Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν τη Δευτέρα, με τον Dow Jones να δίνει τέλος σε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να επικεντρωθούν στα θετικά οικονομικά στοιχεία και να αγνοήσουν το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου, ή τον κίνδυνο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 24.874,76 μομάδες (+1,37%) ενισχυόμενος κατά μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 διαμορφώθηκε στις 2.770,94 μονάδες (+1,1%) και ο Nasdaq στις 7.330,70 μονάδες (+1%).
Την περασμένη εβδομάδα ο Dow είχε σωρευτικές απώλειες 3%, ο S&P 500 2% και ο Nasdaq 1,1%.
Οι επενδυτές ανησυχούν γιατί οι κάλπες των ιταλικών εκλογών επαληθεύουν το «χειρότερο σενάριο», με επικράτηση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά και το γεγονός ότι κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.
Αυτό εκλαμβάνεται ως προανάκρουσμα μίας παρατεταμένης περιόδου αστάθειας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνη.
Από την πλευρά, όμως, ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο στην Γερμανία μετά το «ναι» από τα μέλη του SPD στη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Το γεγονός δίνει τέλος σε μία πεντάμηνη περίοδο αβεβαιότητας στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε -μέσω tweets- να επιμένει στις απόψεις του, παρά τις απειλές για «αποφασιστική απάντηση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Οι αγορές υποφέρουν ακόμη από τις μετασεισμικές δονήσεις της πρόσφατης πτώσης, με τα σχόλια της Fed και της BOJ να προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες. Πιστεύουμε ακόμα ότι η ισχυρή ανάπτυξη και τα καλά κέρδη θα επιφέρουν καλές μετοχικές αποδόσεις, αλλά η πρόσφατη αστάθεια είναι σημάδι των επικείμενων πραγμάτων» ανέφερε ο Τζέιμς Μπάρτι της Bank of America Merrill Lynch.