Αντίρροπες δυνάμεις οδηγούν σε αδράνεια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίρροπες δυνάμεις οδηγούν σε αδράνεια
Το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ είναι ότι σύμφωνα με τις δικές τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2%.

Η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως μη γενόμενη καθώς περιορίστηκε στην επανάληψη των προηγούμενων αποφάσεων, τόσο όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική όσο και τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης (APP και PEPP), χωρίς να προσθέσει καμία επιπλέον πληροφορία για τις μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο η φαινομενική αυτή αδράνεια είναι – κατά την άποψή μου τουλάχιστον – τελείως παραπλανητική καθώς αποκρύπτει μεγάλες αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τις περαιτέρω δυνατότητες της νομισματικής πολιτικής καθώς και με την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί.

Το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΚΤ είναι ότι σύμφωνα με τις δικές τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2% - που αποτελεί τον στόχο της ΕΚΤ για τα επίπεδα τιμών – σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα. Απέναντι στο αδιαμφισβήτητο αυτό δεδομένο έχουν δημιουργηθεί δύο «αντίπαλα στρατόπεδα» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη μία – υπερσυντηρητική – τάση, η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και οποιαδήποτε περαιτέρω δράση θα αποδειχθεί άκαρπη ή ακόμη και επικίνδυνη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης έχουν μάλιστα αρχίσει τις δηλώσεις υπέρ της σταδιακής περικοπής του προγράμματος PEPP, μόλις η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Στον αντίποδα κινούνται τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ, τα οποία αναγνωρίζουν τον κίνδυνο η κρίση του 2020 να αφήσει βαθιές και μακροχρόνιες πληγές στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία δεν θα καταφέρει να επανέλθει στην προ κρίσης τροχιά. Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, η μόνη λύση είναι η διεξαγωγή επεκτατικής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τα επιτόκια κρατικού δανεισμού για το σύνολο των οικονομιών της ευρωζώνης. Διατήρηση του κόστους κρατικού δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες να μπορέσουν να οδηγήσουν τις οικονομίες στην ανάπτυξη.

Η συνύπαρξη των δύο αυτών αντίρροπων δυνάμεων, σε συνδυασμό με την προδιάθεση της Κριστίν Λαγκάρντ για λήψη αποφάσεων με ευρεία συναίνεση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τωρινή αδράνεια ενδέχεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή, κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:21

Θεμιστοκλέους: Διαγωνισμός στον αέρα για 1.131 γιατρούς – Καμία ανησυχία για Έμπολα

12:17

Ορκωμοσία Νέων Μελών του Τμήματος AHEPA MARATHON “MILTIADES”

12:16

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο

12:15

ΕΤΑΔ: Υπεγράφη η μίσθωση του ιστορικού «Ξενία Ουρανούπολης» με την Domes Resorts

12:12

Σακελλαρίδης: «Προειλημμένη απόφαση που άργησε» η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

12:09

UBS: Η Eurobank στα τραπεζικά top picks της Ευρώπης

12:06

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις επί της εισαγγελικής πρότασης

12:02

Η Eurobank «Πρωταθλητής Προσλήψεων BrainReGain 2025»

11:55

ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για παγκόσμια επιβράδυνση λόγω Ιράν

11:39

Metlen: Στις 26 Ιουλίου η καταβολή μερίσματος 1 ευρώ/μετοχή

11:36

Συμφωνία Onex και Antipollution για ναυπήγηση έως οκτώ οικολογικών σκαφών σε Ελευσίνα και Σύρο

11:27

Inditex: Αύξηση πωλήσεων 11,5% τον Μάιο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

11:21

Kaspersky Horizons: Από το AI phishing στη νοητική χειραγώγηση - Τα νέα μέτωπα της κυβερνοασφάλειας

11:21

Πειραιώς: Σταθερή εικόνα για τα αγροτικά προϊόντα παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις

11:19

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιλεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

11:13

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 58 ευρώ η τιμή-στόχος από την Santander

11:02

Νέα συνεργασία της Εθνική Factors με την Entersoftone Impact για υπηρεσίες Edi

10:49

ΙΟΒΕ: Βελτιωμένο οικονομικό κλίμα τον Μάιο με ώθηση από την καταναλωτική εμπιστοσύνη

10:47

Η μετοχή της CrediaBank εισάγεται στους δείκτες STOXX

10:47

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των δασμών Τραμπ

10:34

Ελβετία - δημοψήφισμα: Προς απόρριψη το όριο των 10 εκατ. κατοίκων

10:31

Μιχαηλίδου: Παραμετροποιείται ο Προσωπικός Βοηθός στα μικρά νησιά - Καταβάλλονται 150 ευρώ ανά παιδί

10:30

SpaceX: Σχεδιάζει να ορίσει τιμή IPO στα 135 δολ/μετοχή - Στόχος το ποσό ρεκόρ των 75 δισ. δολ.

10:23

«Νταντάδες της γειτονιάς»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους γονείς

10:09

ΤΕΕ: Πρόταση να ονομαστεί ο Κώδικας Χωροταξίας - Πολεοδομίας «Νικόλαος Ταγαράς»

10:02

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 1,9% και πληθωρισμό 4,2% για την Ελλάδα - Οι κίνδυνοι και οι συστάσεις

09:59

Bitcoin: Υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο

09:55

Αχτσιόγλου: «Αποχωρήσαμε από τη Νέα Αριστερά γιατί ο δρόμος ήταν αδιέξοδος»

09:39

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης

09:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: 13 συλλήψεις σε Κοζάνη - Αγρίνιο για παράνομες επιδοτήσεις άνω των 2,5 εκατ.


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider