Η Ινδία χρειάζεται να επενδύσει περισσότερα από 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 για να κατασκευάσει κλιματικά ανθεκτικές αστικές υποδομές καθώς οι ταχέως επεκτεινόμενες πόλεις της αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο αριθμός των Ινδών που ζουν σε πόλεις αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και να φθάσει, από 480 εκατομμύρια που ήταν το 2020, στα 951 εκατομμύρια.
Αλλά οι αιφνιδιαστικές βροχοπτώσεις, οι καύσωνες και η άνοδος της στάθμης των θαλασσίων υδάτων καθιστούν όλο και πιο ευάλωτη την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, προσθέτει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Χωρίς επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, συστήματα μεταφορών, ύδρευσης, στέγασης και διαχείρισης απορριμμάτων η Ινδία θα αντιμετωπίσει αυξανόμενα κόστη από καταστροφές που θα συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Προς Ανθεκτικές και Ευημερούσες Πόλεις στην Ινδία».
«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοί τους», είπε ο Ογκίστ Τανό Κουάμε, ο υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ινδία κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ινδικό υπουργείο αστικής ανάπτυξης.
Οι πλημμύρες στον αστικό ιστό ήδη προκαλούν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές ετησίως στην Ινδία, διαπίστωσε η έκθεση.
Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και σε έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2070 χωρίς διορθωτικές ενέργειες.
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης βασίζονται σε συντηρητική ανάπτυξη του αστικού πληθυσμού αλλά οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας εκτιμώνται στα 2,4 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050 και σε 10,9 τρισ. μέχρι το 2070 με τις προβλέψεις αυτές να αυξάνονται σε 2,8 τρισ. δολάρια και σε 13,4 τρισ. δολάρια αντίστοιχα αν ο πληθυσμός αστικοποιηθεί χωρίς υπερβολές.
«Οι έγκαιρες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν ετήσιες ζημίες και απώλειες δισεκατομμυρίων σε πλημμύρες και ακραία ζέστη ταυτόχρονα επενδύοντας σε ανθεκτικές και αποτελεσματικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες», σημειώνει η έκθεση.
Η Ινδία δαπανά σήμερα περίπου το 0,7% του ΑΕΠ της σε αστικές υποδομές, πολύ λιγότερο από το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, και θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, εκτιμά η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις κρατιδίων και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συντονιστούν για να βελτιώσουν την χρηματοδότηση έργων και να παράσχουν δημοσιονομικές μεταβιβάσεις που συνδέονται με το κλίμα.
Επιπλέον η Ινδία θα πρέπει να αυξήσει τις συνεργασίες της με τον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζει η έκθεση και καταλήγει ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή αναλογεί μόλις στο 5% των επενδύσεων σε αστικές υποδομές.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ