσω τον Γουόρς να κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια»

20:04

ΗΠΑ: «Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ»

19:53

Ζανιάς (Eurobank): «Οι τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό στη χρηματοδότηση της οικονομίας»

19:49

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη Πολωνία»

19:43

BriQ Properties: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη για το α' τρίμηνο

19:33

Βερνίκος (ΙΝΣΕΤΕ): «Δυστοπικό το περιβάλλον στις ΜμΕ παρά τη βελτίωση σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες»

19:24

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές περιμένοντας το Ιράν

19:04

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη στάσης εργασίας αύριο Τετάρτη (20/5)

reader insider